Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Одержимість (34). Частина ІІ - Вітер, що приносить дощ , автор: Viktoria Jichova)

© Михайло Нечитайло (78.111.186.—), 09-01-2015
Роздуми, пошуки й пошуки. Себе самої, свого захованого десь на денці душі відчуття себе самої. Отак коротко про цю частину і хвилі життя ГГ. Опускаючи розповідь про втрачених друзів дитинства, далі розповідь дещо завмерла в післягрозовому стані, тож хочеться відійти від тексту і поговорити про щось, як ото хочеться героїні побути на самоті, аби осмислити все, до чого доторкнулися її душа і життя на останніх сторінках повісті.
Раптом зауважив, чи може,щось пропустив, десь неуважно вчитався, що всі герої твору не мають імен. Якось раніше про це не думав, навіть у думку не приходило, а тут раптом вирізьбилося, як чи й не найважливіше питання. Аж здивувався - а чому? Ні, не чому не мають імен, це воля автора, а чому в мене виникла потреба в іменах.
І ось до чого додумався. Кожен читач, і я не виняток, за життя перечитує масу всього. Серед тої маси багато чого просто забувається, частина прочитаного залишається надовше, частина - взагалі надовго, а дещо - воно вплітається у твої думки і ти починаєш частково мислити його категоріями. Отоді й виникає потреба в назвах, сиріч, іменах для того плетива. Ваша повість, Віко, вона, не приховаю, чимось дійсно мене зачепила, і сильно. Так, на перший погляд може здатися, що не сповна розуму жінка все чогось шукає, навіть не знаючи, чого, і на тому все й побудовано. нескінченно й довго, без надії, що в кінці все поставиться на свої місця і стане зрозумілим і ясним, як кусочок льоду на власній долоні.
Але ж у цьому шуканні, як на мене, і є отой найголовніший шарм, що робить вартісною літературу. Ви недарма згадали нещодавно схожість "Одержимості" й "Дива". Різні сюжети, герої, події. Схоже одне - пошук. Пошук без кінця і краю, без надії знайти бодай щось. Коли, прочитавши твір, не стільки тішишся хеппі-ендом чи ридаєш від трагедії, скільки думаєш і думаєш, повертаєшся до прочитаного, але вже не стільки до сюжету, скільки до самої душі. І героїв, і автора. От що мене найбільше приваблює в літературі - думка. Яка залишається тобі автором, аби ти не взяв її готову, а ніс до своєї, обплутував нею свій мозок і шукав те, що не знайшов сам автор, не знайдеш і ти, знайдеш хіба що те, що перемірятимеш думкою світ, перемірятимеш не сам, не наодинці, і з того матимеш радість.
Тут Ви, Віко, згадали про інтровертів та екстравертів. Ой, то такий непевний поділ людей, я навіть не задумувався ніколи, до якого типу належу. Інколи хочеться побути в глибокій самоті, а іноді хоч би й день при дні на людях. Більше за все, немає ніяких ні тих, ні інших, є просто люди, як люди, а що їх єднає, а що відштовхує, то не завжди й скажеш. Інколи щодня бачиш людину, а якби десь поділася, то й не примітив би, бо практично не знаєш, про що з нею говорити - напевно, стрілися два явні інтроверти. А інколи не знаєш і не знатимеш ніколи, а два-три слова, і наче щодня ледь не весь світ обговорювали - певно, два екстраверти зійшлися в розмові. Ох, усе в цім світі відносно, тільки ми сталі аж до того, що самі себе знайти не можемо.
А відносно зачепленої мною теми відсутності імен, то лише тому вони нібито потрібні, що, роздумуючи над твором, спілкуючись, ніби наживо, з героїнею повісті, якось подумки відчуваєш, що не знаєш, як звернутися. Отаке-от дивне відчуття. Хоча, певно, воно не вартує того, аби писати на цю тему майже трактати, як я нині.
З повагою М.Н.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.98344588279724 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …