Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51047
Рецензій: 95785

Наша кнопка

Код:



Рецензії

На вербі груші, а на осиці кислиці

(Рецензія на твір: Україно! ВІтчизно моя (ч2), автор: Женчик Журер)

© Галина Михайловська (77.120.128.—), 03-01-2009
Мені видається цікавішим дискутувати з попереднім рецензентом. Хоча, можливо, це стьоб - не знаю. Тоді недостатньо яскравий.
Отож, попередній рецензент пише: " Мені сподобався цей вірш, такий собі вигук душі, що рветься на волю."
Не бачу тут жодного вигуку (крику?) душі, саме бурчання ненажерливого шлунка. Масло не таке, м'ясо не таке, і сакраментальна ковбаса - ось уже скільки років для багатьох ознака Батьківщини. Була за комуністів ковбаса задешево - оце було справжнє життя, справжня Україна, хай хоч радянська, хай соціалістична, хай молодша затуркана сестра старшого брата - то начхати. Аби ковбаса.
На полях -" їжа з пластмаси". А я собі в своєму садочку фруктів наростила, ягід, ще й грядочку цибульки, кропу. Зриваю, та й їм. І усі навколо так. Пластмаси не бачила.
Далі пані Мері пише:
"Я вцілому люблю читати такий матеріал так, як у нас дуже мало залишилось мислящої молоді і дуже приємно бачити такі собі нотки розуміння."
Мабуть, рецензентка погоджується з автором, що то підступні неслов' янські елементи отруїли алкоголем та никотином нашу молодь так, що вона вже "немислящою" стала. А я собі думаю - може, й у школи просочилися оті диверсанти, і спеціально навчають дітей такої орфографії та граматики, щоб зрозуміти одне одного могли тількі неординарні особистості, як от автор та рецензент? Бо пересічному читачеві протовпитися крізь суцільне море помилок досить важко...
По суті - щодо пияцтва. Є країни з високою культурою вживання алкоголю. Наприклад, Італія, Франція, та ж Грузія. Там, дійсно, виробляють "декалітри" вина. І - нічого страшного.
Народ чомусь не пиячить. Мабуть, бачить перед собою якісь перспективи. Мабуть, в нього якісь інші інтереси - серед них і патріотичні. Розбудова своєї шанованої та коханої країни, наприклад. Мабуть, немає там отаких от авторів та рецензентів, що вбачають навкруги самий бруд. І намагаються, щоб і усі подивилися їхніми очима, а тоді, з горя, за пляшку. Я от вранці читаю, і то вже захотілося сто грамів прийняти, аби попустило....
Далі, досить загадкова для мене фраза:
"Філософський підтекст, де на відміну від інших віршів не потрібно читати між рядками."
З одного боку, не можна не погодитися (і не зрадіти!), що не треба читати між рядками. Того, що в рядках, вистачає з головою. З іншого боку, дивний якийсь підтекст, що його подано відкритим текстом. "Окольні землі вкрито брудом" - це, що, підтекст? Дивлюсь з вікна. Чистий, білий аж синій лежить сніг. Немилий мені харківський мер, мабуть, відмиваючи якісь кошти, упорядкував набережну. Немає злого, щоб на добре не вийшло. Уклали європейські (о!) газони, насадили дерева. А взагалі щодо бруду хочеться нагадати авторові тривіальну істину - чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. І порадити дивитися за собою - це завжди значно дієвіше, ніж кидати полум'яні заклики для усього людства.
Попередній же рецензент побачив у цих недолугих віршах навіть якийсь заклик до самого Господа. Не знаю, в чому цей заклик конкретно полягає. Але загальна спрямованість "твору" зрозуміла, особливо, якщо читати разом з першою частиною - своїх панів прогнати, і піти - куди? Мабуть, що під руку православного сусіднього царя-батюшки. Там бо, у сусідньому царстві, все не так, як у нас. Там медові ріки з ситовими берегами, і жодної пластмаси. І не пиячить ніхто, й не палить. І культура, і всілякі гуманітарні цінності - свобода слова, наприклад. І не треба намагатися догнати усе людство, щоб йти в ногу з ним. Краще розвернутися на 180 градусів і назад - у середньовіччя.
Сподіваюся, що Господь такий заклик пропустить повз вуха.
І не рекомендую читати жодній людині. Досить вже того, що мені надала лиха година цю маячню прочитати....
Галина М.


  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.78467011451721 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …