Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50953
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 9635, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '35.173.178.60')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза дослідження дилетанта

ЧОМУ РУТА ЧЕРВОНА АБО РОЗДУМИ ПРО РУДЕ

© Маріанна Малина, 14-05-2008
(дослідження та запитання дилетанта)

«…Для вісімнадцятирічного музики образ червоної рути (в іншій транскрипції «черлена рута») був хвилюючою знахідкою, справжнім одкровенням. У пошуках його деталізації він багато мандрував селами, особливо гірськими, шукаючи ключ до розуміння таємничого поняття…»
З сайту присвяченого Володимиру Івасюку.


Червону руту
Не шукай вечорами, —
Ти у мене єдина,
Тільки ти, повір.

Бо твоя врода —
То є чистая вода,
То є бистрая вода
З синіх гір.
Володимир Івасюк


Сонце-рута.
Червона Рута.
Але ж рутою називають геть зелений трав’янистий кущик,  який навіть цвіте зеленими непримітними квіточками. Є навіть така приказка: «Зелений, як рута».
Хоча руту  широко застосовують в народній медицині, та  навряд чи відвар з неї може вважатися приворотним зіллям. Він має протилежну — заспокійливу дію, (а при передозуванні навіть отруйний). Зате Рута часто використовується для лікування  хвороб зору, одна з народних назв: «глазна рута».
Виникає питання — «Чому ж Рута — Червона?» Та сама Рута  — про яку співав Івасюк?
Звичайно, можна сказати, що  Червона Рута — то Квітка Папороті.
Не заперечую, може, воно й так. Але…
Автор «Історії Європи» Норман Дейвіс (професор Лондонського та  Оксфордського університетів, якого важко звинуватити в упередженості)  називає в своїй праці українців і білорусів «білими» та «червоними» Рутенами. Вгадайте кого червоними? До речі ця книга ще є в продажу. На українській мові :(Норман Дейвіс. Європа. Історія. Київ, 2000. (Norman Davies. Europe. A History.) На російській мові: (М.: АСТ: Москва: Хранитель, 2006. ).
Рутени… Чи є тут якийсь зв'язок з рутою?
Незабаром  знаходжу ще сліди. В Західній Європі в різних джерелах, Русь, мала назву також Ругія, Рутенія, іноді Руйя або Руйяна.  А в першому сторіччі в Галлії проживало кельтське племя рутенів, яке часто супроводжувалося епітетом  "флаві рутени", тобто "червоні рутени".
Ще. Дуже цікава інформація. Вересень в давнину мав назву руєн або рюєн, значення назви цього місяця, те що і «русий», а саме: жовтогарячий, червоно-жовтий, багряний. Слово «рудий» вживалося в тому ж значенні (вже пізніше слово «русий» почало означати трохи світліший відтінок).
По суті, якщо копнути, всі форми назви Русі в західно-європейських джерелах виводяться із різних мов та діалектів, як «червоний», «рудий».
В X ст. північно італійський автор Лиутпранд етнонім «Русь» теж виводив з простонародної грецької, як «червоні», «руді». В французьких джерелах дочка Ярослава Мудрого — Анна Руська, сприймалася, як Анна Руда.
Дуже цікаво, правда?
Залишаються відкритим питання:
—  Чи тільки про любов до дівчини співав Івасюк?
Й :
— Чи не з назвою «Червона Рута», яка не така однозначна, якою видається на перший погляд, пов’язаний шалений успіх цієї пісні?
  
Бачу я тебе в снах,
У дібровах зелених.
По забутих стежках
Ти приходиш до мене.

І не треба нести
Мені квітку надії,
Бо давно уже ти
Увійшла в мої мрії…


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Златослава, 14-07-2008

Лист до себе-2

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© htaaD elleoN, 16-05-2008

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Людмила, 15-05-2008

Горе з розуму 3,5 ?

На цю рецензію користувачі залишили 4 відгуків
© Микола Цибенко, 14-05-2008

Тут ще цікавіше

На цю рецензію користувачі залишили 20 відгуків
© Наталія Дев’ятко, 14-05-2008

То що, Ерік Рудий також був рутеном ?

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Кока Черкаський , 14-05-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.9025700092316 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …