Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51031
Рецензій: 95775

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 51376, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.12.107.29')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза згадка на спомин

Шлюзування

© Максим Т, 06-06-2023
...Коли мені було набагато менше років, ніж тепер моєму молодшому, мама щоліта відправляла мене з Херсона до бабусі, у Запоріжжя. Цей неблизький шлях я не проїжджав автобусом або потягом, я його проходив, а радше пролітав на СПК – на судні на підводних крилах, такій ніби космічній ракеті, яка лине над самісінькою поверхнею води, неглибоко зануривши в неї свої гостролезі крила. Подорожувати СПК було неймовірно цікаво, одне шлюзування чого вартувало. Уявіть: стрімкий плин судна раптом уривається під залізобетонною стіною впоперек Дніпра, а в тій стіні – колосальні ворота, на кшталт врат Мордору. Вони, ясна річ, щільно зачинені, як і належить воротам і вратам. Аж тут їхні стулки повільно розчахуються, судно прослизає всередину, і ворота знову зачиняються. Це пастка, це погибельна пастка! – щілина, вузька та глибока, наче могила, з чорними слизькими стінами, небо десь аж ген-ген над головою – тоненька ясна стрічка, та й то, побачиш її, якщо сидиш під ілюмінатором і здогадався глянути вгору, вивертаючи шию аж до хрусту. Рідкувата пітьма, загрозливі потужні звуки, коливання та здригання палуби, жирні чорні нарости та довжелезні бороди водоростей на стіні одразу за опуклим склом ілюмінатора – страшно, Боже ти мій, як страшно було мені там самому! Стінами повільно стікає густий слиз, і так само повільно тече час, хвилина за хвилиною, і кожна з них відкраює скибку від величезної, ось щойно просто неосяжної хлібини, прихованої у грудях, – від надії на порятунок. Ось від неї майже нічого не лишилося, і вже подоланий сором, і я готовий притиснутися заплаканим обличчям до плеча байдужого до шлюзування попутника, аж тут... Що це? Мені здалося? Ні! Ні! Судно рухається! Воно прямує вгору!

Не ймучи віри своїм відчуттям, які всі до останнього вкриті найдобірнішою гусячої шкірою, я ризикую глянути одним оком за скло. Так, так! За рухом ледь помітних на чорній стіні прикмет переконуюся: ми йдемо нагору! З кожною хвилиною цього піднесення з безодні шлюзу та відчаю в салоні, в очах і на душі світлішає, і ось вже все навколо заливає нестримне сонячне світло, стелею стрибають сонячні зайчики, сльози на моїх очах висохли, і я разом із судном опиняюся … в середмісті! – це якесь охайне містечко: виметені доріжки, лави, ліхтарі, буйні трояндові квітники, сонце, небо, життя, надія, щастя! – аж тут низенькі, заледве по коліно нашому СПК ворітця відкриваються та випускають його на якусь небачену, нечувану просторінь, що губиться в затуманеній далечині. Це Каховське море. Судно вмить набирає запаморочливу швидкість, стрибає верхи на свої крила, здіймається над водою і, задравши до неба гострий сріблястий ніс – летить, летить, як же ж чудово та вільно летить!..

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Dj. Djojz, 11-06-2023

шлюзування - дуже корисна річ для здоров'я!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© koka cherkaskij, 10-06-2023

"Каховське море" - дуже вчасно

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Мар'ян Кіхно, 09-06-2023

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Данило Чик, 08-06-2023
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.8270149230957 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …