Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50988
Рецензій: 95731

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: "Гоголівська академія" збирає творчі поради , автор: ВЛАДИСЛАВА)

© Михайло Нечитайло, 25-11-2017
Моя порада, певно ж, буде банальна - пишіть усі, кому не лінь. Це, принаймні, краще, ніж лежати на дивані, бездумно втупивши очі в стелю.
Не мрійте про свою величність. Пишіть душею, навіть як це комусь не подобається. Інакше почнете за кимось бігти, чи за кумиром, чи за конюнктурою, і то вже будете не зовсім ви. А величність від того не залежить, вона часто залежить виключно від випадку та фінансової спроможності. Тож не потерпайте й не топіться в сльозах, а мирно та спокійно спостерігайте за своїм місцем у літературі, коли вам подобається діткнутися слова, бо не місце прикрашає людину, а, перефразовуючи відому фразу, вона сама себе. Бо щастя не в тому, чи ви десь велично сяєте, а в тому, що ви любите свою душу, а вона вам вдячна, що не викидаєте її в нелюбий їй простір.
Ну й деякі з практичних порад:
- добротно вивчіть мову, це вам тільки на користь, і не лише в літературі;
- пишучи про щось, намагайтеся подивитися на світ з душі описуваного вами героя, навіть як він ваш антипод, це прибере з вашого письма більшість стереотипів і відстороненість, одним словом, спробуйте бути актором і зіграти свого героя бодай перед собою;
- намагайтеся писати про те, в чому ви більш-менш розбираєтеся, аби не було надміру наївності й поверховості:
- виробляйте свій стиль, аби не розпливатися киселями по всіх разом, так і не знайшовши свого;
- ну, й варто розуміти, що для всіх ваше письмо в будь-якому випадку не буде прекрасним, бо кожен читач, як і кожен автор, має свої вподобання й несприйняття, тож варто мати свого читача, а не бігати в намаганні угодити перед усіма, бо чи вгодите, ще не відомо, а себе загубите;
- щодо поезії, то вона може бути настроєвою, сюжетною, душевною й тематичною. Це, звісно, примітивна класифікація, і в поезії навряд чи доцільно дотримуватися якогось одного класу, варто пробувати всі, а де вам найкомфортніше, там і лишитеся. Я не кажу про технічність і так далі, то окрема тема бесіди й багатьох років шліфування майстерності. Я загалом.
І насамкінець - пишіть. Навіть як не вмієте, але хочете. Поки не набридне. Як набридне - відпадете самі по собі. Як ні, як приймете слово за наркотик, воно з часом прийде до вас у всій красі. Принаймні, тій, як її розумієте ви. А інше - не важливе. Бо життя одне, й душа теж, і жити треба почасти й для неї. І тоді все буде гаразд.
А критика... До неї треба прислухатися, бо вона теж одна зі сходинок науки, але не варто ставити її в основу всього та шматувати кожен свій твір чи переписувати до нескінченності з-за критичних зауважень. Критик - теж людина й теж читач, причому індивідуум, ритм і світовідчуття якого не завжди співпадають з вашими. Критику, вибачайте вже за тавтологію, треба сприймати критично. Принаймні, не затоплювати нею душу, коли вона в неї не влазить.
І ще одне, останнє - не завидуйте іншим, а любіть їх і їхню творчість. Незалежно, чи люблять вони вашу. Не всіх, звичайно, а тих, хто вам подобається. Не гнуздайте душу в лютій злобі, бо хтось вивищився, а ви ні, дайте їй волю прочитати та сприйняти твір так, як вона хоче. І коли ви пожалкуєте, що цей твір написали не ви, бо надто пригожий, це і є той автор, котрий ваш. Без оглядин на будь-що. Певно, ця порада надто біблійна, але лютий до інших автор у мене особисто викликає тільки жалість. Бо він сам у себе викрадає радість. А чи варте це заняття того, аби розмінювати на нього творчий потенціал. Як на мене, то ні.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.74144911766052 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …