Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51001
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Самостріл ч.4, автор: Михайло Нечитайло)

© Максим Т, 24-10-2017
Знаєте, шановний Михайло, що я згадав, коли причалапав до чергового (Продовження буде)? Оповідання Чехова "Скрипка Ротшильда": "...жизнь прошла без пользы, без всякого удовольствия, пропала зря, ни за понюшку табаку; впереди уже ничего не осталось, а посмотришь назад — там ничего, кроме убытков, и таких страшных, что даже озноб берет. И почему человек не может жить так, чтобы не было этих потерь и убытков? Спрашивается, зачем срубили березняк и сосновый бор? Зачем даром гуляет выгон? Зачем люди делают всегда именно не то, что нужно? Зачем Яков всю свою жизнь бранился, рычал, бросался с кулаками, обижал свою жену и, спрашивается, для какой надобности давеча напугал и оскорбил жида? Зачем вообще люди мешают жить друг другу? Ведь от этого какие убытки! Какие страшные убытки! Если бы не было ненависти и злобы, люди имели бы друг от друга громадную пользу."
Герой Чехова все це усвідомлює перед смертю, можливо, під впливом хвороби, але таки усвідомлює та висловлює, так вимовляє, аж очі бризкають читачеві з очей. Ваші герої длубаються в таких же страшних збитках, і жоден нічого такого не усвідомлює або не висловлює. А воно ж і справді таке їхнє життя - "люди делают всегда именно не то, что нужно". А те, що всі вони про таке мовчать, створює враження, що виходу немає. Навіть смерть - як у випадку Ротшильдової скрипки - не вихід. А може, то наша така національна вдача, на відміну від чеховського героя? - втім, і голос автора міг би прорватися крізь соцреалістичні лаштунки та заволати до неба: Господи, нащо ж ти так страшно влаштував наше життя! Нащо ми завдаємо собі та іншим отакенних збитків?! - ну, наприклад, як варіант.
...чи то осінь так впливає на здатність сприймати текст? Який, до речі, додав у динаміці та прозорості в порівнянні з першими частинами, НМСД.
З повагою, Максим
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.73259091377258 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …