Творів: 51017
Рецензій: 95762

А тепер - слайди

(Рецензія на твір: , автор: Ніка )

© Тарас В'єнц, 23-06-2017
Знаю з власного досвіду, як це образливо для нового автора не дочекатись жодного відгуку свої на перші твори. Колись на ГАКу такого практично не було, кожен більш-менш адекватний твір діставав належну оцінку. Хоча, можливо, це чисто суб’єктивне враження: нам завжди здається, що замолоду було краще))) Як би там не було, спробую власноруч виправити цю кричущу несправедливість. Отже, Freedom.

Спершу про приємне. В творі видно авторський задум, простежуються ідея і непоганий спосіб її втілити. Цікава лексика і гарне живописання словом (як слайди, то слайди, маєте, дивіться :)

Але (це вже пішла критика), якщо заглибитись в деталі, помічаєш ось такі цікавинки:

- «випите вино зіграло у ва-банк і розлилося венами у безмежну щирість і любов до ближніх» - сталий вираз, як правило, звучить «іти ва-банк», прийменника не потребує і означає ризикувати усім. Як це в’яжеться з вином – не доберу;

- «вирватись з пащекуватої чорної діри» - припускаю, автор мав на меті порівняти чорну діру з пащою, але насправді «пащекуватий» означає характеристику не в міру балакучої особи;

- «холодний метал ножиців» - тут пропоную Вам самостійно знайти помилку.

Тепер про слайди. Початок в перших слайдах обнадійливий. «Останній дзвоник у школі . Ми – нерозлучні друзяки біжимо, жбурляючи один в одного ранцями». Який час? – правильно, теперішній. «Двигун реве здичілим звіром… Вітер натужно рве моє волосся…» Який час? – правильно, теперішній. Лірична героїня наче наяву знову переживає ці незабутні миті свободи. Тоді з якого дива далі все скочується в час минулий? Він стояв, я цілувала. Мені видається, треба було тримати цю теперішність до кінця.

Початок ось цього слайду взагалі нікуди не годиться: «Мене нестримно заковтнуло різнобарв”я подій - цікава робота, подорожі, нові знайомства . І повністю стерлися сумні згадки, ніби й ніколи не було скривавлених болем місяців». Тут автор наче збоку влізає в історію і навішує читачу на вуха якісь додаткові пояснення, щоб легше сприйняв наступний слайд. Якщо ясності бракує, її можна додати, але точно не в такий спосіб. Це руйнує цілісність твору.

Є таке поняття – жіноча проза. Я не критик і не знаю, що за якими ознаками критики навішують ці наліпки, але Ваш твір, Ніко, якось так самостійно класифікувався в цю специфічну категорію. Звісно, головна героїня – жінка, оповідання зіткане з емоцій, переповнене образами і метафорами («…тиша, гнітюча, мерзенна, мов привид,… лупала … на мене хижими очима» або «Нічне небо пролилося наді мною мерехтливою рікою» або «…загорнувшись у зоряний пил…»). Це ще нічого (просто певним чином характеризує ліричну героїню). Але ось слухаємо пряму мову стокілограмового хама, який щойно зацідив коханій ляпаса: «…ми чоловіки - брутальні хижаки, експресивні й запальні, важко контролювати себе». Бляха, не вірю. Так не буває.

До останнього епізоду теж є питання. Звісно, раз в рік і рушниця стріляє, і якщо нормально прикластися кравецькими ножницями в сонну артерію, то стокілограмова туша почне пускати фонтани, поки не всядеться на підлогу. Але… якось би тут додати достовірності (в 49 випадках з 50 така туша силоміць отримує те, чого прагне. Але тоді фінал звучатиме геть по-іншому), чи що… Бо інакше можна зависнути на рівні глянцевого журналу, чого Вам щиро не бажаю.

Вдячний усім, хто дочитав до кінця. Ніко, Вам наснаги і успіхів. Шукайте себе і пишіть лише про те, що добре знаєте, навіть якщо пишете фентезі.

З повагою, ТВ

Згенеровано за 0.90012383460999 сек.