Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51003
Рецензій: 95747

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Спалах ч.6, автор: Михайло Нечитайло)

© (93.74.142.—), 30-10-2016
Я дочитав лише до сцени згвалтування і кинув. Знаєте, шановний Михайло, чому - як на мене - не слід такі сцени виписувати отак от надмірно-детально та натуралістично (а Ви це вже не вперше робите, це вже рецидив)? Тому що така деталізація та наполегливе відтворення деталей створюють враження, що згвалтування саме тому ТАКА мерзенна річ, що все ОТАК ОТ відбувається. Тобто якщо не ТАК - то ще туди-сюди, але якщо ОТАК і ОТАК і ОТАК - ні. Але це - помилкова концепція. В цьому я глибоко переконаний.
Візьміть сцени згвалтування або розпусти у Горького - мінімум деталей, але нудить миттєво і потужно. Тому що згвалтування саме по собі - sapienti sat. Не вимагає яскравого змалювання, щоб змусити читача співчувати його жертві та спалахувати (спалах, еге) ненавистю до гвалтівника.
Згвалтування саме по собі така штука, що є неприпустимою, мерзенною, огидною, травмуючою тіло й душу та принижуючою гідність. Тому згвалтування нормальній людині на думку не спадає; тому жертвам його навряд чи хочеться або вдається отак от всі перипетії свого жахливого досвіду комусь розповідати. Бачили в мережах флешмоб на цю тему "Я не боюсь сказати"? - жінки ділилися відповідним трагічним досвідом. Вони були достатньо відверті, але саме достатньо (sapienti sat, знову таки), а не надмірно. Тому не вірю, що навіть така балакуча пані, як пані Пацюк, отак би цю сцену змальовувала, ніби ласувала нею. А навіть якщо уявити собі, що саме пані Пацюк є такою людиною, якій необхідно оце все вибалушити на першого-ліпшого вчителя фізики з телескопом, все одне вписувати оце все детально в твір не слід з причин, які я пояснив вище. Достатньо було б зазначити, що вона розповіла йому "все" - а там вже на скільки "всього" у кого уяви вистачить.
А тепер про хороше. Або про "хороше". Останні роки отакий підхід до сцен насильства є мейнстрімом і в літературі, і в кіно. Наприклад, можна згадати "Дівчину з тату дракона" та багато іншого. Та я переконаний, що цей мейнстрім - ненадовго. Щоправда, в нього завжди залишаться прихильники; бачте, коли вже душа зазнала розбещення, лякати її злом та жахіттями не має сенсу, тому що її саме жахливе й приваблює, тягне, манить. А я гадаю, що споглядання зла таки розбещує; хтось встоє та скаже "ні", а в комусь спрацює якась там невідома пружинка. Зло є спокусою, а людина схильна спокушатися навіть злом. Чудово (і 100% цнотливо) змалював сцени спокушання злом К.С. Л'юїс у космічній трилогії, в останній частині, "Мерзейшая мощь" (ДУЖЕ РАДЖУ, це МАСТ!). Як більш сучасні зразки розумно-достатнього та цнотливо відтворення сумнівних подій можна згадати оповідання та стрічку "Горбата гора", роман і стрічку "Корабельні новини" та - знову-таки - багато іншого.
З щирою повагою, Максим
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0809829235077 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …