Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51022
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Одержимість (44 - д) Частина ІІІ. Вниз до джерел - зорі під гладінню , автор: Viktoria Jichova)

© Михайло Нечитайло, 07-04-2016
Не завжди знаю, як у інших мовах, але в українській є два слова-синоніми, котрі, як добре вникнути, мають разючі відмінності в своєму значенні - це любов і кохання. Ви, Віко, ніби підсилюєте цю разючу відмінність. Любов до села, віри, рідні та й самого сина примушує жінку відмовитися від кохання. Але ж воно теж різновид любові. Душа - теж своєрідний вияв любові. Слово любов не має множини, але в даному випадку мушу його вжити - любов не одна, їх багато, тих любовей. І вони воюють між собою. Але чи може добро воювати з добром. Виявляється, може. А що тоді таке зло? Що таке зло, коли воюють між собою вияви добра? Де межа між одним та іншим? Чи її немає? Чи все залежить від точки погляду на добро і зло? Теорія відносності, вона ж не тільки в макрокосмі, вона й у духовних вимірах. Всеохопна. І хто тоді ми, люди? З чого зіткані? З добра і зла, які кожен трактує по-своєму, а точки відліку, еталону для порівняння насправді немає. Безликий світ, котрий спершу натягує на себе тогу, а вже потім починає роздивлятися, з чого ж вона зіткана - з добра чи зла. А вона зіткана з ниток. таких же безликих, як сам світ, приналежність яких до таборів чисто умоглядна. І робиться страшно. Бо ми з душею до світу, а він безликий, у ньому немає орієнтирів, є тільки ми. Зі своїми розуміннями й баченнями, з яких і складаємо наш світ, а з наших світів складається загальнолюдський. Де межа між добром і злом? У нас самих. Бо насправді її немає означеної, її творимо ми, нею, нами ж створеною, ми й послуговуємося, жадаючи добавити ваги власному розподілу, кличемо Бога в помічники, кличемо Бога, якого теж придумуємо самі. Ми живемо в світі ілюзій, творячи з них реальний світ, ми живемо в реальному світі, повнячи його ілюзіями. Нібито замкнуте коло, але насправді воно не коло, а спіраль, по якій людство крокує далі, аби десь там, в далині майбутнього, врешті відшукати межу між добром і злом. Справжню, хоча знову ж таки придуману тамтешніми майбутніми поколіннями. Жорстокі й почасти страшні думки пробуджує Ваша, Віко, дана частина. Хоча, можливо, це і є істина, жорстока й нещадима, як відібраний у матері син, котрий усе ж виросте й продовжить людський рід по кривих коліях добра і зла, аби воно, людство, жило й не перевелося. Бо його погибель для кожного з нас, сущих його представників, є дійсно злом, а виживання, як не крути - добром.
Пробачаюся, Віко, що так запізно прочитав дану частину. Але, як завжди, збурений Вами вихор думок несе мене й несе до пізнання. І я це обожнюю.
З повагою М.Н.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.44914412498474 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …