Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51004
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Для порівняння...

(Рецензія на твір: Не про збірку Юлії Мусаковської, автор: Tetiana)

© Микола Цибенко, 30-03-2016
...подаю свій погляд на книгу Юлії Мусаковської. Своє враження я розмістив на сайті Фейсбук після зустрічі в Січеславі (так ми називаємо Дніпропетровськ) з автором "Чоловіки, жінки і діти". Без коментарів розміщую те, що я написав - можете порівняти.
"Я вже розміщував репортаж про зустріч з автором книжки "Чоловіки, жінки і діти" Ю.Мусаковською. Нижче - відгук на цю книжку. Одне зауваження - я посилаюся на курсив у своєму тексті, але він тут не відображається. Проте читачі і самі здогадаються, де розміщені цитати.

Вогню без заліза та глини не буває?

Звичайно, що буває, але в конкретному випадку якраз вогонь поєднується з глиною та залізом.

Юлія Мусаковська. Чоловіки, жінки і діти. передм. М. Кіяновська; худож. Р.Романишин, А.Лесів. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 124 с.
Згадані вище «Глина», «Залізо» і «Вогонь» – це розділи з книжки Юлії Мусаковської «Чоловіки, жінки і діти». Глина бачиться як синонім Творця, залізо – як синонім міцності, а вогонь – загартованості (на мій погляд). Ось у цьому «трилері» і проступають контури чоловіків, жінок і дітей: чоловіки виношують у собі війну… Орися говорить до Бога тричі на день… Дзвіночки скляні це дитина сміється вві сні… Контури словесні поєднуються з контурами графічними, адже Роман Романишин та Андрій Лесів – співавтори книжки. Тому метафоричну червону пташку можна очікувати в найнесподіванішому місці. Якби цю книжку ще б поєднати з аудідиском, то ми б, мабуть, почули і спів цієї пташки: Це музика вічного руху… Люди теж у вічному русі, неначе мурахи: Мурахи в огранених вазах аеропортів… Музика – безкоштовний додаток…
Виділені курсивом слова – це рядки з книжки «Чоловіки, жінки і діти». Художніх образів, тропів, у книжці дуже багато (на те і поезія) , деякі з них просто вражають акордністю з сьогоденням: Де постарілій церкві несила піднятись на горб: / на хрести, як на милиці сперлась, і дихає гучно… Можна стверджувати, що важко не тільки церкві, важко всім нам, а особливо там, на Сході «утримуватись із останніх сил на вежах і блокпостах, / коли брат біснуватий зриває і топче твої знамена…» Автор рядками-молитвою просить у Всемогутнього для захисників: Господи, дай їм холодного розуму / тільки не погаси / полум’я, що калатає в грудях…
Щоб не перевантажувати цитатами цей відгук на книжку, варто порадити просто прочитати «Чоловіки, жінки і діти». Окреме слово про передмову – вона зразкова, але її варто прочитати вже після ознайомлення з книжкою – щоб звірити своє враження із думкою фахівця. Я так і вчинив, а коли читав книжку (знаючи, що напишу відгук), то виписував цитати і, на мій подив, багато з них співпали з наведених у передмові Маріанни Кіяновської (тому й обмежив цитування Ю.Мусаковської у своєму відгуку). Проте не втримуюся наостанок навести ще одну цитату: Стільки багать, що очі стають вогнями, / стільки любові, що захлинаєшся нею».
На зустрічі з автором книжки «Чоловіки, жінки і діти» в Січеславі мене вразила одна важлива деталь: Юлія Мусаковська фахівець в галузі ІТ-технологій, а це наймодерніша сфера людської діяльності, це той «віз», який з усіх сил витягує нашу економіку з болота негараздів. Чи не допомагає комп’ютер Юлії писати такі модерні вірші (жарт)?"
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.84692001342773 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …