Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51001
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Хто винен?

(Рецензія на твір: Читання - чия це справа?, автор: Тетяна Старосвітська)

© Володимир Ворона, 14-09-2015
Я не одразу взявся за цю рецензію, бо хотілося обміркувати деякі речі. Отож: хто, чи як, формує любов людини до літератури, читання? Більшість батьків скажуть: вчителі. Більшість вчителів кажуть - батьки. Так от, я наважусь у цьому процесі батьківський приклад, заради чистоти експерименту, винести за дужки. Оскільки Ви працюєте в школі і, швидше за все, є мовником, поговоримо краще про школу. Про моє відношення до сучасної шкільної освіти я писати утримаюсь. Зазначу лише, що красномовніше від мене її стан характеризує жіноча, практично, монополія і майже поголовні сімейні негаразди вчительок. Принаймні, у нашій місцевості, хоча. як мені здається. це закономірно для України також.
До чого це я? Навчити можна лише особистим прикладом. Лише особистість, в ідеалі, може бути вчителем. Аксіома ж. Приклад із власного життя. Українську та російську літератури мені читали двоє різних людей. Українську - строго по методичці, "як лікар прописав". Їй-Богу, предмет можна було зненавидіти, хоча я і був одним із кращих учнів, а мої твори вважали зразковими. Зате російську... заходив наш Віктор Олександрович, сідав на стіл(!) і читав нам Гоголя, Чехова, Гончарова з таким акторським талантом, що ми за животи хапалися. він навіть нам пофігістом здавався - жодних завдань, жодних творів (можливо, я й забув, але ж українські - пам"ятаю!). Як він там викручувався - не скажу. Зате нам, усім, хто тоді його слухав і досі кортить часом перечитати "Мертві душі", "Зловмисника" чи "Обломова". Бо одна річ - змушувати хлопця прочитати за літо 10-20 товстих дорослих книжок з їх проблемами (ну навіщо вони мені! ... влітку!), а інша - прищепити любов до читання, навчити отримувати від нього насолоду.
Вчитель літератури, коли він на своєму місці, це по-перше, сам автор, творча людина, а по-друге - ще й людина, закохана в Книгу. І тоді учні не образ Чіпки - бунтівника роти соціальної несправедливості у свої 14 літ мурижитимуть, а пропустять через власні серця експресію та пророчість Шевченка, колорит Гогоя, Тонкий гумор Вінграновського і мудрість Дочинця. Як прищеплюється смак? Не "Оце гірке, а це - солодке", а - "Спробуй ось це - як воно тобі? Що нагадує? А це? А який післясмак? А коли вдруге скуштуєш (через рік) - щось змінилося у сприйнятті? А що ти сам думаєш?" І не перегодовувати, до відрази, до блювоти...
Батьки - вони, які є, їх не вибирають. Але вчитель - то вже останній рубіж, йому кивати немає на кого. З вас усіх і спитається.
Я не мав, пані Тетяно, наміру чимось Вас образити чи хоч якось принизити - Боже, збав! Просто висловив свій погляд на підняту Вами проблему. Вибачте, якщо зробив боляче.
З повагою - ВВ.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.96710300445557 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …