Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51026
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Рецензія на замовлення: позитивна.

(Рецензія на твір: Вишні, автор: Відана Баганецька)

© михайло карасьов, 31-05-2013
Авторка вірша «Вишні» описує нам вечірнє приморське місто ранньою весною. Картинка, намальована абстрактними мазками, створює в уяві наповнені життям вулиці, багатоповерхівки, у вікнах яких горить світло, нетрі окраїн і шум моря.
Але крізь рядки вчувається нам зовсім інше – тонкий смак еротики, чуттєва жіноча душа, покора, переплетена з бажанням бути коханою. Вимальовується жінка, котра стоїть на порозі ночі кохання. Може, вперше, може, дуже жаданої. Ритм вірша, як схвильоване дихання, то прискорюється, то переривається. Кожна строфа додає напруги, майже зримо рухається до кульмінації. Цьому відчуттю сприяють рими, оригінальні, ледь вловимі, як дотики жіночих пальців.
Весь вірш зітканий з образів, які дають нам зразки високої майстерності, чи то стосується міста, яке «мигтить і млоїться», чи моря, котре за хвилю зникне в темряві ночі, чи почуття жінки, з якої «зривають вишні» руки коханого. Можна прослідкувати глибинну вартість кожного виразу. За приклад візьмемо слово «ячать». Слово рідко вживане, тому відразу звертає на себе увагу. Акцент ставиться саме там, де вірш підходить до найбільшого емоційного напруження. Слово «ячать» означає стогнати, кликати на допомогу. Авторка пише про місто, яке ячить до березня, однак у читача на підсвідомому рівні це слово відкладається стосовно героїні, яка і бажає, і боїться того, що за мить має статися.
Ще потужнішу роль відіграє у вірші слово «вишні». Адже так названий твір, вишнями закінчується вірш. В березні вишень немає, отож тут замасковано в алегорію щось інше, але вкрай важливе, чи не головне для авторки. При уважнішому погляді відкривається багатозначність, закладена в цьому слові. Під дозрілою вишнею можна угледіти і готовність до кохання, і ніжність та беззахисність, і красу. Можливо, вишні – то елемент одягу, тоді вони стали каталізатором для пам’яті, щоб створити цей вірш. Можна заглибитися і значно далі. «Кришень», який згадується у вірші – язичницький Бог, син Майї і Всевишнього (Вишні). Тоді «Руки твої замислені з мене зривають вишні» – звучить не лише як еротична фраза. Руки коханого, які відкривають героїню до кохання, змушують її побачити в чоловікові Бога. Такий рідкісний в епоху емансипації і фемінізму тип жінки, котрий створила в своєму вірші Відана Баганецька, не лише зверне увагу читачів, але й, безперечно, закохає у себе не одного чоловіка.


  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.84641909599304 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …