Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51029
Рецензій: 95768

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Бідохудожник, автор: Антон Смірнов)

© , 17-01-2011
(продовження)

«Психиатр хочет знать, почему я люблю бродить по лесу, смотреть на птиц, ловить бабочек» (с) – причина не в суспільстві, а в людині. Її творчість, його, Ваша, їх – не суспільна творчість, а індивідуальна. І хай вона й буде її, його, Ваша, їх – у різних сенсах. Щось подібне радить оповідач Вашого тексту.

Про суспільство твір кажете? (для мене радше про творчість, а не про суспільство – див. абзац зверху). Складно побачити тему «про суспільство вцілому». Людина і суспільство - можливо. Людина у суспільстві - мабуть. Про дихотомію їх, взаємодію. Людина і її творчість – вочевидь. Та не про суспільство вцілому. Вихід людини за (суспільні) «рамки»? Що Ви називаєте «рамками»? Не (суспільні) норми часом? Вихід за (суспільні) рамки - не завжди свобода... Людину, яка не вписується в рамки, не дотримується норм, можуть позбавити свободи – у дурдомчик заперти, або побити, або-що. Але «сохраніть ВНУТРЄННЮЮ свободу», як казав Цой, вона навіть у такому випадку здатна. Хтось натомість живе за суспільними нормами і не тільки здравія желаєт, а й має, і внутрішню свободу, його влаштовують норми-рамки. Ось про що роздуми після Вашого твору: про СВОБОДУ як (власний) ВИБІР, а не лише як відчуття. Будь-де (скажімо, в мистецтві) – як вибір. Ви ж написали «шукай свободу» - а пошук передбачає вибір і дію, не тільки бажання знайти.
Післятекстові роздуми про внутрішню свободу: існує відчуття внутрішньої свободи і його можна знайти в собі – вірю. Шукати свободу в собі, кажете – ок, але те, що «у собі», внутрішнє людини може й позбавляти її свободи. Свобода в собі за рахунок свободи від себе, від того, власне, що в собі – така іноді потрібна. Суспільство в цьому разі аж ніяк не заважає внутрішній свободі. Інколи людина потребує закрити очі на щось, позбавитися чогось внутрішнього аби отримати внутрішню свободу. Мистецтво як (внутрішня) свобода (не завжди свобода...) – про це є у тексті, а роздуми виникли про мистецтво як пошук свободи від внутрішнього чи звільнення від внутрішнього, чомусь...
Запитання, викликане Вашим твором: коли людина відчуває внутрішню порожнечу, шукає щось у собі, а знаходить (відчуття) порожнечі (буває), де знайти щось, що позбавить цього відчуття, щоб стати вільним від нього? Теж у собі? Бо в собі завжди Є щось, завжди є більше ніж ми бачимо?
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.89278888702393 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …