Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51004
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Мислєформи

(Рецензія на твір: Колії колії коліями, автор: Ніка Новікова)

© Той, що греблі рве, 13-11-2010
енергоінформаційні утворення, які нібито виникають у просторі внаслідок розумової діяльності людини. Окрім теоретичного осмислення були також і спроби виявлення мислєформ за допомогою приладів -

"*шоста ранку. коли вона
так говорить, в середині
мене запускаються сонні
коліщатка механічної туги "

Коли мені було років 20, я написав в одному з віршів приблизно так: "всередині мене птахи махають крилами і мені лоскотно". Дуже примітно, що в Ніки Новікової коліщатка "запускаються", не "виникають", бо це було б надто безглуздо, і не "деренчать", бо - ДУЖЕ ПРИМІТНО! - вірші Ніки Новікової взагалі дуже тяглі - в них нічого не береться нізвідки, а все десь починається і десь закінчується. Ніка Новікова вірить у фізику. Дуже погано, звичайно, що ці коліщатка в неї "сонні" - як на мене, то це зайва деталь, бо й так ясно, що "шоста ранку", але не одразу виходить позбавлятися стереотипів і "необов*язкових слів", тим більше, якщо добре вчився в школі і читав там Андрія Малишка і Платона Воронька, це мабуть звідти тяга до епітетів, таких нешкідливих на перший погляд. Але ж там поруч стоїть слово "механічний"...

Добре відомі досліди професора Токійського університету Томокічі Фукураї. Він замотав фотопластинки в цупкий папір і поклав їх на коліна медіуму, такій собі пані Такачіхі. Вона повинна була подумки зробити на пластинках відбитки пальців і слово "тен", що означає "небо". Медіум впала в транс і провела необхідну "розумову роботу". Коли пластинки проявили, на першій дійсно виявили сліди пальців, на другій ієрогліф "тен", а на третій "кін", що означає "золото". Такачіхі стверджувала, що про слово "кін" вона під час сеансу не думала. Фукураї вважає, що то спрацювала підсвідомість.

"виходиш із вокзалу,
і починається
гроза "

ієрогліф "гроза". Навряд чи це спрацювало когнітивне, навряд чи можемо ми спиратися тут на досвід чи контекст. Скоріше за все, це написала інтуїція - підсвідомо хочеться очищення від внутрішньої туги і пустки, від тотального не-чекання ніким і нікого, в місці, "де можна провести ціле життя". Погодьтеся, тут потрібна була гроза, як бомба, що знищить усе, вода, що змиє все, і буде очищення, очищення, очищення, ще один потоп.

Ніка Новікова чогось і досі не позбавилася поганої звички ставити читачам психологічні бар*єри у вигляді неприродних переносів:
і навіть не робить вигля
д,
курсивів, дужок, підзаголовків. Що ж це? Прагнення заховати і таки не сказати всього? Бажання примусити читача бігти, долаючи перешкоди? Чи просто впевнене графічне бачення власних текстів, як мислєформ, що насправді (!) заіснували в просторі.

"роздивлятись пом*яте вранішнє місто, із якого,
можливо, не доведеться
брати зворотній
квиток"

Це як у фільмі "Місто Зеро". Місто, з якого не можна вибратися, повторю - міста, яке насправді не чекає нікого. Не знаю, чи є таке поняття як "творча свідомість", але в Ніки Новікової вона (якщо така є) постійно вирішує непосильні задачі і відповідає на риторичні запитання, робить Сізіфову працю. Тільки от каменя, як такого, немає. Є "вибухівка", з якою можна, зрештою, погратися, є бобове насіння (як тяжіння до латиноамериканської культури :))) гггг), є дорога гидка кава, якої Ніка не питиме. Ще дуже давно Ліна Костенко написала, що "кожний знайде свою безвихідь", з якої "податись -можна, а подітись - ні". Гроза - це спроба змінити. Роздивляння міста, з якого не доведеться брати зворотній квиток - потаємна надія податись.
Подітись - ні. Ніка Новікова це добре знає. Вона знайшла в поезії свою безвихідь.


  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.39488792419434 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …