Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Рецензії

НОВА ДУМА І НАЦІОНАЛЬНЕ ПИТАННЯ

(Рецензія на твір: ЯК ПИСАТИ РЕЦЕНЗІЮ, автор: Дон Педро)

© Світлана, 17-10-2010
[С.П-ра. Нова Дума і національне питання // Слово. – 1907. – Ч. 22]

С. П-ра (Петлюра С.)

НОВА ДУМА І НАЦІОНАЛЬНЕ ПИТАННЯ

Вибори до нової Думи закінчились, і народне представництво 1 ноября збереться третій раз, щоб почати творчу роботу в справі необхідних державі реформ. Який напрямок буде мати ця робота, до чого вона буде прямували, видко вже з того, хто такі депутати нової Думи. Всенароднім представництвом назвати її не можна, бо новий виборчий закон попіклувався щиро про те, щоб справжні заступники народніх інтересів не мали голосу там, де будуть рішатися народні справи. На 442 депутати нової Думи Державної покищо обібрано тільки 29 таких, що стоятимуть справді за народ і будуть домагатися того, що йому так потрібне. Решта ж, або прямі вороги народніх інтересів, як от праві депутати, котрих в Думі найбільше (169), або такі, які будуть крутити і сюди і туди, куди вітер віє. Це — кадети, мирнообіновленці тощо (92 депутати) та октябристи — (105). Таким чином, всі заходи справжніх народніх заступників розіб'ються, і в Думі пануватиме воля великих поміщиків, фабрикантів, капіталістів та великих чиновників.
Чи можуть сподіватися при такій Думі пригнічені нації Росії на те, що вона поліпшить їхню долю, дасть їм національну волю і забезпечить державними законами їх розвиток? Ні, не можуть.
Діяльність нової Думи направлена буде зовсім не на те, чого сподіваються пригнічені нації та класи російської держави. „Голосом вопиющого" буде скарга, напр., українського депутата про ті неможливі обставини, в яких доводиться жити українській нації. Загине в залях Таврійського палацу і голос представників пролетаріяту та селянства... Більшість членів Думи, що складається з буржуазних депутатів, по своїх поглядах — реакційна, по своїй тактиці — консервативна, і ніколи не піде на те, щоб завести радикальні реформи в державі і розв'язати в інтересах народніх мас хоч одно з тих питань, які гальмують розвиток держави та стоять на перешкоді загальному поступові населения Росії. Виборчий закон обкраяв виборчі отрава у пригнічених націй і, приміром, українці не матимуть у Думі такого представництва, яке вони мали в другій Думі. Ті панські депутати, яких послала Україна, не будуть ставитись так прихильно до національного питання, як ставилась Українська Трудова Громада другої Думи. Деякі з них, хоч може, й озвуться в Думі як українці, та це будуть панські голоси, голоси буржуазії, яка не відчуває на собі так гостро того національного гніту, який відчувають широкі народні маси українського народу.
На діяльності третьої Думи пригнічені нації побачать і пересвідчаться, що національного питання буржуазія не здатна розв'язати, що цей обов'язок можуть здійснити тільки ті, хто сам зазнав на собі горя та утиску, себто соціяльно покривджені класи громадянства.


Рецензія:

Дана робота присвячена актуальній темі виборів. Вона обумовлена тим, що і в роки революції, і в наші дні, ця тема є одною з головних, про яку розмовляють і пишуть журналісти. Автором цієї статті був Симон Васильович Петлюра. Народився він в сім'ї міщан. Мав козацьке коріння. Сім'я була багатодітною (четверо синів та п'ятеро доньок) і жили в старому трикімнатному будинкові на околиці Полтави. Життя сім'ї було пронизано культурою козацькою, православними традиціями. І йому було не зрозуміло, чому були російською мовою предмети в школі та семінаріях. І це стало однією з причин Всеукраїнського студентського з'їзду, в якій він брав активну участь. Вони вимагали скасувати систему шпигунства, звільнити наглядачів, змінити програму, ввести до неї українознавчі предмети. Петлюра був борцем за справедливість, виступав за права народу. Він був талановитим журналістом і написав не одну статтю, яку побачив світ. Про одну з них я маю можливість писати.
В центрі уваги є вибори до нової Думи. Автор ставить і вирішує, по суті, одну задачу, що безпосередньо торкається народу. Петлюра аналізує закон, який прийняли у новій Думі. В цьому законі йдеться мова про те, що "справжні заступники народних інтересів не мають голосу там, де будуть вирішуватись народні справи". А це означало, що пригнічені нації Росії та України на поліпшення їхньої долі сподіватись не мають підстав, бо до влади, по його словам, прийшли великі поміщики фабрикантів, капіталістів та великих чиновників, які не будуть відстоювати інтереси народу, що чекати захисту прав простих міщан неможливо, бо вони всі вовкодави. Тільки людина, яка зазнала на собі горе та утиск від імперського режиму, зможе допомогти своєму народу та вирішити питання, які є важливими для простих громадян.
Проаналізував цю статтю, я можу сказати, що ця тема є актуальною і в наш час.
Чим же вона актуальна?
Тим, що і в нашій владі є депутати та чиновники, які не повністю захищають інтереси та права народу. Вони багато говорять, але мало роблять. Рідко зустрінеш справедливу та порядну людну, яка дійсно хоче захистити та зробити життя українців легше. Але тільки-но вона з'являється на горизонті, її відразу ж усувають. Тому приходиться пристосовуватися до того, що є і що маємо на цей час.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.61477589607239 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …