Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51000
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Рецензії

А з чого все починалося...

(Рецензія на твір: ТРЕТІМ ЧАСОМ, автор: Віктор Полянецький)

© Залєвський Петро, 25-04-2010
Тут і статті не вистачить, не те, що мого короткого відгуку.
Все оте починалося, зрозуміло, в глибинах минулих століть (може, звучить ця фраза трохи пафосно та банально, хай...), але то так.
Що ми маємо в оповіданні - зображення гіркої долі українця і України в цілому. Про майстерність автора мови навіть і вести не хочу - само собою зрозуміло: це ГЛИБОКА І ОБ"ЄМНА проза. Такою прозою пишуться романи (ну, це між іншим).
А повертаючись до глибин століть, можна сказати, що фундамент своєї гіркої долі і в минулому, і в сучасному закладали самі ж українці. Воно мене болить, але це так, і від цього висновку мені нікуди не подітися.
Як закладали? Ну, тут знадобиться слово, як "менталітет" - слово невеличке, а осягає ж дуже багато. Коротко сказати - то певні особливості національного характеру,"народної вдачі". А її риси проявляються незмінно в житті народу впродовж століть чи тисячоліть (якщо не асимілює хто за тисячоліття). Менталітет народу так само фактично неможливо змінити, як і характер людини впродовж її життя. І ми такі, які ми є і якими були 100 -200 - 500 чи більше років тому.
Ось візмемо та оглянемо трохи минулі століття:
кінець Золотої Орди, її потрясають міжусобні війни, боротьба за владу. Наші землі потрапляють до литовців (і не тільки). А чому? Це при тому, як натрапляв у книгах - що на одного литовця припадало 10 місцевих. Добре, скинемо таке "проникнення" литовців аж до Чорного моря на те, що занадто нас потріпали монголо-татари, та й на те, що тоді, власне, десь і почали лише формуватися оті основні ознаки українства як нації (припускаю), та й звісно, української держави, як такої, ще ніколи не існувало в історії. Бог з ним, віддали етнічні землі Литві і подібні їй компанії, то й віддали - погромлені, понищені, несформовані...
Далі - козацтво - славна та оспівана епоха. Історична наука вже говорить про козаків, саме як про українців, як про окрему націю, здатну до самоорганізації. І тут як не пригадати козацько-селянські повстання, що передували Хмельницькому, та одну з важливих (і чи не найважливіших) причин їх поразок у боротьбі з Польщею - то розбіжності всередині повстанського табору, яке полягало в елементарному "шкурництві" реєстрових козаків, що "в потрібний момент" кидали зброю, дбаючи про збереження свого власгного "і садка, і млинка". Та й власне ж поняття "реєстровий козак" звучить трохи дивно - служив польській короні, тобто загарбнику. І це при тому, що козацтво, певно, і не з"явилося би взагалі, якби поляки не влаштували тут в Україні пекло на землі для селян, а турки й татари не "заклали" Дике поле, що на південні землі боялася ступити нога людини під загрозою ясиру.
і тут на тобі - вже реєстовець! все на службі! У кого? А в того, хто робив йому пекло. як не йому, то його діду- прадіду. Що це? реєстрове козацтво - то є норма? А що ж тоді таке зрадництво? знаємо, як ми всі гудимо яничар і яких негативних рис набуло це слово. ні, я не виправдовую їх, не подумайте. Але - є одне суттєвє "але" - у яничари забирали маленьких діток, що виростали і гадки не мали про свою справжню батьківщину, і про своє коріння. Їх робили такими з найменшого віку. А реєстровці? Що? Хто їх робив такими? жадоба до збагачення і наплювати на свого сусіда-українця? І який ворог - чи із заходу, чи з де-ін-де, винен у цьому? Мені важко виділити в цій ситуації зовнішнього ворога. А вам?
далі - Визвольна війна, звитяга і борня, що закінчилася Руїною. Скажіть мені, на якому етапі війни Хмельницький почав думати про те, що потріббен повний розрив з Польщею. Він же підняв повстання не тому, щоб відділити Україну і створити державу, а тому, аби привести "до порядку" поляків, й мови не йшлося на початку повстання про суттєве зменшення території Речі Посполитої - тобто ми. козаки, вас провчимо, а там далі керуйте -управляйте. Парадокс? Це вже пізніше, по ходу повстання Хмельницькому спала думка про те, що ж потрібно якось керувати визволеними землями - і оту організацію управління ми і називаємо Українською козацькою державою. Але метою війни вона не була і тому й зникла в періоді Руїни, де знову ж таки , надзвичайно гостро проявився менталітет українства. В чому? Першим назвати можна боротьбу між прихильниками форм правління - республіки (традиції Запорізької Січі) і монархії (уподобання монаршим європейським дворам, до якиих так і хотіли бути схожими виходці з баагтого реєстрового козацтва). І до цього явища країни-сусіди причетні дуже опосередковано. Другим я назвав би загострення соціальної напруги у суспільстві, "верхи" піднімалися вище й вище в майновому питанні (а звідки вони - а з того ж таки колишнього реєстрового козацтва) , а "низи" (чернь) - зрозуміло куди. А лише третя причина - то вже загребущі плани країн-сусідів, які вміло використовували "особливості українського менталітету"
Пригадайте, хто винен, що Виговський не зміг закріпити своєї перемоги? Який сусід?
До речі, і за Мазепою , думаю, масово не пішли не тільки тому, що були несвідомі його рішення, а й тому, що Мазепа-то був найбіільшим магнатом України, а до магнатів у народу завжди "особлива любов". І навіть за умови виграшу під Полтавою невідомо ще, для кого би Мазепа будував Україну. скоріше всього, щоб володіти не тільки землями, а й своїми ж земляками- кріпаками. То було би визволення українців? Можливо, національне, а соціальне? Де? Від "українського нагая" менше спина болітиме в кріпака?
а вже близьке-недалеке 19 століття? український визвольний рух встиг пройти усі свої етапи - від збирання фольклору до політичних партій. І що? А буремні роки революцій. І (якщо не помиляюся) саме в УНР - яка заява? - а не потрібно Україні армії, бо ми ж ні на кого не маємо нападати. Ми мирні. А оборонятися? Га? Чи той же Грушевський (автор 10-томної Історії України-Руси) не знав минулої історії в дійсності? не міг не знати. чи сприймав її лише як університетську науку, не пов"язуючи з реаліями? Не знаю.
а ось наслідки відомі - в 20 столітті, читав десь, помер неприродною смертю кожен другий українець.
а сучасне - гризня між Тимошенко і Ющенко. Чим обертається? Вже бачимо.
і в отакому хаосі і розбраті і намалювалася гірка доля українця. І винні в тому не тільки "воріженьки" - дозволили ми бути спчи то сполонізованими, чи зросійщеними, були би і потурчені, тільки що турків тут протягом тривалого часу відносно не було Меіні іноді здається, що якби нашими сусідами були поруч чукчі, то ми з доброго дива, тепер могли би відстоювати свою "солов"їну і барвінкову" від "чукчизації"! Ми є те, що "погано лежить..." і його можна підібрати, кому тільки забажається.. Як колись, так і тепер.
Звісно, я в цьому дописі можу бути упередженим у чомусь. Я нікому не нав"язую своєї думки. Не подумайте, що я виправдовую будь-які імперські зазіхання, ну , з ким я спілкувався вже не раз, той знає мої позиції.. Я є чітким прихильником незаленжності України. Нема народностей і народів. Є лише народи. І кожен з них має право на власну суверенну державу. А в нас чомусь з нею - ну ніяк.........
з повагою,


  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.84445095062256 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …