Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51026
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Переможцям - вітання!

(Рецензія на твір: Конкурс абініцій, автор: Микола Цибенко)

© Микола Цибенко, 10-01-2010
Вітання переможцям!
Спочатку «пройдуся» по всіх учасниках. Я оцінював кожну абініцію по своїй системі: найбільша оцінка – 12 балів, в тому числі – 8 балів (по 1 балу за кожний рядок) плюс 4 бала за цільність та художність твору (все це по максимуму).
Тепер – про кожну абініцію декілька слів і моя оцінка.
Першу ластівку надіслав пан П.Залєвський, яка принесла взимку весняний гумористичний настрій. Загальна оцінка 11,4 (6,4+4+1) бала, де 6,4 – оцінка рядків, 4 бала – цілісність теми і художність, 1 бал – бонус за першопрохідність.
Оксанка Яблонська (абініція №2) порадувала ранковою аквареллю природи у зливу та ще й так, що захотілося «лящати» разом із жабками за такий гарний малюнок серед зими. Деяка штучність в підбиранні рядків знизила оцінку, тому загальна оцінка 8,1 бала (6,1+2).
Пан В.Шляхтич (абініція №3) попри музичну спрямованість конкурсу, попередив нас про загрозу від «лякача» народу, який до того ж ще й домагається собі вигод. Оцінка 8,3 бала (5,3+3).
Про причину застуди – невзутість – попередила нас пані О.Малинська (абініція №4). Мені тільки засумнівало відношення до «довершеного» вітру, який раптом із «довершеного» став дуже «розхристаним», що дійшов до «дівчат на розпутті». Оцінка 9,7 бала (6,7+3).
Якщо забажає читач послухати «Пісню Сольвейг» (втілення прикладу жіночої вірності), прочитайте абініцію №5 пані Зоряни. Кожен рядок – виважений і стрункий, наче клавір. Оцінка 11,2 бала (7,2+4).
Пані Дара в абініції №6 торкнулася теми вірування наших далеких предків – аж дух перехоплює від святкового настрою. Трішки понизили оцінку відсутність довершеності рим в першому катрені. Оцінка 11 балів (7+4).
Якщо Чумацький Віз повернув дишло до літа, то пора колядувати. Пані Г.Михайловська (абініція №7) подає приклад, як це робити. Певною мірою «розчинив» оцінку сольвент, але слова із пісні не викинеш. Загальна оцінка 11,1 бала (7,1+4).
Ознайомившись із абініцією №8 (автор М.Мисковець), можна пересвідчитися, що без гарної якості виготовлення ракети не подолають космічні відстані. Чи не тому пан Микола намагається майже досконало побудувати і рядки свого вірша? Хоча слід висловити скептицизм – від власних проблем не втечемо ми навіть у космосі. Оцінка 11,7 бала (7,7+4).
Володя Сірий (абініція №9) підкорив щирим прагненням здобувати вершини творчості. Відповідне прагнення, втілене у рядки оцінюю в 10,8 бала (6,8+4).
Автора абініції №10 я не ризикнув подати як Т.Шевченко (зрозуміло – чому), тому, пані Тамаро, я був здивований єдиним подихом вірша, як у Великого тезки. В цілому ж оцінка 11,2 бала (7,2+4).
Гарний перехід до «скрипкового ключа» в абініції №11 С.Кедик, хоча бемоль трішечки понизив не тільки ноту, але й оцінку, яка вже не така й мала – 10,4 бала (7,4+3).
Страшно було дивитися на голу і злу Маргариту (абініція №12 Н.Ліщинської), але, враховуючи віртуальність, якось подолано цей страх. Хоча тремтячою рукою виводжу оцінку 11 балів (7+4).
Мабуть, під впливом попереднього страху, я уникнув абініції №13, а зразу перейшов до №14 (автор К.Мю). Оцінка 8,4 бала (6,4+2) нижче тому, що окремі гарні рядки не поєднані в цілісний твір.
Потішила абініція №15 пані Г.Осмоловської – герой-ремонтник Іванко доремонтувався до весілля та ще й з новосіллям. Деякі недоречності та «розпанахані колготки» дещо понизили загальну оцінку: 11 балів (7+4).
Прямо на санчатах в’їхав на конкурс пан А.Бачинський (абініція №16). Його кожух прикрасили гарні рими, цільні і послідовні метафори. Загальна оцінка 11,8 бала (7,8+4).
Абініцію №17 (автор Л.Лібуркіна) я виділяю окремішньо, бо автор «випередила» події, розмістивши вірш на конкурсну тему ще в квітні минулого року. З цієї причини і підхід своєрідний – з додатком бонусу. Оцінка 11,0 балів (7+3+1).
Зваживши всі за і проти (абініція №18, автор Куля), дійшов висновку, що є і здобутки, і втрати певної художності. Оцінка 8 балів (6+2).
Отже, виходячи із цих оцінок, моя трійка переможців: №16, №1, №8.
Підрахувавши всі бали, згідно надісланих оцінок і доданих моїх, маємо остаточний результат:
Перше місце абініція №10, автор Тамара Шевченко – 17 балів.
Друге місце абініція №1, автор П.Залєвський – 9 балів.
Третє місце абініція №9, автор В.Сірий – 8 балів.
Третє місце абініція №8, автор М.Мисковець – 8 балів.
Як бачимо, безсумнівну перемогу отримала пані Тамара Шевченко, з чим ми її всі і вітаємо, як також і трійку літературних богатирів – пана П.Залєвського, пана В.Сірого та пана М.Мисковця.
Ще три учасники набрали по 7 балів, це говорить про близькість творів за якістю. Шкода, що не всі учасники надіслали свої оцінки. І хоча всі надіслані оцінки суб’єктивні, але видно, що кожен намагався визначити справді найкращу абініцію.
Тож моя подяка всім учасникам конкурсу.
До 1 квітня спробуємо позмагатися ще – ідея є!

P.S. Володю Сірого прошу на мою адресу mzibenko@googlemail.com надіслати свій мейл – я запропоную свою подарункову книгу.
Решта переможців має мейли на своїх сторінках, тому я звернуся ближнім часом з пропозицією подарункових книг, щоб узгодити.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.79224991798401 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …