Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51052
Рецензій: 95785

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: ПРИГОДИ В ПАВУТИННІ (12, 13), автор: Наталка Ліщинська)

© Тала Владмирова (89.200.237.—), 08-10-2009
Мені частина сподобалася. Хоч опис в"язниці, до якої потрапляє головний герой дитячої літератури, досить ризикований і дуже відповідальний вчинок для автора.
Цікава сама проблема, наваіть дві. Наскільки виправданий опис насильства, хай і психологічного, позбавлення волі, в дитячій літератуі, тим більше, у казці. І якщо вже таке трапилося, то наскільки активним-пасивним має бути головний герой.
От мені пригадався не Том Сойер, а Гекберрі Фін, а точніше, його пригоди. Згодьтеся, теж дитяча літекратура, принаймні, так її зазвичай кваліфікують. І що бачимо? На очах хлопця тоне пароплав із людьми, хай і злочинцями, хай він зробив спробу їх врятувати, але ж його зусилля виявилися марними. Сім"я, що прихистила його, гине через дурну кровну помсту, і знову, на його очах, він, як може, допомагає"своїм", але в результаті втікає,м до речі, правильно робить, бо ж його ровесника вбили. Про мандри із шахраями, імітацію власного вбивства, спробу викрадення негра, який потім виявивсяч вільним, я мовчу. Тут усе ж певна авантюрність, що прийшла на зміну хлопчачій романтиці, коли вони з Тонмом грали у піратів або ж ходили на кладовище. До речі, знову, на їх очах вчинили там убивство, і хлопці зробили найрозумніше: сиділи мовчки і молилися, аби їх не побачили вбивці. Що Том потім виступив у суді, то інша історія, по благородство малого шибайглови, а не про поведінку в екстремальній ситуації.
А якщо розглядати дитячу літературу, згадаємо не лише Цибуліно, який опинився на волі завдяки випадку: крот помилився, коли копав хід і виявив досить благородства, аби допомогти в"язню. От скажімо, Буратіно. карабас схоплює його під час вистави. Потім хоче спалити у каміні. Ляльки Карабаса, вмиваючись слізьми, тягнуть його на страту. ЬТеж, до речі, не прклад, длоя наслідування. Рятує Буратіно випадок: Карабас дізнається від нього про двері, до яких підходить золотий ключик. Цей список буде не такий уже і короткий.
Тут дивлячись на чому робити акцент: або ж на тму, що із будь-якої ситуації можна вибратися власними силами. Або жна тому, що, як не думати, можна втрапити до такої халепи, з якої не виберешся сам.
Яку позицію вибирати -вирішувати автору.
Щиро,
Тала Владмирова.
А що, казка потихеньку наближається до закінчення? Чи це у мене неправильне відчуття7
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.62701511383057 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …