Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50953
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Ще один "сучлітівський" конкурс?

(Рецензія на твір: Ями в сучасній літературі, автор: Василь Тибель)

© Мар’яна (66.230.230.—), 07-02-2009
Не пройшов випробовування неупередженістю і конкурс романів "Євроформат" від видавництва "Альтерпрес".
Переможцем в україномовній номінації став лідер музичного гурту "Декаданс" Валентин Терлецький. Для нього перемога є надзвичайно важливою, оскільки може надати потужний поштовх для розвитку інтересу до його рок-гурту, що існує з 1992 року, але наразі не здобув визнання в Україні (переможець здійснює промотур по всій країні за кошт спонсора). Тому наклад у 500 примірників, про що повідомив на прес-конференції А. Курков, автора, певно, не засмучує.
Дивним є той факт, що переможцем конкурсу визнали не оригінальний самостійний твір, а третю частину роману. Право на друк і розповсюдження попередніх частин належать видавництву "Фоліо". Перша частина трилогії "Рок-н-рол, стакан, кохання" здобула перемогу у конкурсі "Міський молодіжний роман" і була опублікована в 2007-му році. Друга "Тридцять днів перед тридцятиріччям" досі не вийшла друком і також буде опублікована у цій серії в тому випадку, якщо "Рок-н-рол..." користуватиметься попитом у читачів" (за визнанням самого автора).
Цікавим є й те, що голова журі "Євроформату" Андрій Курков також брав участь, але ще як постійний член журі, у конкурсі "Міський молодіжний роман" (в різні роки разом з А. Курковим цей конкурс судили Ірена Карпа, Юрко Покальчук, Ірен Роздобудько, Світлана Поваляєва, Євген Положій, Марія Хрущак, Ольга Герасим`юк).
Валентин Терлецький – близький друг одного з засновників потужного "сучлітівського" проекту "Інша література" Степана Процюка і єдиний представник "сучлітівської" тусовки серед фіналістів "Євроформату".
А сам роман "Хроніки міських божевільних" написано суржиком.

Конкурс пройшов із порушеннями правил. Оголошення переможців затрималось більше ніж на місяць, а переможців та фіналістів (50 творів, що мають увійти до збірки) номінації оповідань взагалі не збираються оголошувати.
Обурені автори закликають бойкотувати "сучлітівські" книжки і взагалі не брати участь у "сучлітівських" конкурсах, щоб не грати роль масовки.

Свідомо чи в наслідок певної кон’юнктури у смаках журі (більшість членів журі належить до "сучлітівської тусовки") було обрано найменш цікавий твір і, за визнанням читачів, що читали твори інших претендентів, єдиний, написаний суржиком.
Що не може не викликати занепокоєння щодо адекватного ставлення членів журі до своєї держави, літератури і мови.

Але, як би там не було, конкурс "Євроформат" має всі шанси стати ще одним форпостом по пропагуванню "сучліту" і розбещенню молоді, для якої здебільшого і пишуться такі "твори-переможці". Стати ще одним у спільному ланцюжку конкурсів та рейтингів, що імітують літературний процес в країні, таких як "Коронації слова", "Міський молодіжний роман", "Книжка року Бі-Бі-Сі", "Золотий лелека", "Сила малого".

Єдина надія на поліпшення ситуації - те, що найгіршою книгою 2008-го року експертами рейтингу "ЛітАкцент" було визнано твір одного з найяскравіших представників "сучліту" - Ірени Карпи. І сподівання, що "сучліт" лусне так само, як і ця "золота булька", справдяться!


Більше можна дізнатися:
http://oglyadach.com//news/2009/2/4/206783.htm
http://www.obozrevatel.com/news/2008/12/1/271649.htm

  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.64798307418823 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …