Творів: 50999
Рецензій: 95738

Перший удар

(Рецензія на твір: ..., автор: Максим Кідрук)

© Петро Муравій, 08-11-2008
Максиме! Ви пишете добре! Принаймні мені не сподобалося! Ні!
У відгуках на попередні рецензії, Ви закликали когось писати про Ваші хиби у граматиці, щоб їх повиправляти. Відбиваючися від великої кількості своїх рецензентів, питальників і співрозмовників, я , нарешті, знайшов час для Ваших хронік. Став помічати помилки і одразу собі їх занотовувати, щоб потім Вам видати їх усі скопом. Признаюся, це було нуднувате зайняття, не раз виникала думка, що це робота літературного редактора, нехай він у видавництві займається таким. Чого я буду залишати його без роботи і без зарплати. Сам же я за це все-одно ніякої зарплати не отримаю. Але мене підштовхувала думка, що так само інші люди робили для мене, і теж безкоштовно, тож мушу і я так трохи попрацювати. Нічого зі мною від того не станеться. Роби іншим те, що хочеш, щоб робили тобі: тільки і всього. Але по мірі розвитку сюжету, з того місця, де Ви розраховуєтеся з роботи і повертаєтеся до себе, я забув за всяку правку. Може у Вас після того просто не було помилок, а може я їх не бачив. Мене захопив Ваш твір, я читав його, і швидко летів уперед разом з Вами.
Спочатку я двічи відходив від твору: домашні справи, втома, усякий клопіт. Але за третім разом я сів на нього конкретно, і лише закінчення тексту змусило мене зупинитися. Я забув за все на світі, мене нічого не цікавило, окрім Вас і Вашої Мексики. Ну Мексика ще не з"явилася. Зате був Стокгольм. Та яка там Мексика, Стокгольм? Не Мексика і не Стокгольм, а те, що написали Ви дуже добре.
Отже, твій твір не сподобався, а захопив. Максиме, пропоную перейти на ти. Я ввесь час збиваюся, потім виправляю в тексті "ти" на "Ви".
Щоправда, я не той рецензент, який може дати кваліфіковану рецензію з усілякими специфічними зауваженнями, з розкладанням по поличках, з обмиванням по літературних кістках. Я оцінюю просто як читач, а не як критик. Але, мені здається, що оцінка читача важлива, адже пишеться не для критиків, а для читачів, хоча і критики нам потрібні і спроможні дуже допомогти.
Мені здається, що твій твір дуже успішний. Хоча, звичайно, потрібно почитати його решту, дізнатися, як ти хуліганив у Стокгольмі, може кого у Мексиці побив, якомусь мексиканському ягуару очі видряпав тощо. Ну це буде потім, за наступними ударами. А зараз можна тільки привітати Вас з великим успіхом. Що я з радістю і роблю.
А тепер до чорної роботи: до помічених помилок. Загалом, можна відзначити, що Ваше слабке місце - вставні слова, які обов"язково повинні виділятися комами, але ви їх частенько не виділяєте, можливо, так захоплено летите вперед, що не зупиняєтеся на них. Ну то нічого. У разі потреби, літературний редактор таки доведе, що недарма свій хліб їсть. До речі, Ганс Християн Андерсен, знаменитий, плодовитий і хороший письменник робив дуже велику кількість посилок. І ті ж літ. редактори біля нього не голодували. Ви до його рівня недотягуєте. У Вас помилок менше.

Нижче подаю Ваші місця з поміченими помилками. Саму помилку я не виправляв, але позначав її місце знаком питання.
"Я не знаю, у чому там справа... х?тілося

"гівняний кашкет" - розумію, що слово "гівно" у Рівному всім зрозуміле і широко вживане. Але, все ж таки, є питоме українське слово лайно, а те слово з російської, суржик. Можливо, варто писати "лайновий кашкет", хоча не наполягаю. Те, що слово лайно зараз не вживається, не арґумент. Уся українська мова зараз рідко де і мало вживається. Принаймні, у моєму краї. А в західних областях вона сильно попсована суржиком. Тамтешню вуличну мову просто вважають українською, тому не виправляють і не дбають про її чистоту. Але вона від того, якраз, і не може бути еталоном.

А втім? одного дня? сталася? на перший погляд? нікчемна по своїй значимості подія.

У дійсності? це був знак.

Сіра днина починалася? як завше? у Києві