Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51029
Рецензій: 95768

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Вічні теми

(Рецензія на твір: В іншому світі, автор: Галина Михайловська)

© Дмитро Неганів, 02-08-2008
Шановна пані Галино. Колись ви звернули мою увагу на цей вірш, а я за справами не знайшов часу для ознайомлення з ним, як і взагалі для участі в житті цього сайту. Але зараз я з задоволенням можу повернутись до старих "боргів".

Про цей ваш твір написано багато хорошого. І це справедливо. Він заслуговує на позитивні відгуки читачів. Ви добре володієте словом і здатні, поставивши перед собою непросте поетичне завдання, виконати його на п'ять. Щоправда, в даному випадку це п'ятірка з невеличким мінусом, про який я напишу трохи згодом. А зараз я хотів би повернутись до головного - до ідеї твору, як я її зрозумів.

Твір можна сміливо віднести до жанру філософської лірики. Але філософська лірика - це не зовсім те ж саме, що філософія. Філософ оперує узагальнюючими твержденнями, будує різні системи. Через це його мова є сухою, не апелює до серця читача, а лише до його розуму. Поет, як правило, не ставить перед собою задачі вивести якісь універсальні істини. Для нього важливішою є краса поетичного рядка, і його зрозумілість не стільки на рівні раціо, скільки на рівні почуття та інтуїції. Так, як робите ви в цьому творі. Наскільки я зрозумів ту думку, що ви намагаєтесь донести до читача, то її можна сформулювати так: краса сама по собі не здатна зробити людину щасливою. Рай, в якому людина змушена сам-на-сам милуватись чарівними краєвидами, перетворюється на пекло.

Колись я читав книжку "Смисл страждання" Клайва Льюіса (він більше відомий як автор "Нарнії"). Там мені зустрілась одна думка, яка перегукується з вашою. Якщо я правильно зрозумів цього англійського автора, Господь в християнстві є триєдиним, бо інакше Він був би приречений на самотність. Більше того, Він не мав би змоги творити, адже для творчості необхідна взаємодія з собі подібними. Був би вічний і нескінчений простір, заповнений самодостатнім Богом, і в цьому просторі нічого б не відбувалось. Але Бог є Творцем саме тому, що одним з Його атрибутів є множинність.

І якщо, залишаючись на позиціях християнства, прийняти, що Бог створив людина по образу Своєму, то необхідно думати, що людина не буде позбавлена можливості творити. А отже, людина ніколи не втратить зв'язку з собі подібними.

З повагою,

Дмитро Неганів
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.85985803604126 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …