Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: Казка про Січеслав, автор: Наталія Дев’ятко)

© Noelle Daath, 02-05-2008
Так...
Коли пан Цибенко написав рецензію на «Силу мистецтва», я зціпила зуби та змовчала. Вже майже й забулася про цю пригоду, але ж знов за рибу гроші… точніше, це вже вобше.

Хай мене забанять, але…

Пані Наталю! А мона я теж зроблю собі ефтепешку, покидаю туди твори, натягані мною з ГАКу, ну, ті, що особисто мені сподобалися і назву це «Платиновим фондом ГАКу» - Ви не обідитеся?
Нє, що смішно… в Золотий хвонд ГАКу не братимуть твори суржиком та з матюками… вибачаюсь, ну й шо з того?

А як щодо правдивого зображення дійсності, шановна? Хіба особиста думка письменника щодо суржику якимсь чином стосується правдивої передачі літературних образів? Втім, якщо Ви (і такі як Ви) вважаєте за необхідне описувати викривлений, кастрований образ України, то так і скажіть. Але ж, будьте ласкаві, не називайтеся тоді письменниками. Називайтеся… ну, ідеологами.
Чи може Ви думаєте, що суржиком писати простіше, аніж літературною? Якраз навпаки, особливо якщо писати не гуморески, а описувати серйозні, ба навіть страшні події.
Мало того, треба збирати цей унікальний лексичний матеріал, поки живі його носії. Бо лексика радянських часів розвивалася протягом історично короткого часу.

Щодо отієї «боротьби проти русифікації», яку Ви так жваво описуєте в оповіданні, коли зазвичай жіночки пишуть про кохання:

...а точніше щодо «боротьби» проти старих пердунів. Вибачте, це ж дуже легко: обзивати їх «покручами», «манкуртами»… А пожаліти – слабО? В літньому віці далеко не кожен має здібності вивчити літературну українську. Вимагати цього – те саме, що вимагати від усіх вміння співати. А от суржиком балакають всі, бо вся Україна – то білінгви. Справжні росіяни, чи як на них кажуть «русаки», вже давно виїхали до Росії. Харош уже, панове шароварники, шукати чорта під ліжком. Маємо те, що маємо, ситуація покращиться не сьогодні та не завтра, хоч би як там деяких не била нетерплячка.

Іще, між нами кажучи: хіба ж суржикомовні зобов’язані ненавидіти українську? Всі до одного, по дефолту? Та невже?
Хіба ж вони найнялися? підтримувать нашим шароварникам… імідж гноблених? Вже 17 років незалежності – скільки мона плакать? Коли вже будемо щось робить? Ну хоча б діточок. А то плакать всі такі здібні, що аж ну!

Іще одне: якось так проходить поза увагою одне спостереження. Чомусь, не знаю чому, багато які з шароварників виявляють страшнющу неповагу до української.

Чим саме? А тим, що впевнені: українська настільки нікому не потрібна, що іноземець, який творить українською – то нонсенс. Тільки такими переконаннями можна пояснити, наприклад, появу на цьому сайті шовіністичних творів пані Маліної.
Де логіка, я питаю? Українська – одна з наймилозвучніших мов світу, чому нею не може творити, скажімо, росіянин, вірмен, єврей, німець? Хіба мало діячів культури, що не є етнічними українцями? Чи іноземцям зась?

(До речі, пані Маліна забуває, як співав Тризубий Стас: «То не штука – прокричати «Слава Україні!»)

Одним словом: "Ні - ідеологічним акціям на літературному сайті!"

Noelle Daath
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.87631797790527 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …