Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2687
Творів: 51075
Рецензій: 95796

Наша кнопка

Код:



Рецензії

"Йому подзвонили з незнайомого номера..."

(Рецензія на твір: ***, автор: Надія Позняк)

© koka cherkaskij, 13-05-2023
"Йому подзвонили з незнайомого номера..."

Так, таке іноді трапляється: дзвонять тобі із незнайомих номерів. Ну не годен ти вивчити усі номери на світі! Доводиться "брати слухавку". А шо робити?

"Брати слухавку" - це, до слова, застарілий штамп, коли слухавка і говорилка були двома ріжними предметами. Потім якийсь хитромудрий одіссей здогадався сумістити слухавку і говорилку в одне ціле, і виникло поняття "телефонна трубка", хоч по формі оте одне ціле і не було схоже на трубу. Але вже є як є. А потім одні мудрагелі вирішили, що "трубка" - то русизм, і справжній патріот має казати і писати "слухавка". Але чому "слухавка", а не "говорилка" чи "слухавкоговорилка"- цього зараз ніхто вам не скаже.

Менше з тим, "в слухавці пролунало". Звісно, що пролунати могло лише у слухавці, а не в говорилці.
Але відповідати незнайомому абонентові доводиться все ж таки у говорилку, а не у слухавку.
Звісно, якщо ця розмова йде по стаціонарному телефону, а не по мобілці чи смартфону.
З тими смартфонами взагалі біда: я його тримаю коло вуха, ну як звичайну телефонну слухавку, чи то пак говорилку. І тому інколи моє неслухняне вухо натискає там щось, коли мікрофон відключається, і мій співрозмовник мене не чує.

А от молоді люди, котрих їхні батьки знайшли їх не в капусті, а на радіоринку на Кардачах, коли розмовляють по смартфону, то тримають його не коло вуха, як я, а коло рота, наче вафлю "Артек", котру збираються от-от відкусити. І мене це дратує чомусь. Не знаю, чому і навіщо, але дратує. Може так само, як собаків чомусь дратують велосипедисти? От собаків дратують велосипедисти, а мене дратують молоді люди, котрі тримають смартфони так, наче от-от збираються відгризти шматок свого гаджета, прожувати і проковтнути. До речі, слово "гаджети" мене теж дратує. Розумію, що багатьох може дратувати моя безпричинна дратівливість, багато можуть мені сказати - "ну і гад же ти, якщо тебе дратують гаджети"!, ну але вже є як є.

Що ж до самого твору, то у таких ситуаціях зазвичай запитують: це що, автобіографічне? Розумію, що питання таке недоречне, але чомусь воно на язикові крутиться. Ну але і що з того? Якщо автобіографічне - то що тоді? А якщо не автобіографічне, то тоді що? Завжди серед сотень чи тисяч читачів хтось може упізнати в оповіданні чи себе, чи якогось одного свого знайомого. Чи знайому.

Описана ж ситуація, можна сказати, тривіальна. Хто часто їздив у відрядження, той знає, як безумно одиноко буває зимовими вечорами в остогидлих готельних номерах, пропахлих цигарковим димом і пивним ароматом, і як буваєш радий вирватися із цих стін у якусь веселу компанію, ну а там вже як Бог дасть. Хтось може й дасть. Після чого тільки й залишається очікувати "дзвінка з незнайомого номера".

Дійсно, як уже писала одна з рецензентів, драматургії тут мало. Ніхто нікому так і не зацідив у пику, а якщо хто й помер - то згідно графіка і згідно штатного розкладу. У Боллівуді цю тему розкрутили би так, що у того Андрія би не вистачило пальців на руках, щоб перелічити усіх своїх середульших дочок і синів. Яна би вже замучилася подавати на розлучення. У ЗАГСІ їй би вже видали абонемент постійного покупця.
Ну але поки у нас не Боллівуд, а всього лише ГАК, то й маємо те, що маємо.
І хай вже є, як є.


  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.78814101219177 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …