Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51031
Рецензій: 95775

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: ***, автор: Надія Позняк)

© Максим Т, 03-05-2023
Я прочитав і засумнівався. Зустрівши років за 10, 20, 30... після школи того, хто не давав мені там жити, я би навряд чи вітався, подавав руку і таке інше. Щоправда, всі наші шкільні хулігани опинилися в інших світах ще до того, як я закінчив універ, отак.

А потім я згадав "Фарго". Персонаж Фрімена зустрічає на вулиці здорованя, який у шкільні часи неабияк над ним знущався (посадив у бочку та спустив з гори). У здорованя той самий характер і той самий гумор, що були в школі, а ще два сини, такі самі майбутні здоровані-допікайла шкільних відбувайлів. Персонаж Фрімена радо вітається, сміється, мовляв, то були славні часи, але коли здоровило робить рух у бік Фрімена, він так смикається, що влипає носом у скляні двері та ламає їх. Отже, попри ха-ха і хі-хі він досі боїться і ненавидить здорованя. Того самого дня до персонажа Фрімена звертається незнайомець (персонаж Б.Б. Торнтона), найманий вбивця-профі, і у світській розмові у приймальні травмпункту дізнається про здоровила та пропонує з ним розібратися, мовляв, такі покидьки не повинні жити. Персонаж Фрімена... згадав, Лестер Найгаард, має лише сказати так чи ні, аби здоровило сконав. Незрозуміло, що ж там насправді витужив Лестер, але вбивця витлумачив це на його користь - і на превелику прикрість здоровила, якому незабаром загнав ножа в око. Лестер у шоці, але за день-два вбиває свою дружину-стерву, попутно гине поліцейський і т.д. і т.п., а потім Лестер викручується з ситуації. Шкільне відбувайло зробилося хитрим, хижим, підступним, небезпечним - і помстилося. Акакій Акакієвич, так би мовити.

Отакі вони, шкільні історії - спершу були квіточки, а далі будуть ягідки. Винні та невинні дізнаються, чи сіль солона.

Ваша героїня - травмована людина, не дивно, що така велика, насичена та цікава частина її життя як інститут, викладена тут у кількох словах: інститут, чудові друзі, кохання, розчарування. Левова частка - шкільне цькування та його пролонговані на ціле життя наслідки. Та й де воно, те життя, так, "по світу волочусь, Бо вже не плачу й не сміюсь."

І - інший бік - до таких наслідків веде не саме лише насильство, а й потурання йому, як і сталося в тій школі. При чому потурання ми бачимо не тільки на рівні школи, а вдома у жертви насильства - її рідна мати вважає хулігана вигідною партією. Дуже яскравий образ патріархального суспільства, його викривленої системи цінностей (вища освіта, робота, законний шлюб). А як же моя гідність, моє, врешті решт, щастя? - то все пусте, гук один.

Власне, читаєш Ваш текст із певним невдоволенням. Ну що та дівчина така млява, така ніяка, ну нащо головного героя, з яким за звичаєм намагаєшся себе ототожнити, робити таким непрезентабельним і бляклим. Але тут завдання та ідея інші, тому-то так.

Вибачайте за сумбур.

З повагою, Максим
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.89007186889648 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …