Авторів: 2650
Творів: 49225
Рецензій: 93901

(Рецензія на твір: Роман з капустою, автор: Natalka Myshkevych)

© Максим Т, 16-11-2021
Класичний випадок - переплутані пакунки (згадаймо, наприклад, переплутані валізи в "Фантастичних тваринах і де їх шукати", де поляк-пекар узяв валізу мисливця за потворами, а той, відповідно, валізу з тістечками). З такої плутанини зазвичай виводять пригоди її учасників - адже кожен з них опиняється втягнутим у події, що його не стосуються, робиться певною мірою іншим, ніби двійником того, чий пакунок випадково привласнив, до того ж, ситуації набувають комізму через те, що "двійники" не усвідомлюють свого новонабутого статусу.
В цій історії обмін пакунками відбувся, але з того нічого особливого не вийшло, за виянктом негараздів, - не того ґатунку були пакунки чи плутанина не того штибу. А необхідність щось доточити та добутувати сам по собі дрібний випадок призвела до того, що власне та плутанина - зерня майбутніх пригод - потонула в додаткових деталях, які до неї не мали жодного стосунку.
Гадаю, якщо такий випадок брати за основу для твору, треба розвивати саме його, вигадувати події, ланцюжки подій, які спричинені плутаниною. Як на мене, тут плутанина загубилася, а ми отримали розповідь про звичайний будень день в якомусь закладі часів УРСР. Текст часом перемикається на публіцистичний або й памфлетний стиль, що, як на мене, недоречно в художній прозі.
На мою думку, якщо брати за основу подібний випадок. варто було би доточити до нього пригоди, спричинені саме плутаниною, ну, справжні пригоди, з розмахом, адже плутанина виводить героїв за межі буденності - вони вже можуть забути про шинкування та трудову звитягу на колгспних ланах.
Такі от міркування.
З повагою, Максим

Ох ці романтики! Вам би все зоряні війни з чупакабрами))) Не розумієте ви простих жінок, а я ж написала "жіноча проза". А для простої жінки, як я, прикмети життя часів, коли вона була молода й закохана - бальзам животворний, якими б вони не здавались кумедними й неоковирними. Але все це правдиво і щиро. Я етнограф, й пишу етнографічні спостереження, чи то Парижу, чи то Києва, чи то радянської установи.

© Natalka Myshkevych, 17-11-2021

Так в тому-то і сенс - із заяложеної події розвинути цікаве оповідання. В житті все починається однаково: щоранку сходить сонце, люди прокидаються та розплющують очі. Так як вчить історія вкупі з літературою, навіть така щоденна подія може завести героїв у неймовірне :)

© Максим Т, 17-11-2021

Дякую! Мені здається, зараз підміною (речей або людей) здивувати когось неможливо, це так само заяложено, як, наприклад дванадцять наполеонів чи шість стільців. Такої мети я не ставила. Скоріше, мені хотілося б створити хроніку життя радянських інтелігентів та їхніх дітей. Це не має бути детектив або бойовик, просто короткі іронічні новелки. Поки є ті, хто може про це розповісти. Досвід показує, що такі оповідки мають своїх читачів.

© Natalka Myshkevych, 16-11-2021

Згенеровано за 0.7705249786377 сек.