Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51029
Рецензій: 95768

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Інша проза, або не всі прозаїки падлюки

(Рецензія на твір: Маршрут фрау Дуссе, автор: Тетяна Мельник )

© , 15-10-2007
Тетяно, а мені оповідання сподобалось.

Вважаю більшість оголошених прискіпувань безпідставними, особливо стосовно пожежників і того, як саме називаються помешкання певного типу (у нас такі помешкання зараз називають таунхаусами - питомо українське слово :)). Просто автор і критики знаходяться в різніх системах координат. Авторці перш за все важливо передати почуття своїх героїв, їх психологію, і робить вона це зовсім некепсько, а критиків цікавить, якої марки шолом був на пожежникові. Вони прпопускають у "війні та мирі" сторінки про кохання і читають тільки про битви під Аустерліцом.

Ще більше непорозумінь виникає, коли автор йде від життя і просто записує реальні події, а послужливі критики вилазять зі своїм "так не буває". Або "чому у нього руді вуса, що це значить?", "Чеширські коти воляться тільки в Британії". Їм годі пояснити, що чеширський кіт просто підійшов і сказав, те що сказав, без жодного сюжетного навантаження. Бо життя безсюжетне. В ньому, насправді, нічого не відбувається, або відбувається зовсім не те, про що пишуть ті з письменників, що звикли танцювати від сюжету, навколо сюжету і ні рядка поза сюжетом. Але хочете вхопити мить життя - забудьте про сюжет.

В мене запитання до цих письменників, а перекажіть-но мені однією фразою Інтермеццо Коцюбинського, або його Італійські акварелі. Про що це? Тільки швидко. Людина їде в село? Отак дебільно просто? Навіщо там б'ють на стіні якісь годинники, бігають по твору якісь білі собаки, якої вони були породи?

Проза Тетяни Мельник мені завжди була цікава саме емоційною своєю складовою. Наелектризована, нервова, з різкими змінами настрою. І кожен герой перш за все несе з собою якийсь настрій, мотив, а вже потім - якісь функціональні зобов'язання щодо побудови сюжету.

Чому виникли фашисти? Чому стара фрау не розказала докладніше, хто їй не пише листів з України? Тему не розкрито! А мені досить того, що стара фрау взагалі завела про це розмову. І мені не потрібна довідка гатарбайтера з печаткою, ні продовження цієї історії, як і подробиці про підстаркувату дочку.

Шановні, є інша проза, яка не відповідає практикованим на ГАКу канонам. І нема чого до всього підходити з єдиною міркою. Про що настроєва проза Паустовського? Який сюжет в "Повісті про життя"? Тільки швидко. Одною фразою.

Але дивно, саме після настроєвої прози, як ось Тетяниної, залишається відчуття, що декілька місяців чи й років прожив у маленькому німецькому містечку. Це досвід почуттів, який не вигадаєш, можна лише спробувати його відтворити. Можливо, його можна вдосконалити, але не тими засобами, які пропонувалися.

З повагою.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.81009292602539 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …