Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95756

Наша кнопка

Код:



Рецензії

[ Без назви ]

(Рецензія на твір: З України, з любов'ю., автор: Попович Роман)

© Dj. Djojz, 22-12-2019
Ессе, як на мене, має гарні пасажі, але містить також ряд алогічностей і концептуальних вад.
Початок хороший, а далі йде «Без розчарування він так і буде вважати, що крики «слава Україні!», любов до борщу, сала і самогону – це і є любов до України.»
Це надмірне спрощення і навіть примітивізація. Можна і без розчарування вважати, що любов до України це де-що інше, обійдуся без прикладів.
Далі. «Добре любити Україну, проживаючи десь в Лондоні чи Парижі. Ну, принаймні, десь у польській глухомані, де ти збираєш полуницю, тебе переповнює меланхолія за «садком вишневим коло хати», безмежними степами, високогірними полонинами і таке інше. Залежно від індивідуальних смаків.»
Українці, що виїхали за кордон, поділяються на три групи. Перші намагаються забути Україну, як минуле, що заважає їм жити у новому суспільстві, не навчають дітей мови, традицій. Другі мають доволі нейтральне ставлення, Україна в них живе радше за інерцією. А треті активно створюють там осередки української культури, відповідно виховують власних дітей, відправляють в Україну траки з гуманітарною допомогою. І отак активно любити Україну не зовсім легко. І от саме їх Україна дуже розчаровує, коли, скажімо, масово голосує за телевізійного персонажа, зливаючи, грубо кажучи, в каналізацію те, що так важко давалося останні роки.
Ну, і ще таке: «Але, подалі від постмодерних краєвидів із скла і пластику, там де закінчується географія, а за одно і дороги, у численних містечках і віддалених селах, живуть інші люди. ... Але, життя показало, що саме вони є та «сіль землі», не визнана еліта чи то пасіонарії, які в час найбільшої небезпеки довели свою любов до батьківщини. Вони стали добровольцями і волонтерами, вони збирали гроші на бронежилети і харчі для української армії тоді, коли усі інші по старій українській звичці лили крокодилячі сльози над гіркою долею України і екзальтовано кричали, що усе пропало.»
Цей фрагмент резонує зі старими народницькими міфами про простий народ (а у Вас ще й виключно із віддалених місцевостей) як носія особливих чеснот, глибинної мудрості, одним словом «народ-богоносець». Радянська ідеологія продовжила цей міф уже в комуністичній обгортці. Цей міф викликає великий скепсис. По-перше, добровольцями і волонтерами ставали і жителі великих міст та столиці: бізнесмени, лікарі, вчені, художники, письменники, а не лише так звані «прості люди». Ну, а вати серед останніх теж вистачає. Ну, і так звані «прості люди» попри те, що вони є носіями етнічних ознак і базовим людським ресурсом нації, багато чого не розуміють, легко піддаються маніпуляціям, їх не так складно дезорієнтувати і використати у не найкращих цілях (останні вибори цьому наочна ілюстрація). Тому, як на мене, справжньою сіллю цієї землі є її інтелектуальна еліта, власне, її патріотична частина.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.39411211013794 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …