Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50953
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Хто розбудить сонних зайців?

(Рецензія на твір: КАРА ГОСПОДНЯ, автор: Аркадій Квітень)

© Sholar, 05-06-2018
Я не дуже знавець Атілли, однак маю деякі зауваження. Якщо мова йде про 448 рік (4207 від створення світу), то це період, коли Атілла минулого, 447 року закінчив набіг на Ілірію (територія сучасних Чорногорії, Боснії і Герцеговини, північ Македонії), і залишився у Панонійській долині, давши війську відпочинок, і готуючись до нових походів. Отож, зауваження: де він взяв скіфів, щоб розвішати їх на палях? По-перше, скіфи ніколи не мешкали у цій місцевості, а по-друге, знищені сарматами, зникли взагалі у IV-III століттях до нашої ери, тобто за приблизно 800 років до подій, які описуються у оповіданні. Вираз "скіфські землі" стосується території так званої "Великої Скітії", або "Евразійського степу" на схід від території сучасної України до Китаю і Монголії, і ніяк не верхнього Придунав'я.
У мене викликали значні сумніви тутешні "чумацькі шляхи". Багаті соляні копалини у горах Родопі у і Трансільванії легко забезпечували потребу місцевих племен - ілірійців, даків, далматів, родопців, греків-македонців у солі. Тому ніяких "чумацьких" шляхів тут не було: сіль доставляли Дунаєм і притоками.
"Сонні, неполохані зайці" не дуже ймовірні. Пусткою ця земля ніколи не стояла. Незважаючи на війни і загарбання, ця місцевина завжди, ще з часів Олександра Македонського була велелюдною. Іліри, наприклад, під проводом свого командира Барділла, складали особливий загін у знаменитій македонській фаланзі, з якою Олександр завоював світ. Тут розквітало землеробство, скотарство, навіть піратство на Дунаї і у Адріатичному морі. Отож зайцям приходилося непереливки; "сонними" могли бути лише деякі, особливо пофігістичні екземпляри.
А що це за "чудернацькі капелюхи" у римлян? Що це за річ така? Може ви маєте на увазі де-інде перейняту римлянами грецьку "зграю", бо римляни зазвичай покривали голови у поході військовим шоломом-касіусом, а у мирі - лавровим або іншим вінком, а найчастіше ходили простоволосими.
А що це за "м'ясо козерога"? Це яка тварина?
Чому кольчуги саме "захисні"? Хіба існують кольчуги іншого призначення?
Ну й на останок. Впевнені, що очі у Атілли були саме "тюрка-степовика"? Є версія, що гуни мають фіно-угорське походження. А ще є версія, що це були взагалі китайці-хунни.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.81674098968506 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …