Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Рецензії

Про дохристиянську Русь що не пиши - все одно виходить фентезі

(Рецензія на твір: nemo, автор: werwolf)

© , 25-09-2007
Цей текст дуже нетиповий для Сілверволф, адже попередній її доробок (з того, що є на ГАКу) витриманий у жанрі т.з. індустріальної готики. А тут предковічні часи прийняття християнства на Русі. Видно що текст для авторки дещо експериментальний і вона не дуже впевнено почувається серед пралісів давньої Русі, на відміну від камяних джунглів міста. Сюжет надто лінійний і передбачуваний, без притаманних авторці цікавих і несподіваних сюжетних "наворотів", радхе нагадує жанрову замальовку чи якийсь фрагмент великого твору. Про відрізання голови і предявлення її як доказу смерті жертви - це радше тюркська традиція, на Русі кіллери приносили замовнику меч і правицю жертви. (не можу стверджувати категорично, але щось таке згадувалося стосовно вбивства Бориса і Гліба).
Далі трохи філософії і історії. У сюжеті є два героя-антагоніста - волхв Ярозір - язичник, прихильник традиційних цінностей, у сучасній термінології - ґрунтівник і антиглобаліст й князь Володимир - у сучасній термінології - християнин - у сучасній термінології - космополіт і прихильник глобалізації. Власне, ми майже завжди переносимо якісь сучасні уявлення на древню історію, оскільки відомості про ті часи дуже фрагментарні, часто перекручені і купюрами. (бо найстаріші літописи, що описують ті події і дійшли до нашого часу з'явилися років через двісті).
То ж виникає багато питань. Наприклад, чому падіння Перунового культу пройшло без виразного спротиву. Ні, ну були якісь сутички між християнами і прихильниками цього культу, але значними їх не назвеш. Наприклад, ободрити (для яких він був рідним) дуже стійко боронили свою віру як від зовнішнього ворога, так і від своїх можновладців. Може тому що культ Перуна приніс на Русь той же Володимир і він не встиг стати рідним більшості людності, а прижився лише серед феодальної верхівки? Яке місце займав інший пантеон - Білобог, Чорнобог, Вій, Мара - один із відрогів мітраізму? (Доречі, майже не відображений у історичній літературі про ті часи). Адже ця релігія залишила сліди навіть у сучасній мові, тоді як культ Перуна їх не залишив? Тобто релігій жителів Русі насправді було багато: християнство, вірними якому були ще Асколь і Дір, мітраізм у давні часи принесений з Ірану, балтійський культ Перуна та безліч місцевих родових політеістичних пантеонів. Це був час боротьби ідей та релігійних систем. Офіційне прийняття християнства натомість офіційного культу Перуна - це лише останній акт цієї боротьби, заключна крапка. Інші релігійні системи програли цю боротьбу за душі людей християнству і навіть потужний князівський адмінресурс вже просто не міг підтримувати культ Перуна. Зникли ці релігійні системи на протязі 2-3 поколінь, що дуже показово.
  Додати свій відгук!
 
CAPTCHA:
(антиспам, введіть три ЧОРНІ літери)
captcha image
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.76349806785583 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …