Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 9043, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.86.235.207')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза на конкурс "Культурні герої"

iudicium prognosticon anni 2008 currentis “Культурний герой”[ред. 31.12.08]

© Андрій Деревенко, 09-04-2008
Septima conclusio
Omnes homines, quibus ascendebat XI gradus Scorpionis aut citra in nativitate magis capaces erunt effectus ipsius eclipsis.**

[Magistri Georgii Drohobich de Russia
IUDICIUM PRONOSTICON ANNI 1483 CURRENTIS]



поточний 1483 рік. от він, тут, значить, описаний.. почитаємо цього маґістра. окультуреного, значить, де? у, правильно, Болонії нашій дорогоцінній і.. ага, Кракові. а того того як його там? хи. де Руссія.

папу Сікста турбувало... та навіть не те, щоби турбувало... він же прочитав все це?! не було вже аж чогось такого страшного. майже.

можна подумати - проґнози. передбачення. він сам їх скільки хочеш може висловити..

ні кінцем (черговим) світу, ані повенями чи иншими катастрофами Ґеорґій Сікста не здивував.

стрімко наближались нові політичні катастрофи. в цьому місці папа перечитав двічі. ага... Англійці, Флоренція. а оті дрогобичі та схід - очевидно, улюблена тематика вихідця з тих місць. ректора.

Сікст знову підпер голову рукою. і скільки цих росів вже набралось по Европі?? на кожен університет вже є по кілька мудрагелів зі сходу. сходу Европи?? папа посміхнувся. тонкі губи не розімкнулись від цієї посмішки.

от. знову напади з Азії. османи тут же.. взагалі-то кажучи, ці османи вже розперезались - далі нікуди. і без них проблеми з поширенням віри. хоча - по-своєму вони допомагають згуртувати дальніх християн, чи що. не варто, звичайно, поспішати, але і зволікати надто вже не можна. османи... поїхали далі, що він там далі на тих зірках вичитав...

але коли вже бути відвертим із собою - це нікуди не годиться! читаєш отой "поточний рік", а тут справи стоять. праця тут знову, виявляється, наукова. гризуни ґраніту науки.. атланти знань. та ж Болонія - це теж іще те кодло! ясна річ,таке треба мати в себе, щоб кому иншому не дісталось. але ж і не дозволяти так розійтися, як отут - і це на друк має йти! на кожному слові то Птолемей, то Месалах, то Арістотель, а то і взагалі Аль-Бумазар. клас. і що далі? де наші, справжні християнські мислителі. часом думається, ніби там, у цій Болонії, готують самих диверсантів.. ні, от чесно.. як можна в таких умовах поширювати вплив християнства?? ти пишеш про Арістотеля, що він, такий-от розумний, сказав такі розумні речі про зірки. хтось бере, читає, дістає цього грека, і каже "ага! так він же взагалі в Бога не вірив. він навіть своїх богів нормально не визнавав!" цитуєш Бумазара - а хто він? харциз! хороші подаруночки.. ні, без фільтру ця штука до друку не піде. якщо взагалі піде. а може - ну його в пічку? терпіння... ще не можна. та і взагалі. чого в пічку? - тут наш Дроґобіч де Руссія чи - як його кличуть - Леополі? - не так вже і погано наплів. набіги - і хай набіги. вони - там, далеко, звідки він родом. хай його співплемінники самі тими османами, чи ким там ще, і займаються. поки. до часу - очевидно.

нє, справді, треба, треба і щось подібного друкувати в Римі. а то чим тоді людей тримати в покорі? - а в нас же є офіційні прогнози шонованих вчених! ха! у  разі чого - сам же і неси відповідальність за свої проґностики. а поза тим, ніхто ж ляпів не пропускати не буде. серйозно, цю книгу однозначно треба підкорегувати.

ну от, для прикладу, ці детальні наукові роз'яснення. воно їх занадто захоплює, болонців тих.. ну як мені знати про Скорпіона? його 11ий градус?? затемнення.. цікавість у таких справах - підозріла. як мінімум - її можна такою показати. от, приміром, що це за схиляння перед впливом то Сонця, то Місяця через рядок? нам що, не видно, що це ми на них впливаємо? ні, ці арістотелелюби.. як з такими керувати? сам лише біль для змученої справами - духовними, державними, та і взагалі всіма! - голови. ніі.. треба натякнути - розумна людина зрозуміє. та й для решти все має виглядати досить прозоро.

ну чому ті русини не сидять собі в своїх дрогобичах, чи леополісах, чи києвах чи де ще там вони мають сидіти?! ходив би зранку, ее.. як там казали, чим він займався - ага, Дрогобич, солевари.. - ну, значить, сіль би варив.. ця Болонія, цей Краків.. ще той Краків...

треба чогось з'їсти.

та і скільки можна? ти їх дотуєш, вони роблять у себе все, що хочуть - подумати, самі студенти обирають собі ректора! це - Церква? це - вплив Папи? де були ті, хто це вигадав? чим вони думали? от, маєш наслідки. такі дурниці кладуть на стіл.. добре, що хоч Сікст їх читає до друку. добре, що не відразу до верстату... ага, наверстають там - не виправиш потім. яка Европа? де покора владі? нічого не розумію. добре.. нехай вирішує - як знає. головне - аби чітко уяснив, Хто в хаті господар. як зі спудеїв вийшов, так туди і повернеться. в кращому випадку. коли не подумає - он греків і арабів любить, то хай і подумає.

хи! але вступ - прекрасний! класний вступ! не просто ж щось прописав для галочки - який вірш! і латинь добротна, навіть більше ніж просто добротна. таки з них можуть бути люди, як відірвати від їх Руси. бо та Русь.. там просто каші не звариш.. і не треба їм ніякої каші. варити. все їм буде і без каші. словом, Сікст  - чи не Сікст?? нині не Юрко, а Ґеорґій. це накладає свою відповідальність. ді Леополі. то й Леополі. але ж не Юрко?! а не захоче, можна і назад, до юрків.

нехай, за вступ - дамо йому шанс. трохи підправити - буде нормальний Проґностик, можна і надрукувати. то ми і підправимо. щоб було вірніше.

папа знов посміхнувся. не було проблеми, яку вирішити не можна. особливо з тими книжковими ректорами. далекими до політичної практики. треба їх енерґійно до неї наближати - так він завжди і робив. і ставало від цього йому веселіше і краще на серці. тепліше.

все. поїсти, виспатись, обмізкувати необхідні редактури - і закінчувати. забагато на все це пішло часу.




Юрцьо біг домів межи високих стовбурІв дерев. робив'їм довго нинька, то врешті всьо сі скінчєло. ну то ніц. коле буду такій весокій, як мі тато, то всі будут казале - то Юрко Донат Котермак! - і буду робев, шо сам си захтів, а не шо мі скажут!

а їка нинька та дівка була.. він, куле вирусте, теж си таку буде мав. та певно! нуая - треба - ту такє діло..

о! а шо там летит? айно - звізда впала.. шо то за дево ті звізди... геть застоєв'їм-си, тре бігте.



-----
**Сьомий висновок
Всі люди, при народженні яких піднімався 11° Скорпіона, будуть більше підлягати впливу затемнення.

[Маґістр Ґоерґій Дроґобіч з Руссії
ПРОГНОСТИЧНА ОЦІНКА ПОТОЧНОГО 1483 РОКУ]
-----

Юрій Дрогобич ака Юрій Котермак ака Юрій Донат Котермак ака Georgii Drohobich de Russia ака Georgio di Leopoli - одна особа. визначна не лише тим, що вродилась і виросла в тому ж місті, де пізніше зробив те саме автор цих букв, а й тим, що, як каже історична наука сьогодні, є першим відомим нам українцем-автором друкованого видання. саме цитата з нього і є епіґрафом до твору. більшість інормації з оповідання відповідає тому, що, як вважають, є біоґрафією Юрія. щодо решти - то це або здогади, або побрехеньки, або не про це мені йшлося в цьому тексті.

Сікст IV - Римський Папа, сучасник Юрія. почитайте про нього, хто не чув - обіцяю багато пізнавального. цей штани у Ватікані не за так протирав.. словом, ґуґль у поміч.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 5 відгуків
© Галина Михайловська, 10-04-2008

В тему!

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Маріанна Маліна, 10-04-2008

В тему!

© , 10-04-2008

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 5 відгуків
© Жан, 09-04-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.62141084671021 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …