Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 8468, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.81.221.121')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

"Щоб пам’ятали" (із підбірки інших оповідань)

© Саніна Аня, 04-03-2008
    Вчитель праці Пал Захарич – страх мого безхребетного дитинства.  Він викладав працю у чужій школі і вчив зовсім незнайомих мені дітей майструвати табуретки. Але боявся, нервово втискався у зелену стінку під’їзду Я. Учень шостого класу Б.
    Я міг би боятися свою бабусю Єліканіду Федорівну. Вона в принципі була нелагідна та боляче хльоскала мене кропивою по руках, коли я без дозволу ліз у малинник. Але вона чомусь мені подобалась. І руки зморшкуваті, як у старого мореплавця, і запах її, якщо вже чесно, то нікуди не годних цигарок.
    Батька міг би боятися. Але у мене не було батька.


    Поруч жила вівчарка Тунець. Напівсліпа та страшно лишайна. Вигляд у неї був самий, що не є погрозливий. Всі обходили Тунця десятою дорогою, а Єрмолаєв, наш сантехнік, раз просидів у підсобці всю ніч, тому що собака ліг прямо на порозі та його не випускав. Я особисто вважаю, що Тунець прийняв Петровича за сейф і відважно охороняв.
      Тьотя Клава Єрмолаєва була зовсім іншої думки. Вона сказала, що сам я сейф і що мене в колонію треба. І що моя мама - повія. І ганьбить наш двір.
     Але тітку Клаву я чомусь теж не боявся. Просто двері їй підпалив і все.


    А Пал Захарич – він снився мені.
    В потертому картузі, штанях, залатаних на мотні. Він грозив скрюченим артритним пальцем і говорив: Володю, а я то знаааю!!!
    Ось тут я прокидався. Скрикував. І заривався носом у подушку.
    У нас вся білизна була біла і тільки один комплект у квіточку – для гостей.

    Річ у тім, що в бляшанці з-під монпансьє я ховав золотий зуб. Я знав, якщо хто знайде його, то відберуть і не подумають. Або того гірше, спитають, де взяв. І коли я скажу, що виміняв у Папуші, мені влетить. У Папуші батьки в тюрмі і молодший брат повісився. А потім мене запитають, на що я виміняв. І, можливо, скрутять вухо. Якщо це буде дід, то він ще цикне та скаже Паскудник ( Дід любив мене. І хотів зробити з онука людину.)

    А я на атлас виміняв. На атлас зоряного неба. Там Терези. І Кассіопея. І незрозумілий Заєць, ніби Боженька ручку розписував. Це чудова книга! Цінна. Але мені аж занадто потрібні були гроші.

        У вітрині магазину на Греківській стояла порцелянова балерина. У профіль вона дуже була схожа на Майку, мою сусідку по парті, тільки ще гарніша. А якщо її завести                ( а стояла вона на такому чудовому ящичку). Так ось. Якщо прокрутити ключ, то балерина починала обертатися, і звідкись з глибини з’являлася чиста переливчаста мелодія. Повільна та трошки хрипла. Але гарна неймовірно.
    Ну скажіть, як я міг пояснити, що ця музика була мені потрібніша, ніж сто тищ атласів?!! І тим більш, як я міг сказати, що вона коштує більше, аніж пів бабусиної пенсії.

        Отже, я бач, так добре заховав ту потаємну коробочку, що потім не зміг знайти. Перевернув увесь дім – і нічого. Плакав сильно. Мені не соромно, я дійсно дуже засмутився! А коли балерина раптом зникла із прилавку, так взагалі ридав! Але не сльозами, а так, знаєте, одними очима. І диханням. Глибоким та частим.

.
    Правда, пройшов час, і я забув. Я взагалі багато чого стер з пам’яті.

    А сьогодні ось знову згадав.

    Згадав, що не куплю її ніде, мою балерину! Не знайду на барахолці, не відшукаю на горищі. Тому що мені не потрібна будь-яка – мені потрібна та сама. І щоб музика лилася і падала прямо на долоні…




Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Silverwolf, 04-03-2008

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© е.герман, 04-03-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.76701903343201 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …