Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50988
Рецензій: 95731

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 8102, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.138.141.202')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

Казки, які наснилися.

© Жан, 01-02-2008
       Ми живемо в найприкольнішому з усіх світів. А знаєте чому? А от і не знаєте! А все тому, що наш світ особливий по-особливому. Я б сказала, він має свою фішку.
       Це мені розповів Граціус. А Граціусу не вірити не годиться.  Адже Граціус особа поважна й шанована. Інколи я навіть називала його снобом. Ну, не те щоб називала, а так - бурмотіла під ніс. Й він завжди це чув. Та ніколи не ображався. Завжди повторював: «Мудрість на дурість не ображається». Роль Дурості, як не важко здогадатись, виконувала я. Але яка це була Дурість. О-го-го. Дурість з перспективами. Дурість, яку взявся доводити до пуття сам Граціус.
      Ви напевно подумали, що Граціус – глюк. Але він справжній-пресправжній, справніший від усіх. Просто я не можу його з Вами познайомити, бо він пішов. Та, можливо, Ви його й самі колись зустрічали.  Він завжди приходив закутаний у справжнющу чорну мантію, правда трохи полатану різнокольоровими клаптями. Капелюх у нього був зовсім не капелюх, а нічний ковпак, білий і такий довгий, що кінчик його волочився по підлозі. Взагалі-то жахливий капелюх, але Граціус казав, що він чарівний. Тобто присутність чарівливості компенсувала відсутність естетичного вигляду. От, і під мантією в нього була піжама з ведмедиками. Угу. Ведмедики обіймали червоні сердечка і солодко спали. Інколи вони так хропіли, що я не могла розчути, що розказував сам власник піжами. Своє сиве довге волосся Граціус заплітав у три косички, так що на обличчі було добре видно гачкуватий, як у Баби Яги, ніс, проте без бородавки. Взагалі-то я думала, що він милий. Та ніколи йому  того не казала. Але він все рівно знав.
         Так от, Граціус і розказав мені про фішку нашого світу. Він розказав і про всі решту світів. За всі роки знайомства ми встигли багато про що перебалакати. Можливо, як буде настрій, я переповім усе Вам.  
        Вперше я побачила Граціуса, коли мені виповнилося шість років. То був просто чудовий, фантастичний день – я об’їлася цукерками і думала, що всередині я суцільний шоколад з горіхами. Я до цього часу впевнена, що все було саме так. Просто це дорослі так не вміють, а дітям заввиграшки з’їсти стільки шоколаду, щоб перетворитися на шоколадку. Ок, щось я відбилася від теми. От так, лежачи  у ліжку, я роздивлялась малюнки в новенькій книжці з казками Андерсена. Книжку мені подарував тато, серед його обов’язків було прочитати її для мене. (Мама ще з Гріммами не розібралася). Коли та сама мама, котра ще не прочитала мені усі казки Гріммів,  вимкнула світло, забрала в мене книжку і поцілувала в кінчик носа, навіть не здогадуючись, що він з шоколаду, я все рівно не змогла заснути, і вирішила дозаправити себе цукерками, як Карлсон варенням, і тут почула:
       - Привіт, Йожику.
       Я ж чемна дитина, і мама свято вірить, що ще й вихована, тому й відповіла.  -  Привіт.
      - Я - Граціус.
      Я побачила його саме таким, як розказала Вам. І ще я тоді йому посміхнулася.
       Тоді Граціус сказав - Я буду з тобою дружити. Ти мені подобаєшся. Любиш шоколад, і вітаєшся, і ще гарно посміхаєшся, хоча й не маєш двох передніх зубів. Я вирішив  - доводитиму тебе до пуття.
        Я подумала, що доводити мене до пуття напевно дуже цікаво й відповіла. – Я згодна з тобою дружити.
        - Ок, тільки  в мене одна умова – сказав Граціус, хитро примруживши очі, - ти їстимеш кашу на сніданок.
        О, то вже було не чесно, у свої шість років я нічого не вміла не любити більше, ніж кашу. Тепер я часто задумуюсь, ким би я виросла, якби відмовилась їсти кашу. Аж дух перехоплює, коли уявляю ту картину. Все ж тоді мені вистачило чи то цікавості, чи то якогось зародку здорового глузду, і я погодилася. І все було класно, все було просто чудово. В мене був Граціус. А у Граціуса були історії. Тисячі, міліони, міліарди історій. І він розказував їх мені.
        Чим дорослішою я ставала, тим сумнішими ставали його казки. Та Граціус навчив мене, що так і має бути, бо сум також може бути прекрасним і чистим.
         Останній раз він прийшов, коли мені виповнилося дванадцять. Того день я знову хотіла стати шоколадною дівчинкою. Але щось не виходило. Можливо, я виросла, а, можливо, мені просто не вистачило шоколаду. Як би там не було, я вже не могла перетворитися на шоколадку. А він знову прийшов у гості.
          - Привіт, Йожику. Я Граціус. Сьогодні я розповім тобі найважливішу історію. І вона буде останньою. Всі решту ти складеш сама. Так от, слухай. Ваш світ відрізняється від нашого і ви не такі, як усі решту. Хоча ти й знаєш, що однакових світів не існує. Так от, ми називаємо вас Хранителями Миттєвостей. А зараз я розкажу тобі чому…

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Безособова форма дієслів

На цю рецензію користувачі залишили 18 відгуків
© , 03-02-2008

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© , 02-02-2008
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.75987505912781 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …