Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 50986
Рецензій: 95729

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 6270, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.119.17.207')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Притча

Буддизм у посткласичну добу

© Delfineja, 15-09-2007
Одного разу учень запитав Вчителя: Учителю, які є три речі в світі, що їх варто поціновувати більше за інші?
Учитель відповів: Цінувати варто те, що не можна подарувати або купити за гроші – здоров’я, кохання та життя.
Але ж, Вчителю, - здивувався учень, - а як же свобода? Чи не до неї має прагнути той, хто хоче стати мудрим?
- Смерть є кінцем будь-якої свободи, адже навіть, якщо ми самі призначимо її час, нам вже ніколи не вдасться повернутися.
Коли людина хворіє, її свобода обмежена можливостями її тіла – але ж воно недужає.
Кохання змушує нас думати, ніби ми є сильніші, аніж насправді, тобто, збільшує нашу свободу.
- Ясний розум теж додає сили, але ти не згадав про нього, Учителю.
- Навіть якщо твій розум буде гостріший за лезо, він не зможе дізнатися, що відбувається в царстві мертвих. Якщо кохання не має взаємності, холодний розум не дасть тобі забути про твою самотність. Коли ж тіло страждає, він буде змушений страждати разом із ним – розум без тіла як човен, кинутий на березі.
- Все це вірно, Учителю, - вигукнув учень, - але ти не сказав про радість пізнання світу навколо! Невже і вона нічого не варта?
- Межі твого пізнання окреслені строком твого життя. Прагнути зрозуміти, що за ними, марно. Якщо ж дні твої отруїла хвороба, світ все одно вислизне із слабких рук. До того ж, кому ти розповіси про те, що бачив, якщо дружина не подарує тобі сина?
Учень спитав іще: Ти казав, варто цінувати те, що не можна купити, але ти забув про добре ім’я!
- Добре ім’я – ніщо для того, хто любить, адже будь-яке твоє ім’я буде для нього добрим, - відповів Учитель. – Та навіть якщо ти помреш аби захистити свою гідність, все одно знайдеться той, хто не повірить тобі. Але ж ти не можеш померти двічі…
- Але, Учителю, ти колись був молодим, і знаєш, що молодість також не можна подарувати.
- Так само, як і мудрість тих, чия голова посивіла. Молодою є душа, а не тіло – багато хто є старим від самого народження. А для тебе – хіба ж молодість і здоров’я не одне й те саме? Або молодість і життя?
Не втримавшись від запитання, учень вигукнув: Я згоден із тобою, але хіба чисте сумління також не варте того, щоб його цінували?
- Мудрий завжди буде вважати, що вчинив із кимсь несправедливо. Лише дурень думає, що його душа чиста як кришталь.
У розпачі учень спитав: Але ж і талант так само не купиш у лавці! Ось, наприклад, хист до гри на флейті.
- Я не вмію грати на флейті, - відповів Учитель.
Напружуючи розум, учень запитав востаннє: Ну а як же нірвана!
- Nirvana?... – відповів Учитель, - Nirvana – це добре... Це майже кохання  …Сome аs you are, аs you were, аs I want you to be, аs a friend, аs an old memoria, memoria, memoria…

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© ISV, 05-05-2008

"Nirvana – це добре..."

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олег Derim, 17-09-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.78177809715271 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …