Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51031
Рецензій: 95775

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 6, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.224.38.3')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка

КАЗКА ПРО ВИСОКУ ЛЮБОВ

© Надія Петренко, 12-04-2005
Нічний Метелик народився опівночі, у пору літнього передгроззя. Усе німіло в глухій задусі, а Метелик, вивільнившись із сухої шкаралупини лялечки, відчув себе вільним і щасливим. Бо що є щастя, як не усвідомленнясебе самого?
Ніч стояла темна-темнісінька, та ледь народжене метеликове єство спрагло вбирало в себе довколишній світ: запахи квітів, іще прив’ялих після вчорашньої спеки, стримане шурхотіння невідомих комах, зітхання листя на деревістривоженому помахом крил зголоднілого птаха, що зібрався на полювання, саме повітря, пронизане струмами вже близької грози, наповнювало тендітне тільце силою неясних, тремтливих бажань.
Ось розправились зім’яті у тісній камері лялечки крила і, ніби поза його волею, зірвали Метелика з шорсткого рідного стовбура і понесли у глибінь саду на пошуки чогось чи когось, про кого він і гадки не мав, розкошуючи відчуттям польоту, тієї вищої свободи, яку тільки може дати нам, тут сущим, земне життя...
Метеликові не вадила темрява. Освоївшись, він пурхав поміж гіллям, спускався до землі, сідаючи час від часу на паморочливо запахущі квіти, осипався їх стиглим пилком, щоб понести його з квітки до квітки, даруючи мимохідь початок новим майбутнім життям. Коли втомлювався цією забавкою-роботою, злітав високо вгору, аж над верховіття дерев, але там, відчувши порожній безмір, чогось лякався і знову спускався між між знайоме вже галуззя саду, налитого соками дозріння.
Нарешті, геть стомлений, Метелик сховався під якимось широким листком і згорнув крила. Листок став йому домівкою на неспокійну решту ночі, коли гроза таки розгримілася, розмигтілася блискавками, пролилася дощем. А за нею прийшов світанок із сонцем і пташиним співом; день щедрого на життя свіжовимитого світу; вечір, коли над уже примерхлою землею іще ясніло чисто-блакитне небо, покраяне чорними блискавками щебетливих ластівок і сріблястим відблиском випадкового літака.
Нічого того Метелик не бачив і не чув. Він спав собі під листком, а коли прокинувся, над його садом сяяла неймовірної краси безмісячно-зоряна ніч, зовсім не схожа на минулу. Усе в ній було виразнішим, гострішим, чіткішим, запахи, обриси, звуки. А головне — сяючий безкрай неба з міріадами дрібних і великих, спокійних і мерехтливих, сліпучосяйних і приглушено-ясних, прекрасних зірок.
“Квіти ночі!” – подумав Метелик. І раптом серед них побачив свою Зірку. Вона була найкраща і серед міріадів — єдина, якої йому хотілося б досягнути.
Коли маєш мету, мусиш діяти. Метелик довго сидів на самісінькому вершечку дерева, милуючись своєю обраницею. “Я люблю тебе. Я тебе кохаю,” — стукотіло маленьке серце, коли він злетів угору й у зоряному сяйві його легесенькі крильця теж казково засяяли, наче крихітні зірочки.
Він здіймався усе вище і вище, підхоплений грайливим потоком вітру. А коли потомлені крила уже ладні були зламатися, Зірка, до якої він посилав свою любов, покинула небо і помчала йому назустріч, залишаючи срібний слід на шовковому синьому тлі.
Як вони зустрілися там, у Безмежжі, маленький земний Метелик і висока Зірка Космосу, не знає ніхто.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

Поезія і проза

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Невідомий поет Рабінович, 24-05-2005

Початок і кінець

© Академія, 18-05-2005
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.86436486244202 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …