Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 5917, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.225.209.95')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Рецензія для ДЧ

Позбутися пітьми

© Катерина Павлова, 11-08-2007
Дереш Л. Трохи пітьми, або На краю світу. — Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2007. — 288 с.)


Беручи у руки останнього Дереша, я очікувала на те, що завжди отримувала від нього-на жорстокість, містику, захоплюючий до нестями сюжет, екшн і філософію.Я хотіла божевільної атмосфери свободи, яскравих, психічно неврівноважених героїв, що як завжди, полюблятимуть наркотики, алкоголь і важку музику. Я насправді люблю світ, який створює Любко Дереш - всю цю чорнуху і матюки, психоделіку і потойбічну(переважно по –лавкрафтівськи потойбічну) тематику.
І ось переді мною лежала  „Трохи Пітьми”.
Книжка захоплює відразу, починаючи з епіграфа (що, напевне, і дав назву усій книзі).Усе дійство відбувається у Карпатах, на щорічному злеті неформальної молоді. Тут і проходить зустріч „клубу самогубців”- головних героїв твору, зведених докупи невідомим  „координатором”. Шестеро людей, такі несхожі один на одного, кожен зі своєю болючою історією, своїм характером .Кожен з власним шматком пітьми у голові. Всі вони дійшли думки, що мають вмерти. Поступово вони дізнаються історії один одного, і кожна з них неймовірна і шокуюча. Між майбутніми самогубцями складаються важкі відносини ,вони усі різні і тому їм важко спілкуватися ,але за допомогою один одного і себе самих вони так чи інакше очищуються  від своїх застарілих страхів і болю, сумнівів і божевілля. І навіть Йостек ,найсаркастичніший з усіх героїв , під кінець дізнається , що  „Світ великий і прекрасний”.Дізнається і нарешті вірить у це. Так,у середині книги один з головних персонажів йде і не повертається, а інший наприкінці вмирає – але факт у тому ,що всі вони перероджуються , всі вони нарешті зкидають з плеч важкий тягар болю,  розуміють, як жити далі.Всі вони через страждання позбуваються пітьми, що жила у них всередині.
Так, у книги добра ідея і сюжет, але нажаль, від втілення я чекала більшого. Інші твори Дереша, прочтані мною - „Культ”, „Поклоніння Ящірці” і „Намір!” читалися на одному диханні, і в них була якась цілісність, закінченність.Останні слова завжди ставили у творі жирну крапку, як наприклад у „Поклонінні” – остання фраза „І мене це абсолютно не гребе” добила, приголомшила мене. У „Пітьмі” такого нема – у кінці книжки почуваєшся збитим з пантелику, ніби до кінця не вистачає ще пару сторінок. Взагалі, книга справляє досить сумбурне враження –ніби у автора було мало часу поставити все на свої місця, обробити з усіх боків. Коротше кажучи, вона трохи сира у порівнянні з іншими. Можливо, це задум самого Дереша, але чи вдалий – спірне питання.
Книга заслуговує на тверде „чотири”, і це добре ,але прикро на фоні того, що попередні три заслуговують на „п`ять”. Маю надію,що це не тенденція, і з нетерпінням чекаю наступних творів одного з моїх улюблених письменників.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.87304997444153 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури
Реклама: Антон Павлович Чехов писатель http://www.anton-chehov.info/.

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …