Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51025
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 5880, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.137.218.230')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза рецензія для ДЧ

Життя і пригоди в "Летючому класі"( рецензія для ДЧ)

© Олексій Тимошенко, 08-08-2007
Кестнер, Еріх
Летючий клас. –К.:Юніверс, 2007 -152с.

   У творах Еріха Кестнера, визнаного  німецького письменника, лауреата Міжнародної премії імені Г. К. Андерсена можна знайти для себе багато цікавого і корисного. Незважаючи на те, що книги писалися Е.Кестнером з кінця 20-х до 50 –х років минулого сторіччя, вони є цікавими та актуальними і зараз. Такими  є дилогія про Еміля: „Еміль і детективи” та „Еміль і троє близнюків”, „Повість про Чоловічка” та ін. Книги письменника  об’єднує  життєвий оптимізм їх персонажів, динамічні сюжети, гуманізм.
Пригоди  героїв Е.Кестнера укорінені у звичайних, можна навіть сказати, прозаїчних обставинах, але цей факт аж ніяк не зменшує їх привабливості. Чудовий оповідач Еріх Кестнер вміє дуже достовірно показати внутрішній світ дитини, її потаємні бажання, сумніви та хвилювання. Тому недаремно  його твори  здобули прихильність маленьких і дорослих читачів.
Повість „Летючий клас” ще одне  цьому підтвердження. В ній розповідається історія  вихованців інтернату. Головні герої  повісті –  Мартін, Матіас, Улі, Себастьян, Джонні. Вони всі різні та дуже симпатичні. Мартін має хист до малювання і  здатний протестувати проти несправедливості. Матіас може помірятись чубами з будь-ким, якщо це потрібно. Улі часом засиджується вночі на підвіконні в спальні і сумує за домівкою. Себастьян читає напрочуд глибокі книги. Джонні полюбляє бродити по парку. Вони є друзями, що ніколи не лишають один одного у скрутній та іноді кумедній ситуації.
  І навчаються вони разом, і вступають в битву із хлопчаками, які образили їхнього друга (і звісно ж отримують перемогу!), і грають у п’єсі „Летючий клас”, влаштовуючи під час прем’єри  справжній аншлаг. Ця п’єса, яку написав Джонні, показує процес навчання в школі, як він буде відбуватися у майбутньому і в якій учні подорожують по світу на літаку. Життя героїв Кестнера у творі   тісно пов’язане саме  із репетиціями  „Летючого класу”.  
Хлопчаки у повісті не просто навчаються та беруть активну участь у житті класу, вони ще й готують сюрпризи своїм старшим друзям, а дехто з них, зокрема Улі, для того щоб зробити сміливий вчинок вдається до небезпечного експерименту із парасолею.
А ще є у них  друг – Некурець, що живе і взимку і вночі у залізничному вагоні, а вечорами чи просто вночі грає на піаніно в якійсь забігайлівці. Хоча він людина достатньо щаслива та є в нього  своя таємниця,  яку зможуть  розкрити його маленькі друзі.
Поряд із вихованцями завжди  знаходиться доктор Бек на прізвисько Юстус, що означає „справедливий”. Він може  і допомогти, а може і насварити за бешкетування, але зробити це так майстерно, що потім Матіас скаже: „за цю людину, якщо буде потрібно, я готовий піти у вогонь і воду!”.
Всі маленькі  герої повісті чекають  Різдва і готуються поїхати на свято до батьків. Лише Мартін напередодні свята сумує та страждає, адже у його батьків немає грошей на квиток для нього, а значить – залишатись Мартіну в інтернаті, в самотності, та історія все ж таки Різдвяна! А значить буде диво! Тим більше, що у Мартіна є не лише  Матіас, Улі, Себастьян  та Джонатан, але й  інші,  вже дорослі друзі...  
  Повість „Летючий клас” – один із найкращих творів письменника. Сумне і комічне якнайтісніше в ній переплітається, тканину тексту пронизує життєрадісний настрій, адже книга сповнена теплого гумору та тієї особливої атмосфери, що викликає відчуття затишку  і безпеки, і, звичайно, як і більшість творів автора, завершується щасливо. Що ж, дивного тут нічого немає – перед нами справжнісінька Різдвяна історія. А значить  передчуття свята не  відпустить читача ні на мить.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.80405592918396 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …