Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95756

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 5524, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.119.104.238')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Рецензія для ДЧ

Любко Дереш "Трохи пітьми"

© Іван G., 08-07-2007
Рецензія на книжку : Любко Дереш. Трохи пітьми. – Х.: Книжковий Клуб, 2007.
Перефразовуючи відомий вислів, можна сказати, що: „Кожна тематика, має своїх авторів” . І Якщо класифіковувати не за жанром чи напрямом, а саме за тематикою творів, то Любка Дереша можна було-б віднести до письменників, які пишуть про «молодих людей, віком 17-25 років, які вживають легкі та середні наркотики, слухають ду-уже альтернативну музику, і мають містичний зв\'язок з потойбіччям».
Любко Дереш залишається вірним цій тематиці, починаючи з дебютного «Культу». Але, якщо порівнювати з «Трохи пітьми» з «Культом», то зросла і сила наркотиків які вживають головні герої (від банальної «трави» і «кальос» до кетаміну) і ступінь їх контактів з іншими світами.
Сюжет зав’язаний на «фестивалі самогубців», який має відбутися в Карпатах, десь в районі Івана Купала. На нього приїжджають шестеро потенційних самогубців, в кожного з яких свої причини для вчинення суїциду. Під час «фестивалю» кожен з них переживе своєрідне переродження і переосмислить своє життя, послідовно контактуючи з потойбіччям. За цим усім спостерігають якісь /\\ та \\/, таємниця природи яких (жіноче та чоловіче начала? духи? координатори фестивалю?).
Звучить дещо банально? Краще сказати «по-дерешівськи». Любко  уміло створює необхідну атмосферу на тлі карпатських пейзажів. Сюжет почергово фокусується на кожному з героїв, розкриваючи їх таємниці і перипетії, які привели їх на фестиваль. Все це приправлене «фірмовим» дерешівським стьобом, знаним ще з часів «Культу». Тут і ”тернопільські монархісти”, і „вар’яти з чату”, і „... що найгірше -  панки з Шостки!”.
Проте таке вірність тематиці, у випадку Дереша, мабуть все-таки на жаль, передбачає вірність і типажам головних героїв . Змінюються ситуації, ракурси, тло, але герої залишаються ті самі. І якщо придивитися, то у Гері, Лорні та  Аліку, можна впізнати Банзая, Дарцю та Корія з „Культу”. Також можна дещо закинути і розвитку сюжету – герой, який присутній у книжці з перших сторінок, десь після половини ні з того, ні з сього, голий йде в гори шукати істину. Крапка. Більше він не з’являється. І так ще з кількома персонажами.
Як і в „Культі” Дереш вміло накручує напругу, готує всіх до кульмінації, але чи то кульмінація просто непомітна, чи то вона губиться десь в процесі прочитання. Незрозумілою є і роль та значення цих /\\ та \\/. І навіть стьоб подається концентровано, лише в певних місцях, а не по цілій книжці
Але незважаючи на певні недоліки, можна сказати, що „Трохи пітьми” написана на рівні, і прихильників Любка Дереша не розчарує. Якщо вам сподобався „Культ” то вам обов’язково сподобається і цей твір. І може після прочитання цієї книжки, з вас зникне трохи пітьми...

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Недозрозуміла

© Gipsy, 24-01-2008

АГА!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Дмитро Штофель, 19-07-2007

Непогано

© М.Гоголь, 09-07-2007

Навіяло

На цю рецензію користувачі залишили 5 відгуків
© , 09-07-2007
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.81483602523804 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …