Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51031
Рецензій: 95775

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 51893, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.147.73.35')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

"Сто воїнів"

© Мар'ян Кіхно, 17-03-2024
Ми були в четвертому класі вже, пригадую.
Це досить-таки складно викласти. Це буде дуже довго та марудно. Давайте, хіба що, спочатку по номерах.
Пункт перший.
Батьки змалку намагалися впорати дитину, й вирішили налякати дике створіння тим, що здадуть його в дитбудинок навіки й назавжди, якщо воно буле неслухняне. Це спрацювало. Таке, певно, діє тільки в надзвичайно мирних умовах. Це було страшно. Це було постійно страшно із середини. Погроза здавалася реальною за будь-якої дорослої забаганки. З точки зору дурного маляти уявіть-но, що вас неминучо викинуть невідомо куди.
Подібне щось. Один дитячий страх, як пам"ятаю - то загубитися. В магазині, скажімо, в натовпі чужих людей. Без ніякої змоги знову віднайти маму, не кажучи про зворотній шлях додому, який існує невідомо де. А тут вам ще батьки й це обіцяють.
Пункт другий, суто історичний.
Дитина, гадаю, завжди дослухається та чує, про що говорять батьки. Не обов"язково розуміє, в тому, ба робить суто божевільні висновки. Коли батьки розмовляли про расєйські тюрми, колоніі та сибір, я мотав на вуса, пам"ятаючи, що мене от-от самого здадуть у дитбудинок. Я готувався та марив, що опинюся серед так само постраждалих.
Пункт третій, суто фантастичний.
Я добачив себе робін-гудом, лідером і керівником замучених. За мною стояла армія зеків, з якою я втік і вирвався за межі концтаборів. Ми блукали межами радянського союзу, грабували банки, нападали на дитбудинки та були вільні, безборонні та беззаконні. Я тримав цю мрію на випадок, якщо мене дійсно скинуть у дитбудинок.
Пункт четвертий, суто політичний.
Так було, що батьки переставляли мене зі школи до школи. Аби дурне маля трималося межі за тих умов, вони попередили мене, щоби я мовчав, про що ними говорено вдома та не ляпав дармо язиком на публіку.
Природно, вже наступного дня я повідомив дівчинці по парті, що "ми проти цього всього". Наталко Зацарна, нині мій привіт через божвільні прірви часу й простору. Але на тому я не зупинився.
Пункт п"ятий, організаційний.
Я - "знаючи", що рано чи пізно батьки викинуть мене із сім"ї - в дитбулинок-кольонію-тюрму - взявся готуватися заздалегідь. Про що розповів Василю Якимчуку, мому на той час наліпшому приятелю. Мовляв, я готуюся, щоби звільнити спечалених зеків, бунтарів і сиріт - і повести іх на бунт. Але про це нікому не можна казати, бо це має лишатися таємним.
Пункт шостий, несподіваний.
Василь Якимчук загорівся думкою. Він став закидати мене записками. "Я дам тобі сто воїнів".  "Чи ти візьмеш сто воїнів?" (Я не бачив картину, що мене підтримали би більше одного). "Чи ти згоден прийняти сто воїнів?" (Я нарешті сказав йому ні). Ситуація вийшла за за межі контролю. Моя фантастична картина перетворилася на  зовсім чужу фантастику...
Ми не дуже спілкувалися після того. А потім мене перевели в іншу школу.
Мене таки не викинули в дитбудинок, звісно. Це все закуція з кумедної середини...

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Сергій Вікторович, 19-03-2024

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Natalka Myshkevych, 17-03-2024
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.86109399795532 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …