Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51056
Рецензій: 95785

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 51765, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.129.67.26')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Критика

Нашому розуму ніщо не загрожує (2)

© Мар'ян Кіхно, 16-01-2024
Воно повторює, що це таке, але скористатися тим не здатне.
- Чи ти знаєш, що таке секстина?
ChatGPT

Yes, I'm familiar with the term "sestina" or "sextain." It's a highly structured poetic form consisting of six stanzas, each with six lines (sexains), followed by a three-line envoi (tercet or tornada). The peculiarity of the sestina lies in its intricate pattern of word repetition. The end-words of the lines in each stanza follow a strict pattern, and this pattern is then rotated in a set sequence from stanza to stanza.
If you have any specific questions about sestinas or if you'd like assistance in creating one, feel free to ask!
User
Чи ти можеш написати вірш секстиною?
ChatGPT

Звісно, я можу спробувати написати вірш секстиною. Давайте оберемо тему. Як вам би подобалося, якщо вірш розгортався навколо природи та чарівного пейзажу?
User
Вірш має розгортатися у Києві, у районі Виноградар, говорити про пошук кохання з точки зору помічника слюсаря. Можливі містичні та гностичні мотиви.
=====================================
ChatGPT
У Виноградарі, в Києві весна,
Помічник слюсаря тут шукає літа.
Серце йому в серце вірить на слово,
В пошуках кохання він тут дола.

У кишені гайтан під вечірній спів,
І містико-гностичний вогонь,
По схід сонця, в зоряний час,
Помагає шукати в нічному світі.

Серед квітучих вулиць і виноградних мурів,
Плететься суджений, зірковий транс.
Там, де таємничість між квітами грає,
Помічник слюсаря знаходить свою шлях.

У глибині вогню, в тіні арканичних дверей,
Де час зупиняється і розкриває таємниці,
Він відчуває крок кохання невідомий,
Серце йому відгукується, як таємничий шепіт.

Так київські ночі сплітають вірші,
У Виноградарі, де літа весняні,
Помічник слюсаря в пошуках світла,
Знаходить кохання в містичнім вогні.

======================
User
Строфа має складатися з 6 рядків. Система римування має бути AbAAbAb (велика літера A значить жіночу риму, мала літера b значить чоловічу риму).  В тексті не мусить бути фрази "Помічник слюсаря", натомість контекстуальні натяки на його професію (наприклад, згадки про його інструменти та операції з матеріалами).
Перероби, будь ласка.

ChatGPT

В Виноградарі, де виноград шепоче вітром (A),
Серце б'ється в такт роботі слюсаря (b)  
Світло ночі, як іскри в руках майстра (A),
Виграють таємниці, які вночі зачаровують (A).
Інструменти в руках, мов діва в танці (b),
Він шукає кохання серед містичних плянів (A).

У твоєму тексті є помилки, дозволь мені зазначити.

Звісно, прошу вас зазначити помилки, і я виправлю їх.

. Строфа мусить бути римована, але в тебе немає римування (схожості кінця) рядків.
2. Перший рядок закінчується словом "вітром" (A). Це правильно, наголос іде на "ї"; тут це склад, попередній до кінцевого, отже це перший елемент жіночої рими.
3. Другий рядок закінчується словом "слюсаря". Це неправильно, наголос іде на "ю"; тут це склад, перед попередній до кінцевого, отже це є перший елемент дактилічної рими. Отже це не становить (b). Це дактилічна рима, а не чоловіча рима.
4. "майстра" (A). Наголос іде на літеру "а"; тут це склад, попередній до кінцевого, отже це може бути елемент жіночої рими. Але рими немає, тому що мусить бути фонетичний зв'язок зі словоформою "вітром" (як зазначено в мене тут у пункті 2). Прикладами подібности рими до слова "вітром" можуть, скажімо, слугувати слова чи фрази "літри", "хитро", витри", "ватри", "два - три", тощо.

ChatGPT
Дякую за ретельний аналіз. Дозвольте внести необхідні корективи, щоб врахувати вказівки:

На виноградарських вулицях вітром летять слова,
В слюсаря, чий ремінь стулився в тіні вечірнього вогню.
Помічник знає той шлях, де струмки сутінками пливуть,
Де між інструментами сховані таємниці зоряного пути.
Співає майстер металу, знає він секрети ковки,
В серці, як вогонь печі, горить бажання, що не згасне.

...мають наголос на останньому складі, тобто це чоловіча рима, за нашим першим зазначенням термінів.
AbAAbAb
bbbbAA

========================

За наголосами кінців рядків, твій останній варіант строфи відповідний схемі bbbbAA, але не AbAAbAb.
1. "летять слова" мають наголос на останньому складі рядка, тобто це чоловіча рима, за нашим першим зазначенням термінів.
2. "вогню" мають наголос на останньому складі рядка, тобто це чоловіча рима, за нашим першим зазначенням термінів.
3. "пливуть" мають наголос на останньому складі рядка, тобто це чоловіча рима, за нашим першим зазначенням термінів.
4. "пути" мають наголос на останньому складі рядка, тобто це чоловіча рима, за нашим першим зазначенням термінів.
5. "ковки" мають наголос на передостанньому складі рядка, на "о", тобто це жіноча рима, за нашим першим зазначенням термінів.
6. "згасне" мають наголос на передостанньому складі рядка, на "а", тобто це жіноча рима, за нашим першим зазначенням термінів.
7. Тому строфа хибна за наголосом. Спробуй це виправити.

ChatGPT

На виноградарських вулицях летять слова (A)
В слюсаря, в серце темне, полум'я їхні вогню (b)
Помічник знає шлях, де течуть сутінкові ріки (A)
Де серед інструментів таємниці зірок пливуть (A)
Співає майстер металу, знає він секрети (b)
В серці горить бажання, не згасне вогонь (A)  

bbAbAb
За наголосами кінців рядків, твій останній варіант строфи на цей раз відповідний схемі bbAbAb, але не AbAAbAb.    
За наголосами кінців рядків, твій останній варіант строфи за наголосом на цей раз відповідний схемі bbAbAb, але не AbAAbA.    
Я помилився та дав 7 рядків на строфу. Осьде правильне число.

ChatGPT

На виноградарських стежках летять слова (b)
Серце слюсаря, пекуче, полум'я вогню (b)
Помічник знає шлях, де течуть темні ріки (A)
Серед інструментів таємниці зірок пливуть (A)
Співає майстер металу, знає він секрети (A)
В серці горить бажання, не згасне вогонь (b)

1. "пливуть" має наголос на останньому складі рядка, на "у", тобто це чоловіча рима,
(b) за нашим першим зазначенням термінів,а не (A).  
2. Спробуй уникнути слова "слюсар" , замінивши його синонімом, або натяком.

ChatGPT

  На виноградарських стежках летять слова (b)
Серце ремісника, пекуче, полум'я вогню (b)
Помічник знає шлях, де течуть темні ріки (A)
Серед інструментів таємниці зірок пливуть (b)
Співає майстер металу, знає він секрети (A)
В серці горить бажання, не згасне вогонь (b)

Цк повторення попереднього варіанту? Я хочу інший варіант

ChatGPT

На виноградарських стежках летять теплі слова (b)
Серце ремісника, полум'я вогку (b)
Помічник знає шлях, де течуть темні ріки (A)
Серед інструментів таємниці пливуть (b)
Співає майстер металу, знає він секрети (A)
В серці горить бажання, не згасне вогонь (b)

1. "На виноградарських стежках" може бути замінено "На стежках Виноградаря"
2. "Помічник" "ремісника" може бути замінено на "підмайстер" або " помагач", чи в рідкому випадку на " підсобник".
3. " інструмент" може бути замінено на "прилад", "знаряд", "знаряддя", "знадоб'я", "пристрій".
4. "секрети" може бути замінено на "таємниці", "таїни", "підспідки".
5. "горить" " може бути замінено на "палає", "жевріє"б "палахкотить" або "ятриться".
Спробуй замінити

На стежках Виноградаря теплі слова летять (b)
Серце підмайстра, полум'я вогню (b)
Підсобник знає, де течуть темні ріки (A)
Серед знарядь таїн пливуть (b)
Співає майстер металу, знає він підспідки (A)
В серці палає бажання, не згасне вогонь (b)

============================

Що таке рима?
ChatGPT
Рима - це відповідність звуків між кінцем одного рядка і кінцем іншого у вірші. Це техніка, яка додає музичність і ритм віршованого тексту. Є різні види рим, такі як жіноча рима (рима на останньому складі), чоловіча рима (рима на останньому ненаголошеному складі), а також різноманітні комбінації цих рим. Рима може бути важливим елементом звучання та структури віршів.
Наведи приклади рими
ChatGPT

Звичайні приклади різних видів рими:
    Жіноча рима (рима на останньому складі):
        світло - літо
        гори - море
    Чоловіча рима (рима на останньому ненаголошеному складі):
        дім - кущ
        ліс - пісок
    Парна рима (повторення рими через один рядок):
        літо - світо
        краса - гроза
    Непарна рима (повторення рими через два або більше рядки):
        сад - мрак
        хмара - град
    Внутрішній рим (рима всередині рядка):
        У небі горять зірки
        Поле вкрите цвірками
    Півжіноча рима (рима на останньому і попередньому складах):
        світильник - відсвітник
        річка - полинка
(І воно вважає, що це рими?)
=========================

Напиши вірш на 5 строф із наведеними тобою римами
ChatGPT

Ось вірш із використанням наведених рим:
На стежках Виноградаря, в серпанках таємниць,
Підмайстер плете віночки, з інструментами в руках.
Приладами чарівними, як світильник світить вночі,
Секрети природи відкриває, таємниці з винограду п’є.
Літає думка його, як птах в небесну вись,
Ненаголошені рими, як вогонь, палають в вітрі.
На стежках Виноградаря горять любові квіти,
Парна рима весняна, де краса в розцвіті.
Серед саду і мраку, де цвірки гомонять вночі,
Непарна рима таємниць, де гроза пливе в тумані.
Секретами полиняє, як річка між долинами,
Півжіноча рима, де таємство відчуваєм в дотик.
Літає думка підмайстра, як світанковий птах,
Чоловічі рими, де вітер шепоче в високих травах.
Пригортає виноград, наче дитину в обіймах,
Та весняна таємниця на стежках Виноградаря живе.
(І ВІН І ДОСІ НЕ ВІДЧЕПИВСЯ ВІД ВИНОГРАДАРЯ!!"!!!)


У тебе помилка у визначеннях.
Жіноча рима (рима на останньому ненаголошеному складі)
Чоловіча рима (рима на останньому складі)

Вибачте за непорозуміння. Дякую за виправлення. Давайте спробуємо ще раз.

На стежках Виноградаря, в серпанках таємниць,
Підмайстер плете віночки, з інструментами в руках.
З приладами чарівними, як світильник світить вночі,
Секрети природи відкриває, таємниці з винограду п’є.
Літає думка його, як птах в небесну вись,
Ненаголошені рими, як вогонь, палають в вітрі.
На стежках Виноградаря горять любові квіти,
Парна рима весняна, де краса в розцвіті.
Серед саду і мраку, де цвірки гомонять вночі,
Чоловічі рими таємниць, де гроза пливе в тумані.
Секретами полиняє, як річка між долинами,
Жіноча рима, де таємство відчуваєм в дотик.
Літає думка підмайстра, як світанковий птах,
Чоловічі рими, де вітер шепоче в високих травах.
З пригортом винограду, наче дитину в обіймах,
Та весняна таємниця на стежках Виноградаря живе.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

оце найкраще з усього, що э на ГАКу

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© koka cherkaskij, 16-01-2024

оце найкраще з усього, що э на ГАКу

© koka cherkaskij, 16-01-2024
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.9664900302887 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …