Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51031
Рецензій: 95775

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 51407, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.19.56.45')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

Який він

© Максим Т, 23-06-2023
Там, де Володимирська вулиця залишає розлоге плато, на якому колись стояли міста Володимира та Ярослава, а тепер стоїть середмістя сучасного Києва, починається її похила ділянка. Вона тягнеться аж до Либіді – не вельми стрімка, але таки затяжна, одним словом, виснажлива, якщо рухатися нею до високого середмістя, і особливо тепер, коли згори пече небо, знизу асфальт, а з боків дмухають теплом кам’яні стіни будівель, що вже набралися літа.

Отам я їх і зустрів – дівчинку та жінку, вочевидь, мати з донькою. Вони повільно прямували вгору, долаючи цей виснажливий узвіз, і про щось теревенили. Натомість я рухався до Либіді, мало не вчвал, але вираз обличчя дівчинки змусив мене пригальмувати: на її ще зовсім дитячих рисах застиг вираз, з яким деякі матері та дружини спостерігають чергове шаленство своїх синів і чоловіків: не схвалюють, проте й не заперечують. Мовляв, ну така вже їхня чоловіча природа: це вона раз у раз наражає їх на згубні небезпеки, але й на гідні чоловічі вчинки – також вона. Такий самий вираз був і на обличчі жінки, і я припустив, що вони обговорюють якогось чоловіка, і пригальмував іще трішки, а потім і зовсім зупинився, аби краще роздивитися та щось розчути. Та й загалом: здавалося, що ця маленька дівчинка та доросла жінка наразі спілкувалися не як мати з донькою, ким вони були насправді, а як давні дорослі подруги, ким вони насправді не були, через що ця картина робилася куди як цікавішою.

Я не помилився, жінки справді розповідали одна одній про звитяжні вчинки якогось чоловіка, напевно, прекрасно їм обом відомого, тому що кожна закінчувала свою розповідь так:

– Ну, ти ж знаєш, який він! – і в цих словах була така суміш почуттів, яку б я назвав «гордовита скарга». «Ну, ти ж знаєш, який він!» – гордовито скаржилася мала, і жінка кивала та зітхала, і зітхала вона із якимось сумовитим пишанням, а потім і собі щось розповідала, завершуючи так само: «Ну, ти ж знаєш, який він!» – і тепер кивала, зітхала та сумовито пишалася дівчинка.

Уявити, «який він», було нескладно: жінка штовхала поперед себе дитячий візочок, на якому стояла чимала коробка з «Нової пошти», а поруч із візочком крокував його законний пасажир. Пасажиру, либонь, ще не виповнилося двох років, проте від маминої руки він рішучо відмовлявся, пропозицію триматися за візок також із гнівом відкидав, раз у раз наголошуючи «я сам». І цей «я сам» справді самотужки долав той виснажливий узвіз, коротенькими кроками, не так ступаючи ніжками по землі, як штовхаючи ними землю, а може, й Землю: «А ну, котися куди кажу!» – це так само легко читалося на його впертому личку, як і сумовите пишання на обличчях жінок.

…тепер і я знаю, «який він».

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Natalka Myshkevych, 23-06-2023
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.94506311416626 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …