Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51044
Рецензій: 95785

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 51097, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.149.213.209')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза розвідка

СтереоМаховичі

© koka cherkaskij, 13-02-2023
Отже, як відомо усім і кожному справжньому українцеві, Великий князь київський Володимир Мономах одружився на англійській принцесі Гіті Уессекській.
Від неї Володимир мав багато синів, зокрема найстаршого звали Мстислав (народився 1076 року).

Мстислав же Володимирович одружився на своїй чотириюрідній сестрі, шведській принцесі Христині Інгесдоттер (батько – шведський король Інге Стенкільсон). І народилося у них багато діточок, зокрема: Інгеборга (пізніше вийшла заміж за данського князя Кнуда Лаварда), Мальмфріда ( вийшла заміж за Сігурда I Норвезького, потім за Еріка II Датського), Євпраксія, Всеволод (князь новгородський (1117-1136)), Марія, а також Ізяслав  та Ростислав – обидвоє пізніше стали великими  князями київськими, та інші.

Ізяслав Мстиславич одружився на Агнесі Гогенштауфен, німецькій принцесі, дочці німецького короля Конрада Третього. І послав їм Господь Бог п’ятеро діточок, зокрема старшенького Мстиславчика  (великий князь Київський 1167 — 1170)  та середульшого Ярославчика (великий князь Київський 1173 — 1174). Як очевидно, старшенького нарекли Мстиславом на честь дідуся  Мстислава Володимировича, а середульшого – на честь прапрадідуся Ярослава Мудрого.

Мстислав же Ізяславович (син Ізяслава Мстиславовича, онук Мстислава Володимировича, правнук Володимира Мономаха)  одружився на польській княжні Агнешці – дочці польського князя  Болеслава Кривоустого, сина польського князя Владислава Германа і чеської принцеси Юдіти Вратиславівни, а Владислав Герман по мамі – онук київського князя Володимира Святославовича, сина Святослава Ігоревича, котрий Рюрикович.

І Господь Бог післав Мстиславу та Агнешці кількох синів: Ромка, Всеволодка  і Володимирка. І от найстарший Ромко згодом підріс і одружився на Предславі – дочці великого князя Київського Рюрика Ростиславича, котрий був сином Ростислава Мстиславича, тобто на своїй чотириюрідній сестрі. Союз із сестричкою виявився невдалим, то пізніше Роман  Мстиславич з нею розлучився та одружився на якійсь Анні, походження  якої не дуже зрозуміле. Хоча те, що вона була принцесою, сумнівів не викликає. І у Романа з Анною народилися два синочки – Данилко та Василько. І пізніше Данилко став тим самим галицько-волинським князем Данилом Романовичем.

Тепер знову повернемося до Ростислава Мстиславича, котрий син Мстислава Володимировича, тобто онук Володимира Мономаха. Історія не знає про дружину цього князя, але відомо про його п’ятеро синів: Роман, Рюрик, Святослав, Давид і Мстислав.  

І от цей Мстислав  Ростиславович взяв собі у дружини деяку Феодосію Рязанську. І у них народився всього лише один син, Мстислав, тобто Мстислав Мстиславович Удатний.

Мстислав  Мстиславович  Удатний  одружився на Марії - дочці половецького хана Котяна.  І народилося у них багато діток: Василь, Ростислава-Феодосія, Олена-Марія, Анна, Мстислав, Ярослав, Ізяслав і Юрій.

І якось так трапилося, що Анна Мстислав-Мстиславівна стала дружиною князя Данила Романовича.  А старша дочка Ростислава-Феодосія Мстислав-Мстиславівна стала дружиною  Володимирського князя Ярослава Всеволодовича, котрий син Володимирського князя Всеволода Юрича Велике Гніздо,  котрий син Великого князя Юрія Володимировича Долгорукого, котрий син Володимира Мономаха.


І Господь Бог післав Анні та Данилові сина Лева, а Феодосії та Ярославу – сина Олександра.

І оскільки Анна та Феодосія – рідні сестри, то Лев та Олександр – двоюрідні брати.

В принципі – нічого дивного, правда?

Великий князь Олександр Невський – двоюрідний брат галицького і волинського князя  Лева Даниловича.

Ярослав Всеволодович по чоловічій лінії є правнуком Володимира Мономаха.

Мстислав  Ростиславович по чоловічій лінії також є правнуком Володимира Мономаха. Тобто Мстислав Мстиславович є пра-праонуком Володимира Мономаха, а його дочки Анна та Феодосія є пра-пра-праонучками Володимира Мономаха.

Тобто, Олександр Невський є сином правнука та пра-пра-правнучки Володимира Мономаха. Іншими словами,  Олександр Невський є сам собі двоюрідним онуком. Та, також, Олександр Невський, крім того, що є двоюрідним братом Лева Даниловича, одночасно є  і його троюрідним дідусем по жіночій лінії.

Занавіс.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 23 відгуків
© Щєпкін Сергій, 15-02-2023
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.2976551055908 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …