Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51025
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 49223, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.128.200.216')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Бувальщина

САМБІСТ

© Сергій Вікторович, 03-02-2021


Межа міста, на краю якого будувалося геологічне містечко, проходила по досить незвичайній балці. Більша її частина широка та неглибока, а наприкінці значно глибша з доволі крутими схилами. Ділила балку на частини велика, від краю до краю, кам’яна брила. Внизу з каменю цебеніли цівки води, збиралися в струмочок, який живив ставок наприкінці балки. Дивишся на камінь, на воду – і згадуються слова відомої пісні: «Там де Ятрань круто в’ється/ З-під каміння б’є вода …». Ми ж співали, точніше слухали, зовсім інші пісні.
Тихими вечорами збиралися біля ставка, розпалювали багаття і співали пісні під гітару. Компанія складалася з кількох випускників школи, та студентів геологів, що приїхали на практику в геологічну партію. Нас, тобто школярів, в серпні чекали вступні іспити до вишів, а студенти вже це пройшли і відбули дві сесії. Ми їх дуже поважали. Студенти це відчували і дуже пишалися собою, особливо один, якого б ми ніколи не взяли в свою компанію. Насправді ж виходило, що це ми прибилися до них.
Співали переважно студенти. Особливо нам подобалися «Перекати», «Сніг», «Атланти». Такі пісні не звучали ні по радіо, ні на телебаченні, ні в кіно. Запитали в студентів, чи не самі вони придумали ці пісні.
- Ех ви, тубільці! Це ж Городницький!!
- А хто такий Городницький?
- Темнота! Городницький це пітерський бард, – зневажлива гримаса промайнула на обличчі студента. - У нас, у Москві, є кращі ніж пітерські – Окуджава, Візбор. Вам же подобаються пісні Окуджави про Надєньку, про Ваньку Морозова? Городницький геолог, геофізик, пише пісні на геологічну тематику і тільки за рахунок цього виграє в певних колах. У геологів, туристів-дебілістів. Вас, правда, це не стосується. Та що з вами, сіряками, говорити! Ви, мабуть і слова такого, як бард, не знаєте.
За таке ставлення до нас нестерпно хотілося натовкти москвичу пику. Стримувало від розправи прізвисько студента – Самбіст. Мабуть хлопець займався самбо, а це в наш час важило чимало.
Як писали в тогочасних газетах, нагорода знайшла героя. Містечко ще тільки будувалося, житла всім не вистачало. Сімейні знімали квартири в сусідньому селі, а одинаки мешкали у вагончиках, крайній з яких стояв якраз біля ставка, за лісосмугою на краю балки. Одної ночі з-за дерев вийшов високий дебелий дядько і гукнув, щоб ми розходились по домам і не заважали людям спати. Всі принишкли, а Самбіст, як то кажуть, «відгавкнувся». Дядько з криком «уб’ю» кинувся в наш бік. Школярі, як горобці пурхнули врізнобіч, а за ними і студенти. Чи то спрацював стадний інстинкт, всі побігли і я побіг, чи то «від гріха подалі». Дядько розкидав багаття, затоптав жарини і пішов спати.
Після цього випадку Самбіст більше не розповідав про бардів, а став розповідати про свої бойові звитяги. Після одної такої розповіді школярі звернулися до Самбіста:
- Слухай, а ти міг би наступного разу приборкати цього дядька?
- Запросто.
Наступного разу довелося чекати досить довго, ми вже й забули про цю розмову. Дядько з’явився шумно і несподівано. Далі все відбувалося майже як і минулого разу. Єдина відмінність, коли всі пурхнули від вогнища, Самбіст залишився на місці. Дядько з розгону так увірвав бідного Самбіста, що той залетів на середину ставка. Поки гасилося багаття, Самбіст сидів у воді тихо, як миша під віником, і лише коли широка спина нападника зникла за деревами виліз із води.
- Як ти? – співчутливо запитали в мокрого Самбіста.
- Та все нормально.
- А чого ж ти його не того?
- Не ту стійку зайняв!



Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Максим Т, 12-04-2023

на всякого самбіста знайдеться інший самбіст

© koka cherkaskij, 09-04-2023

[ Без назви ]

© Nina, 11-02-2021

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Максим Т, 05-02-2021

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Данило Чик, 04-02-2021
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.79898595809937 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …