Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51024
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 49004, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '13.58.77.98')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фантастика

Лінія часу 9

© Сергій Рєпін, 30-11-2020
Через кілька днів їхнє авіакрило вже приземлилося на Брест-Литовському плацдармі. Аеродром був бетонований. Уряд, готуючись до війни збудував велику мережу бетонованих аеродромів як по периметру кордонів, так і по всій країні. Навіть польові летовища мали смуги з твердим покриттям. Тут вже стояли винищувачі авіакрила армійської авіації. Їхні п’ятірки були пофарбовані в зеленуватий матовий камуфляж. Пілоти та техніки знайомилися з новоприбулими. Було чути голоси:
– Військово-повітряні сили прибули.
– Дивіться скільки у них срібних соколів на грудях.
– Тепер ми точно дамо чосу супротивнику.
Пілоти армійської авіації вели важкі та запеклі бої, але їх бойовий дух був високий. Командир авіакрила господарів віце-полковник Мазур вводив їх у курс справ. Велика карта району бойових дій висіла на дощатій стіні.
– Німці намагаються ось тут підсікти Брест-Литовський виступ ударами одночасно з двох боків. Наразившись на потужну глибоко ешелоновану оборону, вони кинули в бій велику кількість бомбардувальної авіації. Для їх прикриття перекинуто велику кількість винищувальної авіації з російського та західного фронту, та навіть з африканського театру бойових дій. Для посилення своєї авіації та завоювання переваги в повітрі сюди кинуто німецькі повітряні ескадри під номерами 52, 53, 54 та 51. Також сюди перелетіли повітряні ескадри Ріхтгофена, Мельдерса, Удета та інші. Масштаби битви перевершують знамениту битву за Британію. Пару днів ви допомагатимете нам прикривати війська, а потім сюди перелетять інші ескадри армійської авіації і ви переключитесь на роботу по завоюванню панування в повітрі, тобто те для чого і були створені ВПС.
Наступного дня ескадрилья Пісоцького вилетіла в район на південь від Брест-Литовської цитаделі. На землі вздовж ріки Сан вирує вогонь. Б’є артилерія з обох боків. Все оповите димом, крізь який ледь проглядається земля. Крізь димову завісу поблискують спалахи артилерійських пострілів. Група Майера із 8 Гайдамаків веде запеклий бій проти 24 мессерів. Майер не відмовився від свого позивного Німець. «Не повинен я соромитися своєї національності, та й нацисти нехай знають, що не всі німці їх будуть зустрічати букетами квітів».
– Німець, я Поляк, тримайся, ми йдемо, – передав йому Пісоцький.
– До лінії фронту йдуть дві групи Штук, займіться в першу чергу ними, – передав Майер у відповідь.
Дійсно, дві дев’ятки Ю-87 наближається до фронту. Одна вже заходить на бомбометання, інша на підльоті. Пісоцький миттєво приймає рішення.
– Муслім, допоможи Німцю, Татарин прикрий, ми атакуємо.
Четвірка Пісоцкого пікірує до самої землі і заходить в атаку знизу. Четвірка Татаренка залишається прикривати. Ніяр Аблаєв повів свою групу на висоту розраховуючи атакувати ворога прикрившись хмарами або сонцем.
– Маски! – скомандував своїй групі Ніяр.
Очевидно Майер також тягне супротивника на висоту, де Гайдамак-5 у розрідженому повітрі матиме тотальну перевагу у маневреності над Ме-109.
– Маски, – скомандував своїй групі і Майер.
В цей час Пісоцький і Олексій атакують юнкерси, які вже почали атаку на наземні війська. Одночасно кулемети і гармати обох літаків бризнули вогнем і два Ю-87, так і не вийшовши з піке врізалися в землю. Пілоти вцілілих бомбардувальників з незахищеним стрільцем черевом відчували себе явно незатишно, коли внизу в зоні яка не проглядалася перебувають озброєні винищувачі. Німці покидали бомби куди попало і почали тікати. Гонта і Воронін також збивають по одному Ю-87, які затрималися на розвороті. А Пісоцький вже веде четвірку назустріч новій дев’ятці Ю-87. Поки вони підлітали, ведучий групи Ю-87 вибухнув у повітрі збитий вогнем зенітної артилерії. Група Ю-87 розлетілася в різні боки, уникаючи темних шапок розривів зенітних снарядів, які густо затанцювали серед них. Ще один Ю-87 потягнувши за собою димний слід пішов униз, він також на рахунку зенітників. Олексій розстріляв юнкерса, який звільнившись від бомб намагався шугонути униз. Звідкись згори падав палаючий мессер збитий або групою Аблаєва, або групою Майера. Четвірка Татаренка вже вела бій з шісткою мессерів, які спробували прийти на допомогу бомбардувальникам.
– Татарин, увага! За штурвалами досвідчені пілоти, будь пильним, – прозвучав по радіо голос Майера.
Та все ж таки Татаренку вдається збити одного. Ще один за одним два юнкерси збиває Пісоцький. Після того як бомбардувальники почали втікати, стали відходити на захід і мессери. Очевидно, німці спробували розчистити повітря від нашої авіації і тому відправили попереду юнкерсів велику кількість винищувачів. Найважчий бій провела група Майера, але й найбільш успішний. Вісімка Майера збила десять мессерів. Чотири з них на рахунку самого командира ескадрильї. Четвірка Аблаєва збила трьох мессерів, два із них збив сам Аблаєв. Ще один мессер був збитий Василем Татаренком. Четвірка Пісоцького збила сім Ю-87, три з них збив Пісоцький, два Олексій Данилюк. Ще по одному на рахунках Гонти і Вороніна.
Радисти, які прослуховували ефір, повідомили, що німці їх називали блакитними дияволами.
Листопадовий світанок. На небі все рідше та рідше з’являється сонце. Та сьогодні розпогодилося. Видимість мільйон на мільйон, як кажуть пілоти. Чотири десятки Гайдуків авіакрила сусідньої 12 ескадри тримають курс на північний захід. Ціль – новозбудований німцями аеродром поблизу польського містечка Подедвуже. В безпосередньому прикритті група Майера на висоті шість тисяч. Групу очистки повітря веде Пісоцький, на семи тисячах, по 12 Гайдамаків у кожній. Ескадрильї у повному складі. Друга ескадрилья Віктора Тимченко залишалася на аеродромі в резерві в повній готовності. Ведучий групи Гайдуків заходить на ворожий аеродром з боку сонця на стандартній висоті у п’ять тисяч. Над аеродромом, на висоті всього трьох тисяч кружляє шістка мессерів прикриття. А на аеродромі якраз вирулювали на старт Штуки.
– Поляк, шугони мессерів, – передав по радіо Майер.
– Татарин, прикрий атакую, Муслім, займи ешелон вісім тисяч і уважно слідкуй за повітрям.
Четвірка Пісоцького, замаскувавшись у сліпучому промінні сонця стрімко падає з висоти. Мессерів відволікли Гайдуки. Побачивши армаду літаків німці почали відходити від аеродрому і полізли вгору. Зенітки все ще мовчать. Пісоцький і Данилюк стрімко атакують мессерів згори. Ще здалеку навівши на ціль світну точку, вони одночасно, метрів з чотирьохсот відкрили вогонь. Два мессери загорівшись пішли вниз. Такою ж успішною була атака пари Гонта – Воронін. Два вцілілі мессери шугають вниз. Вісімка Гайдуків вже скинула бомби, вони падають вниз вражаючи штуки, які вирулюють на старт. Як тільки бомби вибухають, вісімка Гайдуків перетворюється з бомбардувальників на винищувачі стрімко падає вниз на двох вцілілих мессерів. Ворожі літаки один за одним вибухають у повітрі вражені зливою снарядів та куль. Кожен Гайдук має по 6 вогневих точок по 2 гармати 20 міліметрів та по 4 16-міліметрових кулемети. Блиснув залп зеніток. Шапки вибухів виникають збоку від вісімки Гайдуків. Дочекавшись поки блисне внизу другий залп, Гайдуки різко розвертаючись пірнають в шапки вибухів від першого залпу зеніток, які тануть у повітрі. Протизенітна група винищувачів-штурмовиків уже пікірує на зенітки. Другий залп зеніток ліг набагато далі від цілі ніж перший і далеко позаду вісімки. У приціл Олексій бачить, як від батарей в різні боки біжать маленькі фігурки солдатів-зенітників. І тут же їх накриває хвиля вибухів касетних бомб. Протизенітна група розвернувшись вдруге заходить на зенітні батареї. Від кожного літака до землі потяглися по вісім вогняних різнокольорових пунктирів – по 4 гармати та по 4 кулемети. Нові і нові бомби падають на летовище вражаючи літаки. Нарешті атака на аеродром завершена. Всі йдуть додому, залишаючи позаду палаюче летовище оповите димом.
Над своїм аеродромом уже звична картина – чотири Гайдамаки прикривають посадку, тільки цього разу це не їхні пілоти, а сусіди по летовищу з армійської авіації.
Ескадрильї Тимченко немає – полетіли блокувати аеродром, по якому мала завдати удару армійська авіація. А на старті, чекаючи їх появи готова до зльоту четвірка прикриття на чолі з самим Свириденком. Через півгодини вони злетіли у повітря і зайняли позицію на висоті. Скоро повернулася і група Тимченко. Їхній виліт був також вдалим. 12 Гайдамаків вийшли на аеродром трьома четвірками на висотах сім, вісім і дев’ять тисяч метрів. Там вже кружляли дві вісімки Мессершміттів на висотах чотири і шість кілометрів. Тимченко четвіркою маючи перевагу у висоті зайшов на сонце і атакував верхню групу мессерів. Три мессери були збиті за лічені секунди. Один з них на рахунку самого Тимченко. Вороги почали втікати. Четвірка стрімко падає з висоти на другу групу ворогів і Тимченко соколиним ударом збиває ще два винищувачі. Решта відійшли на захід. Тепер вже ніщо не заважало удару по аеродрому.
Зробивши аналіз вильотів і підвівши підсумки Свириденко сказав:
– Сюди прилетіли додатково дві ескадри армійської авіації. Вони візьмуть на себе всю роботу по прикриттю військ. Ми ж, 11 ескадра ВПС будемо завойовувати панування в повітрі. Почнемо із завтрашнього дня тероризувати їх польотами на вільне полювання.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Інра Урум, 02-12-2020
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.84061908721924 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …