Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 48963, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.227.24.209')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фантастика

Лінія часу 7

© Сергій Рєпін, 16-11-2020
Знову під крилами пожовклі придніпровські ліси потопають в димчастому мареві. На горизонті піднімаються стовпи диму, застилаючи горизонт. Олексій у складі четвірки Войцеха Пісоцького йдуть на висоті шести тисяч. На тисячу метрів нижче йде четвірка Гайдамаків Лемешка, а на чотирьох тисячах, часом пірнаючи у хмари летить четвірка Свириденка. Раптом зазвучав голос з однієї із станцій наведення:
– Маленькі, із північного сходу на Київ суне велика група юнкерсів. Прикриті великою кількістю мессерів.
– Я Свирид, вас зрозумів, іду.
Група різко змінює курс. І ось на горизонті вони помітили велику групу літаків. В ту ж мить почувся голос Лемешка:
– Бачу близько шестидесяти юнкерсів прикритих двома вісімками мессерів.
Дійсно, одна із груп мессерів йшли на одній з ними висоті, інша йшла на одній висоті з Лемешком.
– Я Свирид, атакую, Лемех, зв’яжи нижню групу мессерів, Поляк – займіться верхніми.
– Командування вам на підтримку піднімає винищувачі ППО, – почувся голос зі станції наведення.
Мессери верхньої групи полізли вище. Пісоцький також потягнув свою четвірку на висоту.
– Маски! – скомандував по радіо віце-капітан.
Олексій одягнув кисневу маску. Сім тисяч метрів. Мессери лізуть вище. Очевидно пілоти також мають кисневе обладнання. Інша вісімка продовжує йти на одній висоті з Лемешком. Вісім тисяч. Схоже буде висотний бій. Німці допускають помилку. Практична стеля у Гайдамака-5 вища ніж у Мессершмітта-109. Крім того зараз кожна машина обладнана заправленим бачком з метанолом та балоном кисню для підживлення двигуна на великих висотах. Ймовірно пілоти ще не зустрічалися з Гайдамаками. Дев’ять тисяч. Німці вже припинили набирати висоту. Вже помітно, що їхні літаки невпевнено похитуються з крила на крило. Їхні горизонтальні та вертикальні стабілізатори, рулі висоти вже погано справляються зі своїми функціями в розрідженому повітрі. У Гайдамака можуть рухатися не лише закрилки, а вся площина стабілізаторів, що на цій висоті надає їм суттєву перевагу. Пісоцький це також зрозумів.
– Атакуємо всі. Ми на горизонталі. Гонта, набери висоту, вийди на сонце і атакуй на вертикалі. Маневри максимально різкі, швидкість також максимальна.
Спочатку вони проходять повз ворожі літаки, Пісоцький хитнув крилами «роби як я» і різкий розворот у хвіст першій парі мессерів, яка далеко відірвалася від інших. Німці намагаються віражем вийти з-під удару, але марно, у розрідженому повітрі машини їм підкоряються погано. Ще одна пара мессерів поспішає на допомогу першій парі яка втрапила в халепу.
– Данило, б’ємо першу пару, розворот на другу.
Світна точка рефлекторного прицілу стає точно на ліхтарі кабіни Ме-109, коли він віражем намагається вийти з-під удару. Пісоцький і Данилюк одночасно відкривають вогонь. Обидва мессери синхронно завалюються на крило і залишаючи димний слід падають. Різкий розворот, вихід з-під атаки другої пари і ось вони знову у хвості. Пілоти Люфтваффе зрозумівши, що відбувається, синхронно нахиливши носи намагаються втекти. Але пізно. Різнокольорові вогники з двох літаків одночасно прошивають їхні фюзеляжі. Знову дві димні смуги потягнулися вниз. Трохи збоку тягнуть вниз дві димні стрічки ще два мессери збиті парою Гонти. Два мессери стрімко пікіруючи вниз втікають. Четвірка стрімко падає з висоти на допомогу групі Лемешка, яка веде запеклий бій з вісімкою мессерів. Лемешко вже зумів вразити одного мессера і він палаючи мов смолоскип падає вниз. Несподіваний одночасний удар і чотири мессери загорівшись пішли вниз. А там група Свириденка веде запеклий бій. Горить кілька юнкерсів, миготять траси випущені стрільцями-радистами бомбардувальників.
– Лемех, займись пузатими, з худими ми розберемось, – кинув Войцех Пісоцький в ефір.
Четвірка Лемешка пірнає вниз в гущу бою. Три вцілілі мессери втікають на північ. Їхня четвірка набираючи висоту кружляє над виром бою стережучи щоб не підкралися інші групи мессерів. Внизу один за одним спалахнули два Ю-88 збиті групою Лемешка. А згодом донісся голос зі станції наведення:
– Драпають юнкерси, скидають куди заманеться бомби і втікають.
І тут же інша станція наведення:
– На горизонті ще дві групи юнкерсів, прикриті мессерами.
– Свирид, ідіть додому, ними займуться винищувачі ППО, – почувся голос командира ескадри полковника Войтенка. Вони знали, що полковник зараз також у повітрі.
– Всім п’ятдесят вісім, – наказав Свириденко.
Їхня група зібравшись разом потягнулася на південь. Над ними на великій швидкості промайнули два Гайдамаки. Очевидно полковник Войтенко зі своїм веденим. Над аеродромом Чоколівка звично кружляла четвірка прикриття – правило прикривати посадку групи дотримувалося неухильно. Олексій вже знав, що за відсутність групи прикриття під час посадки командир міг потрапити під військово-польовий суд. Таким же жорстким було правило про прикриття штурмовиків та бомбардувальників винищувачами та про обов’язкову наявність протизенітної групи у винищувачів-штурмовиків та у винищувачів-бомбардувальників.
Під час розбору польоту виявилось, що група збила двадцять три ворожі літаки – одинадцять мессерів та дванадцять юнкерсів.
– Аблаєв, рівно опівдні підете четвіркою в район Народичів, зустрінете розвідник Сапсан, перевірте висотне обладнання та кисневі маски, – поставив завдання Свириденко в кінці розбору.
Сапсан – двомоторний легкий висотний розвідник. На ньому стоять чутливі камери високої роздільної здатності. Літає на висотах недосяжних для Люфтваффе і взагалі для будь-якої авіації. Нерідко піднімається до висоти в 16 кілометрів. Але на ньому немає озброєння і тому під час зльоту або повернення його супроводжують винищувачі.
На летовищі з’явився начальник штабу Сергій Іванюта.
– Нагороди прибули, значки «Бронзовий Сокіл» за збиті літаки в перший день війни.
Іванюта по черзі називає прізвище нагороджених пілотів, зачитує скільки бронзових соколів отримує пілот і за що. І раптом:
– Олексій Данилюк, нагороджується значком «Бронзовий Сокіл» за збитий Мессершмітт-109.
Войцех Пісоцький, який щойно отримав три соколи підійшов до Олексія. Коли вони обмінялися привітаннями, Войцех сказав:
– Якщо сьогодні вдень «ганси» більше не поткнуться до нас, вночі сходимо на полювання. Скажи Кобзарю нехай перевірить прилад нічного бачення та про всяк випадок висотне обладнання.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.57269406318665 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …