Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 47752, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '54.157.35.140')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Конкурсне оповідання № 12

© Конкурс прозових творів "Історія однієї світлини", 26-10-2019
Олена Кладова «Священний орнамент»

В нас є звичаї свої, неписані закони,
по них пізнає українця вся земля…

Щорічна поїздка Олени до Львова – це завжди відкриття та багато світлин, які протягом року нагадують про побачене, повертають до щасливих хвилин життя.
З чергової мандрівки до міста Лева в червні 2018 року жінка привезла особливу світлину – про виставку Олесі Казнох «Орна земля» в галереї сучасного мистецтва «Зелена канапа». На фотокартці автопортрет молодої мисткині, який дивовижно схожий на оригінал. Він створений з понад десяти орнаментів стародавньої української вишивки. Портрет є кульмінацією виставки та нібито підбиває підсумок під тим, що ви побачили раніше: українські природні мотиви на картинах олійними фарбами у поєднанні зі стародавніми вишивками та мережками. Мережка – це одна з найдавніших, найцікавіших технік виконання вишивки. Ажурна й витончена вона виглядає дуже вишукано і нагадує мереживо.
На виставці художниці були представлені 20 полотен, на яких зображена українська земля. Незвичайність та креативність кожної картини у гармонійності того, що створено за допомогою пензеля маслом та доповнено за допомогою ниток. Ось, наприклад, зелене й чорне орне поле, а на обрії – білі від квітів дерева з унікальної білої вишивки. На сусідньому полотні жовтий лан зі стежками, що утворені національним українським вишитим орнаментом. Дуже вдало поєднається зображення поверхні води та живописного берега з клаптиком стародавньої вишивки з ромбами. Саме ромбічні знаки – це символ родючої Землі-матері, щедро засіяної, зігрітої Сонцем, щоб буяло життя наше.
Вишивання – самобутній скарб українського народу. З глибини минувшини дійшли в орнаментах українських вишивок символи землі та сонця, що в поєднанні з водою складають життєдайну трійцю. Священний орнамент – запорука добра й життя. Важливо зазначити, що візерунки змінюються в українській вишивці, залежно від місцевості та кожен має своє значення, наче татуювання у народів Далекого Сходу. Справжня українська вишивка, немов жива: заспокоює, підіймає настрій, спонукає зробити, щось схоже на те, що очі побачили.
Намальовані на полотнах Олесі Казнох скеля, поле, річка поруч з елементом відреставрованого українського орнаменту поєднуються у єдине ціле. Глядач мимоволі дивується: «Як же я не помічав це раніше!» Музика у залі гармонійно доповнює те, що бачиш на картинах.
Свій автопортрет Олеся Казнох створювала довгих три місяці, починаючи з 25 грудня – Різдва Хрестового. Окремі елементи вишивок підбиралися клаптик за клаптиком, за кольорами, створюючи витвір мистецтва. Олена сфотографувалася  у вишиванці, сидячі на зеленій канапі поруч з автопортретом майстрині, твори якої викликали у неї багато приємних почуттів. Це була гордість за талановиту молодь, яка зберігає та доповнює українські види мистецтв, а також віра в рідну країну, яка несе свою самобутню культуру по всьому світу.


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© ВЛАДИСЛАВА, 30-10-2019

[ Без назви ]

© blanskij, 30-10-2019

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© , 27-10-2019

[ Без назви ]

© Щєпкін Сергій, 26-10-2019
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0808138847351 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …