Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51022
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 47181, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.137.218.230')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Історична проза

Українці з Зеленогірщини вшанували 205 роковини з дня народження Тараса Шевченка

© Василь Шляхтич, 18-04-2019

У неділю 24 березня о годині 16.00 поточного року в домівці Об’єднання Українців в Польщі, українці Зеленої Гори і околишніх сіл, а також в багатій кількості прибулі до Зеленої Гори громадяни з України, щоб тут заробляти гроші або вчитися в Зелено Гірському Університеті  вшанувала 205 роковини з дня народження Тараса Шевченка. На жаль відсутні були отці духовні наших церков, так Греко Католицької як і Православної. Не було вчителя української мови ні діточок, які б заговорили віршами Шевченка. Мені не весело було з відсутності так важливих людей на ювілейній зустрічі. Натомість приємно було побачити прибулу на це свято новообрану Голову Любуського Об’єднання Українців Паню Ольгу Бунзило, яка також є вчителькою української мови у Шпротаві зі своїми донями, яких оплесками привітали всі присутні. Пані Ольга ....

На проекторі появився слайд про Нашого Генія, а хор, який діє при Українській Греко Католицькій Церкві  ювілейне свято почав піснею « Реве та стогне Дніпр широкий». Як за давніх, ще радянських часів всі присутні стали з крісел і разом з хором відспівали цю пісню. Вона бо для нас – українців як колись, так і нині є ТРЕТИМ гімном. Перший наш гімн, це пісня «Ще не вмерла Україна» , другий, це «Боже великий єдиний», а третім власне ця пісня на слова Тараса Шевченка. Ведучім цього ювілейного вечора присвяченого нашому Тарасові   був Пан Володимир Процюк, докторант Зелено Гірського Університету. Він в гарних і змістових словах  розповів весь життєпис Тараса Шевченка, а на слайдах появлялися ролики з життя Поета. Були декламовані і читані вірші Нашого Генія через членів нашої громади.  

Артем сказав вірш «Сонце заходить...», а Микола Сказав вірш «Мені тринадцятий минало...» Також створений через Пана Ігоря молодіжний хор відспівав декілька пісень на слова незабутого Тараса. Пан Віталій заповів і ввів в дію конкурс з нагородами  для тих присутніх, які уважно дивилися і вслухувалися в епізоди з життя Тараса.

Мій вірш «Мудрість Тараса» написаний у 2017 році зачитав Пан Володя Процюк. А ось і той вірш:



              Мудрість Тараса



До Бога молився Тарас як дитина

Молитовні співи лив в своїх рядках

Бо любив він Бога як матір єдину

Нехай нам священний буде його прах



Хто любить край рідний - «Кобзаря» читає

Він для українця як Святе Письмо

Веде людей грішних до божого раю

Ведуть віра й воля надія й добро



Молю тебе брате благаю як Бога

Візьми в свої руки хоч раз «Кобзаря»

І читай уважно там волі дорога



Розлита рядками це правда свята

Якої суть веде нас до перемоги

Прошу вас читайте мудрість Тараса.



Коли прозвучав цей вірш, Пан Володя запросив мене до слова про Тараса Шевченка на поштових марках, де на одній зі стін були поставлені мною на трьох таблицях поштові марки і конверти  пов’язанимі з особою Тараса Шевченка.

Усі ці марки, це марки з моєї колекції. Зацікавлення поштовими марками зродилось у мене ще в дитячих роках, коли я був у початковій школі і триває воно по нинішній день. З початку збирав я усі марки , які потрапляли в мої руки. З часом коли впізнавав більше поштового світа через навчання історії і географії, став аналізувати все те, що на них зображене. В ті молоді роки я більше і більше вивчав історію НАШОГО народу, історію України...

Тоді почав шукати «україніки» на поштових марках. Тоді в більшості це були марки радянського союзу, де можна було «лизнути» тої ж україніки. В повні філателією почав жити, коли заробляв гроші працюючи в підприємстві. І так зв’язалося на добре моє захоплення філателістичним світом...



А тепер про марки пов’язані з Тарасом Шевченком, яких ставлю до вашої уваги.



Тут бачимо марки з серії марок Української Народної Республіки з 1920 року, на яких зображені:

- 3 гривні, тут Хата Тараса Шевченка

- 20 гривень, на якій Портрет Тараса Шевченка



Дальше бачимо також марку УНР з Тарасом Шевченком з номіналом 20 гривень, але на ній перебитий латинкою польський штемпель «POCZTA MIEJSKA”.

Це сталося, коли землі Української Народної Республіки були награбовані і розподілені поміж Польщею і Радянським Союзом.





У 1923 році пошта Української Радянської Соціалістичної Республіки видає серію поштових марок з додруком «Допомога Голодуючим», де на одній марці є портрет Тараса Шевченка.

Ця марка, це номінал 20+20 карбованців .

Дальше бачимо поштові марки Радянського Союзу видані в ювілейні роки нашого великого Поета

У 1939 році пошта С.Р.С.Р. з нагоди 125 річчя з дня народження Тараса Шевченка випускає в обіг серію двох марок :

15 коп. – автопортрет Т. Шевченка

60 коп. – пам’ятник Т. Шевченка



У 1954 році радянська пошта видає марки з нагоди возз’єднання України з Росією, де на одній з марок за 40 коп. є зображений пам’ятник Т. Шевченка



У 1961 році з нагоди 100 річчя від дня смерті Т. Шевченка пошта СРСР випускає  марки на яких:

3 коп. – село Шевченкове і його хата

4 коп. – пам’ятник Т. Шевченка у Харкові

6 коп. – портрет Т. Шевченка і Кобзар....



Посеред представлених поштових марок з Тарасом Шевченком є поштові марки з інших держав, між іншими, Болгарії, Чехословаччини, Уругваю, Аргентини, Канади і Сполучених Штатів...На жаль, Польща Тарасові Шевченку поштової марки не присвятила по нинішній день..



Також показав я марки Підпільної Пошти України на яких зображений Тарас Шевченко.

Найбільше поштових марок видала пошта України, пошта вільної України.

Тут показав я конверти з поштовим марками України присвячені Нашому Генію, які я отримав від Пана Степана Семенюка коли він їздив в Україну. Нині Пан Степан у Старечому Домі. Йому сповнилося 99 років життя. Ці конверти і в них його листи, це для мене дуже вартісні.

Коли закінчив я презентацію Тараса Шевченка у філателії, зачитав ще свій  акровірш присвячений Тарасові. Він був написаний у травні 1990 року. Почитайте і ви:



                        Тарас Шевченко (акровірш)



Ти не помер, у нас ти все живий.

Артистом слів ти на всі покоління.

Родиш поеми нездійснених мрій.

А всі вони серед людей, не в скринях.

Слова твої – спадаючі кайдани...

Шумлять, летять, шукають нових дій.

Епоха ПРАВДИ весь час ще перед нами.

В ній твоє Слово – це є ЗАПОВІТ твій.

Чорнобиль світу показав неволю -

Екологічний заклик вже стільки років

Наказує любити калину і тополю,

КРАЇНУ СВОЮ, братів, Дніпра спів...

О Батьку наш, за тебе Бога молю.



Пан Володя такими ось словами звернувся до усіх нас:

« Думаймо про Шевченка, живімо Шевченком, продовжуймо його безсмертя в собі і в дітях наших. Шевченкове свято – то кришталево чисте свічадо. 205 років минуло від того дня, коли українка – кріпачка дала світові ГЕНІЯ, але він не віддаляється, а наближається. Тож слухаймо Шевченкове свято. Не даймо ж спинитися поетовому серцю; це означало б і наш кінець. Повсякчас борімося за найвищі вершини нашого духу так, як навчав великий син землі української.»

Хор словами «Заповіту» завершив Шевченківське Свято в Зеленій Горі, а допомагала йому вся наша громада.

Опісля закінчення відзначення цих ювілейних роковин всі присутні угощалися солодким печивом і чаєм або кавою і довго, довго всі співали любовні і патріотичні пісні.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.87758088111877 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …