Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51003
Рецензій: 95747

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 46507, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.221.41.214')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза стаття, конкурс

Конкурс "Гоголівський ярмарок"

© Sholar, 03-10-2018
  Шановне товариство, маю пропозицію. Давайте зорганізуємось і проведемо конкурс.  Для відточування, так би мовити,  письменницької майстерності,  розширення спілкування,  і взагалі – на людей подивитися і себе показати. Назвемо цей конкурс, наприклад, «Гоголівський ярмарок».
  А чи нам, панове, сумувати?
  Умови конкурсу наступні. Кожен учасник пише твір обсягом не більше 1600 слів (12 тисяч знаків з пробілами) і не менше 800 слів (6 тис.зн. з пр .) Бажані, зрозуміло, нові доробки, однак автори можуть, за бажанням,  викладати й такі твори, які вже «засвічені» у мережі – аби вони відповідали темі конкурсу. Від одного автора (ГАКівського акаунту) – один твір.  Якщо присутнє спіавторство, то викладається один твір у певному складі співавторства, а кожен зі співавторів може викласти ще свій твір.
  Конкурсна творчість не обмежена ані жанром, ні стилем, ні формою.  Повне розмаїття і свобода вибору – проза, фантасмагорія, гротеск, бурлеск, байка, фантастика, фентезі, навіть кіберпанк, мейстрім і андеграунд.  Однак у всіх творах повинен бути присутнім Гоголівський український дух, сутність якого – любов до рідної землі,  письменницька спостережливість, необмежена фантазія і гострий добрий гумор.
  Ще раз, уважно - Гоголівський український дух. Місце дії - Україна. Зміст дії - любов до української землі. Яскраво і з гумором. Можна фентезі, якщо мавки, дідухи й слов'янська міфологія (ельфів не пропонувать). Сільські гумор-замальовки про тіток і дядьок не повинні бути старими анекдотами.

  Давайте спробуємо наблизитися до от такого рівня:  «Чи знаєте ви українську ніч? О, ви не знаєте української ночі. Вдивіться у неї: з середини неба дивиться місяць. Безмежний небесний намет напнувся, розгорнувся ще неосяжніше. Горить і дихає він. Земля вся в срібному сяйві; і чудове повітря, прохолодно-задушливе, і повне ласкавості, і рухає океан пахощів. Божественна ніч! Чарівна ніч! Непорушно, натхненно стали ліси, повні темряви, і величну тінь кинули від себе. Тихі й спокійні ці ставки; холод і пітьма їхніх вод оточені темно-зеленими стінами садів. Незаймані зарості черемхи й черешень боязко простягли своє коріння до студених вод і зрідка лопотять листом, немов сердячись і гніваючись, коли прекрасний бурлака — нічний вітер, підкравшись умить, цілує їх. Усе кругом спить.
  А вгорі все дихає; все дивне, все урочисте. А на серці й бентежно, і дивно, і зграї срібних привидів улад виникають в її глибині. Божественна ніч! Чарівна ніч! І раптом усе ожило: і ліси, і стави, і степи.
  Сиплеться величний грім українського солов'я, і здається, що й місяць заслухався його посеред неба…»

  Або ж отаке:
  «…- Ні, гопака не так танцюють! Отож я й бачу, не виходить воно доладу. Що ж це верзе кум?.. Ану: гоп трала! гоп трала! гоп, гоп, гоп! - так розмовляв сам із собою підхмелений чоловік середніх літ, танцюючи на вулиці. - їй-богу, не так танцюють гопака! Нащо мені брехати! Їй-богу, не так! Ану ще: гоп трала! гоп трала! гоп, гоп, гоп!
  - От здурів чоловік. Нехай би ще молодик який, а то старий кнур витанцьовує дітям на сміх уночі по вулиці! - скрикнула перехожа літня жінка, несучи в руці солому. - Іди до своєї хати! Час давно вже спати!..»
  А може хтось дійде і до такого:
  «…- Підніміть мені повіки: не бачу! - сказав підземним голосом Вій - і все сонмище кинулося підіймати йому повіки…»

  Конкурс неанонімний, тобто всі просто виставляють твори під своїми ГАКівськими іменами.  Твори оцінюватимуться за змішаною системою:  складатимуться «самосудні» оцінки і оцінки журі.
  «Самосуд» означає, що кожен учасник читає й оцінює твори інших учасників.  Оцінка кожного твору визначається шляхом складення всіх оцінок й розділення на кількість – тобто середня.  Оцінки – від 1 до 10, причому потрібно поставити весь спектр: хоча б одну одиницю, не менше одної двійки, не менше однієї десятки тощо. Якщо конкурсних творів буде менше за десять, то розбіг оцінок буде меншим, на одну менше за кількість творів ( бо свій не оцінюємо).

  І є ще одна заморочка – тут читайте уважно: «кожен учасник конкурсу зобов’язаний оцінити всі, крім свого, конкурсні твори. І написати хоч декілька слів про кожен твір суперників, обґрунтовуючи оцінку.»  Як Вам така новина? Тобто кожен учасник, крім твору, має опублікувати на ГАКу статтю-огляд конкурсних творів, приблизно хоча б такого змісту: «…Твір «Дикі гуси» - 1. Мені не сподобалося зовсім, якась маячня. «Зелені півники» - 2. Трішки краще, але все одно невпевнено… «Золоті пінгвіни» - 10. Чудово, дивовижно, приголомшливо…».  Крім всього тиакий огляд буде, так би мовити, офіційним вердиктом, на підставі якого й будуть формуватися оцінки творів учасників.  
  Щодо журі, то вважав би за доцільне запросити до журі Владиславу, Володимира Ворону -  переможця «Коронації слова», а також кращих критиків із тих, хто часто потрапляє у «Рецензенти місяця», може хтось погодиться із «Зали слави» і переможців минулих конкурсів. Журі читає всі твори і так само публікує вердикт –  один підсумковий, а кожен з членів журі, за бажанням, окремо від себе огляд.  Оцінки журі виставляє так само від одиниці до десятки кожному твору.

  У якості нагороди  пропоную  урочисто занести імена трьох переможців  у «Залу слави» на Головну сторінку (до наступного конкурсу), а також висловити всезагальну пошану і славу.  Може, ще у кого знайдуться для конкурсантів гостинці і «пєчєньки». Я, у всякому випадку, збираюся зробити детальний розбір всіх конкурсних творів.

  Ото таке. Прошу шановне товариство висловлюватися, пишіть у рецензіях що міркуєте з приводу термінів проведення, всіх отих умов, які я зазначив, складу журі і взагалі – чи варто таке розпочинати.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Щєпкін Сергій, 11-10-2018

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Конкурс Гоголівський ярмарок, 10-10-2018

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Віктор, 10-10-2018

Чи буде конкурс?

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Sholar, 08-10-2018

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Avtor, 08-10-2018

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Богдан Горгота, 05-10-2018

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Avtor, 04-10-2018

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 6 відгуків
© ВЛАДИСЛАВА, 03-10-2018

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Володимир Ворона, 03-10-2018

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© , 03-10-2018

Та да

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Інра Урум, 03-10-2018

Супер

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Надія, 03-10-2018
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.80283403396606 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …