Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 45716, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.224.147.211')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза мейнстрим, осноплин, андеграунд

Побічні шуми, глава 4

© Sholar, 11-02-2018
глава 4
  
25 вересня 2003.
Відкрив очі.
Біла стеля зрадницьки засліпила, заливши зіниці маревом. Проґавив.
Стіни теж білі, такі бувають у лікарнях та інтернатах. Або у тюрмах - розводять крейду і клей у воді, якщо не до смаку, використовують гашене вапно.
- Пацієнт прийшов до тями, - проплив голос далеко.
Я відкрив очі ширше, підвівся на лікті, озирнувся. Підозра промайнув раніше - підтвердилася.
Лікарняна палата.
Стіна, обкладена стіновими панелями, біля неї візок з чистими рушниками і бокс з таблетками. По праву руку ліжко, на якому з-під простирадла стирчать поїдені варикозним павутинням ноги з довгими жовтими нігтями. Кому належать ноги не видно, ширма умовно ділить палату навпіл. Біля ніг - медсестра.
Дивиться на мене. Хмуриться.
- Як почуваєтеся?
- Шикарно.
Плече трохи свербить. В цілому все відмінно. Така легкість, ніби з мене перед пробудженням викачали декілька кілограмів лайна.
- Як вас звати? - вона підходить ближче. - З вами не було документів.
- Рей.
Під шовкової накидкою у мене голе тіло. Вона підходить ближче, молода. Низ живота обдає жаром.
- Я сестра Діксон, якщо буде потрібна моя допомога дайте знати, - вона вказує тонким пальцем на пульт виклику. - Натисніть цю кнопку, і я підійду.
Пружні ноги. Відмінно виглядали б на моїх плечах.
- Сестра, мені потрібно трохи жіночої ласки, - закидаю руки за голову, посміхаюся куточком рота. - Так би мовити для якнайшвидшого одужання.
Змінюється у особі. Хмуриться.
- Під ліжком лікарняна качка, - каже вона. - Не розплескайте.
Повертається, йде до сусіда за ширму, поправляє ковдру. Іде.
Очі звикають до світла, член під накидкою опадає.
- Гей, сусіде, - кличу я за ширму, - ти чого тут?
Мовчить. Тихо попердює  час від часу. Іноді ворушить ногами, зітхає.
На годиннику - дві години за полудень.
Закрив очі, розслабився. На повіки наплила дрімота, занурюючи до сну.
  
Я піднімався старими сходах на горище. Давно продавлені дошки натужно рипіли - довелося йти по їх краях, боязко притискаючись до стіни. Перила, наїжачившись трісками, стирчали сотнями скалок. Сходи були слизькими, просочені скрипом, старовиною і старої цвіллю. Раз по раз ноги зісковзували, намагаючись упірнути до темряви за перилами. У прілий морок, куди не долітали тріски і цвяхи з прогнилих сходових деревин.
Головою уперся в щось. Понишпорив руками - люк. Відкинув одним поштовхом вгору, піднявся на горище.
Занадто темно. Ніби в задньому проході. Тхнуло теплим послідом голубів,  страшна  темрява за перилами залишилася позаду.
Я закрив очі. Відкрив.
Яскраве світло вдарив по зіницях, обпалило рогівку. Навколо все сяяло, вибиваючись  із щілин, з під кожної дошки на підлозі  золотим сяйвом, пасмами світла з тріщин у стінах, відбиваючись сонцем і повертаючись у щілини назад.
У кутку горища зашаруділо. Нервово переминаючись з ноги на ногу, я обернувся, завмерши від жаху.
Велика слизька істота звивається у кутку. Пульсує під стукіт мого серця. Теліпається в такт мого дихання і скорочення діафрагми. Потвора, схожа на величезного капустяного слимака, дихала криво, з надривом, ніби задихаючись. Ніби плавлячись під променями світла, які клеймом пропалювали його.
Я підійшов ближче.
Істота тряслась, немов епілептик. І чим сильніше билося моє серце, тим сильніше скорочувалося воно. Промені світила випалили дірку в ньому, ніби рот або анус. Тремтіли складки, заходилося в конвульсіях тіло. Слизняк почав ще сильніше здригатися і щось відригувати. З дірки показалася голова - скуйовджене волосся  обліпило лице. Плечі, жіночі груди, згустки слизу.
Я не міг відірватися.  Скувало тіло, бетоном злившись з дощатою підлогою.
З жахливим плямкаючим звуком істота вивернула з себе, позбувшись своєї ноші.  Відригнувши дівчину, воно здригнулось особливо сильно і застигло навічно, висушене  під гострими променями світла.
Тіло дівчини лежало боком, спиною до мене. Хребет дугою випирав під шкірою, з плечей стікали цівки слизу. Я почав обходити її якнайдалі, бажаючи поглянути їй в очі, і одночасно побоюючись наблизитися.
Нарешті став навпроти неї, підняв очі, заглянув в обличчя. Скрикнув, впавши на ватяних ногах, збивши коліна. Не сміючи відвести погляд, я дивився на неї. Крізь слизьке заплутане волосся проявлялися знайомі риси.
Слизняк відригнув Марію Фоссі.
Мою маму.
Відчинив очі - протяжний вдих. Все та ж лікарняна палата: стіни заховані за білими панелями, запах хлорки, сусід за ширмою.
Неговіркий. Зі спотвореними ногами.
Під годинником на стіні - візок з чистим рушником  і гіркою пігулкою.
На лобі розсипом краплі крижаного поту - після кошмару. Моя рука у теплій чужій руці.  Скинув погляд - поруч дівчина. Сидить поруч з ліжком, посміхається, тримає мою руку.
- Ти хто? - я забрав руку.
- Я Лея, ти не бійся, - вона намагається бути милою. - Тебе вчора знайшли в центральному парку, ти був без свідомості, закривавлений, пам'ятаєш?
У пам'яті спливли події того дня: хрусткі італійські коліна, крик і наступний за ним напад, мокрі джинси.
- Не пам'ятаю.
- Я була свідком, в парку був труп, хтось поглумився над ним, знущався.
- Труп?
- Так, власник ресторану, - вона зітхнула, - покалічений. Його мучили, катували. Боже, як жахливо. У нього не витримало серце.
- І хто його так?
- Не знаю, бачила якісь тіні, шум, - їй було важко це згадувати. - Дуже злякалася.
Я мовчав.
- Я тільки з поліції,  давала свідчення, - голос її тремтів, - там сказали, що знайшли ще одне тіло в парку без свідомості - тебе. Тому я дізналася  де ти, і вирішила відвідати, підтримати.
- Як бачиш - живий.
- На щастя, - посміхнулася, - тобі пощастило. З твоєю допомогою, ймовірно, зможуть зловити нападників. Ти пам'ятаєш їхні обличчя? Пам'ятаєш, що вони зробили з тобою?
- Нічого я не пам'ятаю, - ледве помітно проковтнув, - пам'ять, напевно, відбило.
- Розумію тебе, це стрес, - вона підвелася зі стільця, простягнула руку, - дуже приємно було познайомитися з тобою. Видужуй.
Я простягнув руку у відповідь.
- Лея?
- Так точно. - Вона засміялася.
- Я запам'ятаю, - посміхнувся їй у відповідь, - з іменами у мене проблема, а ще амнезія ця.
- Видужуй, Рей, - вона пішла до виходу. Провів її поглядом.
Пружні ноги. Дежавю.
  
Дивно, трясця твоїй матері. Вовк, який потрапив в тенета, сам стає жертвою. Чи знають Адо і Енді про вдачу, яка звалилася на мої плечі? Чи на волі вони? Чи живі?
Що скажуть вони про перше вбивство?
Смертельний гріх. Готуйте три котла.
У Ефісіо Корті не витримало серце. Старе італійське серце, пошарпане роками і лазаньєю.
Ми забрали чиєсь життя, щоб урізноманітнити своє. Чи вселяє це надію на світле майбутнє?
Насрати.
Я забувся швидким сном, втопивши голову у подушці. Сусід за ширмою пускав вітер, тихо поскрипуючи суглобами. Час від часу він безуспішно колупав  артрозним пальцем кнопку виклику сестри на пульті.
Через пару годин мене пошарпали за плече.
- Рей, до тебе прийшли, прокидайся, - відкрив очі. - Медсестра.
Поруч офіцер поліції.
- Залишу вас наодинці, - сказала вона і пішла з палати.
Я стиснув кулак під простирадлом, що замінює ковдру. Приготувався бити. Приготувався вдихати пил і ворсинки з підлоги, з заламаними за спиною руками.
Уткнуть носом, лопатки підіпруть коліном.
- Я сяду? - він вказав на стілець поруч з ліжком.
- Так, офіцере. Звичайно. Будь ласка.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0987088680267 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …