Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2686
Творів: 51034
Рецензій: 95782

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 4443, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.118.9.146')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза публіцистична стаття

Про поняття свободи

© Ярина Рабле, 13-04-2007
Слово свобода використовується так само часто, як і слово любов, і давно стало повсякденним. Маючи неясне розуміння істинного змісту цього слова, багато хто називає свободою те, що, по суті, є їх перекрученим бажанням жити, ігноруючи всі закони, не бажаючи нести відповідальність за свої вчинки.
„Немає більшого тягаря, ніж свобода; немає більш важкої ноші, чим свобода” – сказав один з мудреців. Суперечливість цього твердження полягає в складності самої концепції свободи. Дати однозначне визначення цьому поняттю дуже складно, точно так само, як пояснити, що таке любов і краса. Коли ви випробуєте її, то знаєте, що вона у вас є.
Свобода, як би мало зрозуміла не була для багатьох, була і залишається головним устремлінням людини. Сьогодні ми є свідками нового сплеску поширення цього ідеалу. Сьогодні не знайдеться ні однієї країни, чий лідер, яким би сумнівним не була його репутація, не стверджував би, що він є поборником свободи для свого народу. То ж звідки походить це поняття?
Саме поняття свободи було створено для людини, а не людиною. Свобода не є ідеалом західного чи східного світу. Це біблійна концепція, яку винайшов Сам Б-г як зміст і ціль існування людини. Таким чином, свобода є необхідною умовою для того, щоб повноцінно прожити життя. Дух свободи тотожний духу людини і притаманний її натурі. Саме тому, жагуче прагнення до свободи притаманно кожній людині. Б-г наділив людський дух потребою бути вільним у прагненні до мети і повноти життя, що можливо тільки при максимальному використанні свого творчого потенціалу. Отже, свобода – це устремління людського духу. Вона набагато важча, ніж рабство, тому що пред'являє до людей більше вимог.
Наведемо декілька думок, які люди помилково ототожнюють зі сутністю свободи, в той час, як це різні поняття: “Свобода – це відсутність законів та обмежень”;  “Свобода – це відсутність праці та обов’язків”; “Свобода – це відпочинок і розваги”;  “Свобода – це звільнення від зовнішнього контролю”.
Свобода, насамперед, – соціальна цінність, яка  починає виявлятися тоді, коли зневірений раб протестує проти нелюдських умов, у яких він знаходиться. Це відбувається тому,  що свобода – це не створення нового соціального статусу  для знедолених, а, скоріше, відновлення природного стану того, що називається бути людиною.
Істина свобода – це ризик, особливо в наш час, це мужність, самовдосконалення та наполегливість. Вона включає три складові успіху – правильні пріоритети, ефективну організацію роботи та дисципліну.  Лише людям, які мають високий дух, концентрують свій погляд на правді та справедливості, доступно осягнути вершини істинної свободи та вміло нею користуватися.
(Продовження далі)

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.85335993766785 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …