Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51026
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 44408, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.15.156.140')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Сон

© Станіслав Каширний, 11-04-2017
  Світлій пам’яті
Леоніда Федоровича Бурди, присвячую.


  Якось перед самими Різдвяними святами приснився мені дивний сон, ніби в жаркий літній день забрів я на наше, Співоче поле, навкруги ні однієї живої душі. Мене мучить спрага. І дивина, переді мною постає невеличке джерельце і потічок від нього, що тихенько дзюркоче стікаючи до річки Чортомлик.
    Аж раптом поряд з джерелом я побачив великого, сірого, ікластого сторожового пса на прізвисько Стах.
    Він дуже уважно і впевнено дивився на мене своїм одним оком. Другого ока в сіромахи не було, на його місці був старий зарубцьований шрам. Весь в реп’яхах, з подертим писком, з впалих боків звисали зваляні пасма сірої шерсті, які нагадували собою стару подерту ковдру.
    Я зрозумів, що Стах мав не дуже солодке життя і що частенько діставалося йому „на горіхи”. Та Сірому все це було байдуже. Хоча і років йому вже було чимало, проте мав забіякуватий характер, не прогнуту спину і по всьому було видно, що загривок його ніколи не знав ошийника. Своєю незалежною поставою він нагадував мені сірого вовка, вовка-одинака.
    Життя Сірого Стаха полягало в тому, що він охороняв дзвінке, цілюще козацьке джерело від московських скажених собак. Щоб ті не дай, Боже, маючи всім відому гнилу та підлу звичку, не притягли до нього дохлого, смердючого, московського кота.
    А тому, Сірий Стах пильнує і вдень і вночі. Він частенько виє на місяць, особливо коли той буває уповні, або гавкає, попереджуючи про свою присутність.
    У-у-у-у-о-у, ніби заклик, котиться балками, долинами, руслом річки Чортомлик, понад могилою славного кошового Івана Сірка, сильний та зухвалий його голос.
    І від того грізного, гортанного виття сіромахи наїжачуються у козаків чуби-хоч зараз до бою, а у москалів серце ховається у їх гнилий лівер.
    Отак і живе Стах біля козацького джерела, роботи  - не початий край, не за харчі, не за щось інше, а тому, що така доля випала від Бога.
    Я прокинувся. Місяць був уповні. Надворі було видно як вдень. А десь далеко-далеко, протяжно і хрипло вив собака. Дивний сон.

2013рік.   с.Капулівка                                                                                               „Сірий Стах”


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.6028971672058 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …